Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Fakta om zikafeber og berørte områder»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Fakta om zikafeber og berørte områder

Artikkel

Fakta om zikafeber og berørte områder

Zikaviruset overføres hovedsakelig med gulfebermyggen Aedes aegypti. Zikafeber forekommer i store deler av det amerikanske kontinentet, men også i andre verdensdeler. Folkehelseinstituttet publiserer jevnlig oversikt over berørte områder.

Illustrasjon: Colourbox.com
Illustrasjon: Colourbox.com

Zikaviruset overføres hovedsakelig med gulfebermyggen Aedes aegypti. Zikafeber forekommer i store deler av det amerikanske kontinentet, men også i andre verdensdeler. Folkehelseinstituttet publiserer jevnlig oversikt over berørte områder.


Om zikafeber

Zikafeber er en sykdom forårsaket av zikavirus som overføres med mygg og forekommer i Sørøst-Asia, Afrika og øyer i Stillehavet og siden begynnelsen av 2015 også på det amerikanske kontinent. Tiden fra smitte til utbrudd av sykdommen (inkubasjonstiden) er vanligvis 3-12 dager. Symptomene er vanligvis milde og varer 2-7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett. Noen kan utvikle nevrologiske og autoimmune komplikasjoner som Guillain-Barré syndrom. Etter gjennomgått sykdom vil viruset antagelig være i blodet i ca. 1 uke. Zikaviruset kan i sjeldne tilfeller smitte seksuelt både fra menn og kvinner. Det finnes ingen vaksine mot zikafeber eller spesifikk medisinsk behandling mot sykdommen. Beskyttelse mot myggstikk er det viktigste forebyggende tiltaket. Symptomene kan være vanskelig å skille fra andre myggoverførte sykdommer som denguefeber og chikungunyafeber.

Verdens helseorganisasjon uttalte 31.mars 2016 at det, basert på ulike studier, er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner. Mikrokefali er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Områder hvor det er påvist overføring av zikavirus

Zikafeber forekommer i en rekke land i verden, ofte som få sporadiske, enkelttilfeller med svært lav risiko for smitteoverføring til tilreisende.

Områder med pågående utbrudd eller økende forekomst

Zikafeber kan forekomme som utbrudd med svært mange tilfeller slik situasjonen nå på det amerikanske kontinentet og enkelte land i Asia og Afrika. Risikoen for smitteoverføring er betydelig større i områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber, og personer som reiser til eller oppholder seg i disse områdene bør være ekstra nøye med å beskytte seg mot myggstikk. Folkehelseinstituttet fraråder gravide kvinner å reise til slike områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber. Det er også aktuelt å ta forholdsregler etter hjemkomst fra slike områder, se Reiseråd zika-berørte områder

Områder med sporadiske enkelttilfeller

Zikafeber er også rapportert som sporadiske enkelttilfeller i enkelte land. Risikoen for å bli smittet med zikafeber i disse landene anses som liten. Det er likevel viktig å beskytte seg mot myggstikk ved opphold i disse landene, også med tanke på risiko for andre myggoverførte sykdommer som denguefeber. Gravide som planlegger å reise til områder med sporadiske enkelttilfeller må, dersom de velger å reise være svært nøye med myggstikkbeskyttelse, eller evt. vurdere å utsette reisen. Det anses ikke nødvendig å ta spesielle forholdsregler etter hjemkomst fra slike områder. 

 

Tabell: Områder som de siste 3 måneder har rapportert innlandsmittet zikavirus-tilfeller per 9 februar 2017

Områder med pågående utbrudd eller økende forekomst

Områder med sporadiske enkelttilfeller

 Amerikanske kontinent

 Amerikanske kontinent

 Amerikanske Jomfruøyene

 Montserrat

 Anguilla

 USA (Cameron county, Texas)

 Antigua og Barbuda

 

 Aruba

 Andre verdensdeler

 Bahamas

 Angola

 Barbados

 Maldivene *

 Belize

 

 Bolivia

 

 Bonaire

 

 Brasil

 

 Britiske Jomfruøyene

 

 Caymanøyene

 

 Colombia

 

 Costa Rica

 

 Cuba

 

 Curaçao

 

 Den dominikanske republikk

 

 Ecuador

 

 El Salvador

 

 Fransk Guyana

 

 Grenada

 

 Guadeloupe

 

 Guatemala

 

 Guyana

 

 Honduras      

 

 Jamaica

 

 Martinique

 

 Mexico

 

 Nicaragua

 

 Panama

 

 Paraguay

 

 Peru

 

 Puerto Rico

 

 Saint Kitts og Nevis

 

 Saint Martin

 

 Saint-Barthélemy

 

 Saint Vincent og Grenadinene

 

 Sint Maarten

 

 Surinam       

 

 Turks- og Caicosøyene

 

 USA (kun Miami-Dade county i Florida)

 

 Venezuela  
   

 Andre verdensdeler

 

 Amerikansk Samoa

 

 Filippinene

 

 Malaysia  
 Mikronesiaføderasjonen  

 Singapore

 

 Thailand

 

 Vietnam

 

* Situasjonen i disse landene er svært ulik sitasjonen på det amerikanske kontinent. Mens zikaviruset nylig ble introdusert på det amerikanske kontinentet og har resultert i en uoversiktlig utbruddssituasjon med antatt høy smitterisiko, regnes disse landene som endemiske områder dvs. at viruset har vært tilstede i mange år og at mange er immune mot sykdommen. Risikoen for å bli smittet med zikafeber i disse landene anses som liten.  Det er likevel viktig å beskytte seg mot myggstikk ved opphold i disse landene, også med tanke på risiko for andre myggoverførte sykdommer som denguefeber. Dette gjelder spesielt gravide som velger å reise til disse landene.

For kart se oversikt fra det europeiske smittevernsenteret ECDC: