Mettet fett (indikator 15)
Oppdatert
Indikatoren beskriver følgende: Gjennomsnittlig andel av totalt energiinntak fra mettet fett blant voksne i alder 18 år og eldre.
Energiinnholdet i kosten kommer fra fett, karbohydrater og proteiner. Indikatoren beskriver andelen av kostens totale energiinnhold som kommer fra mettet fett.
Resultater
I 2022-2023 bidro mettet fett med 13 % av det totale energiinntaket hos både menn og kvinner i Norge. Dette viser tall fra den fjerde landsrepresentative kostholdsundersøkelsen blant voksne i Norge (Norkost 4). Dette tilsvarer tallene i den forrige landsomfattende kostholdsundersøkelsen blant voksne gjennomført 2010-2011, Norkost 3, hvor mettet fett også bidro med 13 % av det totale energiinntaket, og den sjuende Tromsøundersøkelsen gjennomført i 2015-2016, hvor mettet fett bidro med 12,7 % av energiinntaket blant menn og 12,7 % blant kvinner 40 år og eldre i Tromsø. Det er anbefalt at ikke mer enn 10 % av energiinntaket bør komme fra mettet fett. Inntaket av mettet fett i Norge er derfor høyere enn anbefalt.
Om vi vil se på utvikling over tid, må vi benytte grove estimater fra Norsk matforsyningsstatistikk. Tall for næringsinnhold i matvarer på engrosnivå viser at andelen av kostens energi som kommer fra mettet fett gikk ned fra 16 % til 14 % fra 1975 til 1990. Deretter så man en økning opp til 16 % i 2013. Siden 2015 har andel mettet fett ligget på mellom 14 og 15 energiprosent ifølge matforsyningsstatistikken.
Datakilder
Datakilder for denne indikatoren er Tromsøundersøkelsen, de nasjonale kostholdsundersøkelsene (Norkost) og tall fra Norsk matforsyningsstatistikk publisert i Helsedirektoratets årlige rapport Utviklingen i norsk kosthold (hdir.no).
Resultater fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) vil bli publisert senere.
Nedenfor følger beskrivelse og definisjoner.
Datakilde: De nasjonale kostholdsundersøkelsene (Norkost)
Beskrivelse
De nasjonale kostholdsundersøkelsene blant voksne (Norkost) gir data på individnivå om inntak av mat og drikke i landsrepresentative utvalg av befolkningen i Norge. Det har hittil blitt gjennomført nasjonale kostholdsundersøkelser blant voksne i 1993, 1997, 2010-2011 og 2022-2023. Undersøkelsene er gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet.
Norkost 4 ble gjennomført 2022-2023 i et landsrepresentativt utvalg av voksne i alder 18-80 år med 40 % deltakelse (i alt 1964 personer deltok). Metoden som ble brukt var gjentatte 24-timers kostintervjuer samt et matvaretendensskjema. Tilsvarende metode ble benyttet i Norkost 3 som ble gjennomført 2010-2011 i et landsrepresentativt utvalg av voksne i alder 18-70 år med 37 % deltakelse (1787 personer).
Tallene for indikatoren er hentet fra de publiserte rapportene fra kostholdsundersøkelsene.
Måltall
- Gjennomsnittlig andel av det totale energiinntaket som er fra mettet fett, blant voksne i alder 18 år og eldre.
Her er det ikke tatt hensyn til aldersfordelingen i befolkningen. Det vil si at tallene foreløpig ikke er aldersstandardisert.
Tolkning og feilkilder
Resultatene er basert på to 24-timers kostintervjuer. Siden inntaket for hver person er et gjennomsnitt av to dagers registrering, er det ikke tilstrekkelig til å si noe om enkeltpersonenes vanlige inntak.
Datakilde: Tromsøundersøkelsen
Beskrivelse
Tromsøundersøkelsen startet i 1974 og består av gjentatte helseundersøkelser av befolkningen i Tromsø kommune (Tromsø 1-7). De to siste undersøkelsene er spesielt aktuelle for den perioden som WHO ønsker at det skal rapporteres fra; 2010-2025. Tromsø 6 (2007-2008) omfattet nær 13 000 voksne i alder 30-87 år og hadde en oppmøteandel på 66 %. Tromsø 7 (2015-16) omfattet over 21 000 voksne fra 40 år og oppover og hadde en oppmøteandel på 65 %.
Tallene for indikatoren er publisert i en vitenskapelig artikkel av Lundblad og medforfattere: Energy and nutrient intakes in relation to National Nutrition Recommendations in a Norwegian population-based sample: the Tromsø Study 2015-16 (pubmed.gov). Food Nutr Res 2019;63. doi: 10.29219/fnr.v63.3616.
Måltall
- Gjennomsnittlig andel av det totale energiinntaket i kostholdet som er fra mettet fett, blant menn og kvinner i alder 40 år og eldre. Aldersstandardisert mot Norges befolkning 2016.
Tolkning og feilkilder
Resultatene fra Tromsøundersøkelsen er basert på et validert matvarefrekvensskjema, med spørsmål om inntak av 261 ulike matvarer, drikker, matretter og kosttilskudd. Ved besvarelse skulle deltakerne angi frekvens (hvor ofte spiser du…) og mengde (hvor mye…) av hver matvare, med sitt vanlige kosthold (siste år) i tankene. Matvarefrekvensskjemaet ble delt ut ved oppmøte i Tromsø 7 og 72% av de 21 083 deltakerne besvarte skjemaet. Valide data fra 11 425 deltakere er brukt. Mulige feilkilder i denne type data kan være knyttet både til utvalget (seleksjon av deltakere der de friskeste og høyest utdannede i større grad møter til undersøkelse) og variablene (over- og underestimering av henholdsvis sunne og usunne matvarer).
Datakilde: Matforsyningsstatistikk
Beskrivelse
Matforsyningsstatistikken gir opplysninger på engrosnivå om netto forsyning av matvarer i kg per innbygger per år. Tall fra Matforsyningsstatistikken presenteres i den årlige rapporten Utviklingen i norsk kosthold (hdir.no) som utgis av Helsedirektoratet.
Måltall
- Engrosnivå for netto forsyning av matvarer i kg per innbygger per år.
- Beregnet energi og energigivende næringsstoffer på engrosnivå i mengde per person per dag
Tolkning og feilkilder
Tallene gir grove anslag og inneholder ingen opplysninger om hvilken andel matvarer som spises av voksne, barn og husdyr. Tallene tar heller ikke høyde for svinn i matvarekjeden, matsvinn på husholdningsnivå, fjerning av uspiselige deler eller vektendring ved bearbeiding og tilberedning.
Global indikatordefinisjon
Indicator 15. Age-standardized mean proportion of total energy intake from saturated fatty acids in persons aged 18+ years.
Nasjonal tilpasning til global indikator
Tallene fra den sjuende Tromsøundersøkelsen gjelder for en befolkning 40 år og eldre.
Tallene fra den tredje landsrepresentative kostholdsundersøkelsen blant voksne, Norkost 3, gjelder for voksne i alderen 18-70 år, og er ikke aldersstandardisert.
Tallene fra den fjerde landsrepresentative kostholdsundersøkelsen blant voksne, Norkost 4, gjelder for voksne i alderen 18-80 år, og er ikke aldersstandardisert. Tallene er imidlertid vektet iht. fordeling av ukedager (1/7) samt utdanningsnivå relativt til befolkningen i Norge i 2023.