Folkehelseinstituttet fraråder gravide å reise til områder som er berørt av zikavirus-utbrudd
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Folkehelseinstituttet fraråder nå gravide kvinner å reise til områder som er berørt av zikavirus. – Dette er en presisering av de råd vi tidligere har gitt, og er i tråd med WHO sine siste råd, sier overlege ved Folkehelseinstituttet Tone Bruun.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden– Frarådingen bygger på at det er stadig sterkere mistanke om at det er en sammenheng mellom zika-infeksjon hos kvinner og fosterskaden mikrokefali hos nyfødte babyer, sier hun.
Fraråder å reise – og råder til å ta forholdsregler
Folkehelseinstituttet følger WHO sine anbefalinger.
- Folkehelseinstituttet fraråder gravide kvinner å reise til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber.
- Gravide kvinner som likevel velger å reise til disse områder bør være spesielt nøye med myggbeskyttelse under oppholdet.
- Kvinner som har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber bør vente fire uker etter hjemkomst før hun blir gravid.
- En mann som har vært i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber og som har en partner hjemme som kan risikere å bli gravid, bør bruke kondom i seks måneder etter hjemkomst.
- Menn som har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber og som har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten.
- Ved langtidsopphold bør man følge råd fra lokale helsemyndigheter.
For oppdatert oversikt over områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber se:
8. mars avholdt Verdens helseorganisasjon (WHO) det andre møtet i sin krisekomité for zikavirus-utbruddet og økningen av fosterskader og nevrologiske komplikasjoner. Komiteen anbefalte at erklæringen om at zikavirus-utbruddet er en internasjonal folkehelsekrise, ble opprettholdt. Komiteen mener det er økende grunnlag for å fastslå en sammenheng mellom zika-infeksjon, og mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner. Komiteen kom videre med flere anbefalinger om hvordan krisen bør følges opp. Generaldirektøren i WHO, Margaret Chan, har tatt rådene fra komiteen til etterfølgelse.
Reiserådene ble også endret noe. WHO anbefaler fremdeles ingen generelle reise- eller handelsrestriksjoner til berørte land, men anbefaler at gravide kvinner bør frarådes reise til utbruddsområder, og at gravide kvinner med seksualpartner som bor eller reiser til disse områdene bør praktisere sikker sex eller avstå fra sex resten av svangerskapet.
Foreløpige studier tyder på at det er en sannsynlig sammenheng mellom smitte av zikavirus under graviditet og utvikling av mikrokefali hos fosteret. Hvor stor risikoen for mulig utvikling av mikrokefali er ved smitte under graviditet, er ikke fastslått. Det er foreløpig usikkert om risikoen er størst om den gravide har vært syk, eller hos gravide som har gjennomgått infeksjon uten symptomer. Det er også usikkert når i graviditeten risikoen for mulig fosterskade er størst.