Avdeling
Kroniske sykdommer
Avdeling for kroniske sykdommer har det overordnede ansvaret på instituttet for å koordinere og drive forskning og helseanalyse innen ikke smittsomme kroniske sykdommer i befolkningen.
Kjerneoppgaver/ansvarsområder
Avdelingens kjerneoppgaver er epidemiologisk forskning og helseanalyse av ikke-smittsomme sykdommer (som hjerte- og karsykdommer, diabetes og kroniske lungesykdommer) med tilhørende risikofaktorer og langvarige smertelidelser Avdelingen har et nasjonalt koordineringsansvar for å overvåke ikke-smittsomme sykdommer med tilhørende risikofaktorer. Avdelingen ivaretar også FHIs nasjonale overvåkingsansvar for befolkningens fysiske aktivitet og fysiske form. En annen kjerneoppgave ved avdelingen er ansvaret for den legemiddelepidemiologisk forskning på instituttet. Vi driver akademisk forskning på legemiddelbruk og legemiddelsikkerhet, samt gjennomfører prosjekter på oppdrag fra myndigheter innen legemiddelepidemiologi (Post authorization Safety studies (PASS)).
Kompetanseprofil
Avdelingen har omkring 20 ansatte med kompetanse innen epidemiologi, statistikk, legemiddelepidemiologi, medisin, farmasi, psykologi, ernæringsfysiologi, molekylærbiologi og idrettsvitenskap. Vi har god kunnskap om ulike befolknings-, og helseregistre og befolkningsbaserte helseundersøkelser og høy kompetanse innenfor avanserte epidemiologiske og statistiske metoder, inkludert legemiddelepidemiologisk metode, der slike data benyttes.
Vi studerer forekomst og utviklingsforløp for ikke-smittsomme sykdommer og risikofaktorer for disse sykdommene. Avdelingen studerer også forekomst og tidstrender i viktige faktorer som påvirker helsen, som fysisk aktivitet. Vi har et spesielt søkelys på samsykelighet. Vi studerer også sikkerhet, effekt og bruk av legemidler ved ikke-smittsomme sykdommer og graviditet. Mange av prosjektene omfatter mulige effekter av sosioøkonomiske forhold, kjønn og innvandrerhelse.
En ny satsning på avdelingen er å skape kunnskap om hvordan koronapandemien kan ha påvirket utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer med tilhørende risikofaktorer. Dette inkluderer også kunnskap om sikkerhet av vaksinene som er benyttet under pandemien.
Hovedleveranser og viktige samarbeidspartnere og brukere av kunnskapen
Avdelingen har som overordnet formål å være et faglig kompetanseorgan for helsemyndighetene i rådgiving og helseanalyse på nasjonalt nivå for de ikke-smittsomme sykdommene inkludert legemiddelbruk og -sikkerhet.
Forskningen formidles gjennom vitenskapelige artikler i nasjonale og internasjonale fagfellevurderte tidsskrift, vitenskapelige foredrag, populærvitenskapelige artikler blant annet på nettsidene til Folkehelseinstituttet og i media. Kunnskap formidles også til departement og direktorat for eksempel gjennom Folkehelserapporten.
Avdelingen legger stor vekt på samarbeid og kunnskapsdeling på tvers av fagområder og forskningsprosjektene inkluderer nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere.