Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om Biobanken ved Folkehelseinstituttet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Om Biobanken ved Folkehelseinstituttet

Artikkel

Om Biobanken ved Folkehelseinstituttet

Avdeling for biobanker (Biobanken) ved Folkehelseinstitutt ble etablert som en forskningsbiobank i 1999 og er i dag en moderne og effektiv biobank. Biobanken kan tilby håndtering og lagring av humane biologiske prøver for oppdragsgivere med behov for trygge, effektive og skreddersydde løsninger.

Lab biobank
Colourbox.com

Avdeling for biobanker (Biobanken) ved Folkehelseinstitutt ble etablert som en forskningsbiobank i 1999 og er i dag en moderne og effektiv biobank. Biobanken kan tilby håndtering og lagring av humane biologiske prøver for oppdragsgivere med behov for trygge, effektive og skreddersydde løsninger.


Biobanklagring i automatlager.
Biobanklagring i automatlager.

Biobanken kan tilby en rekke tjenester innen biobanking enten du bare har behov for fryserplass eller også planlegging og innsamling. Vi kan lage tilpassede løsninger og utarbeide avtaler som er skreddersydd dine behov.

Biobanken har et veletablert og profesjonelt system for mottak og behandling av biologisk materiale, med gode kvalitetsrutiner og protokoller. Dette gir sikkerhet og sporbarhet for alle prøver lagret i Biobanken.

Våre tjenester og kompetanseområder

 • Rådgivning innen praktisk planlegging og studiedesign, inkludert protokoller for prøvetakning og prøvehåndtering 
 • utsending av invitasjon og prøvetakingsutstyr
 • Mottak og registrering av biologisk materiale, inkluderert IT-løsninger som sørger for full sporbarhet gjennom alle prosesser 
 • Behandling av prøver, inkludert DNA-ekstraksjon, normalisering og fordeling til lagringsmedier 
 • Lagring av biologisk materiale ved ulike temperaturer 
 • Effektivt uttak, både manuelt og automatisert
 • registrering og merking av mottatte prøvar
 • rådgiving og forskingsaktiviteter knytte til innsamling, lagring, analyse og bruk av biologisk materiale
 • kvalitetsledelse og risikoanalysar for biobanktenester
 • kompetanse på robotiserte fryselager og fordelings-/uttaksroboter

Det er de enkelte prosjektene som avdelingen lagrer materiale på vegne av som selv har ansvar for å gi tilgang til det biologiske materialet. Søknader om tilgang til biologisk materiale må derfor rettes til prosjektleder.

Dersom du ønsker å søke tilgang til biologisk materiale fra Den norske mor, far- og barn-undersøkelsen (MoBa):

Kvalitetssikringsrutiner

Biobanken har et kvalitetssystem med gode, etablerte rutiner med skriftlige dokumenter for blant annet alle prosedyrer, avvikshåndtering, vedlikehold av maskinparken, styring av eksterne tjenester og opplæring av ansatte. Vi har også flere kvalitetsprosjekter som bl.a ser på stabilitet av RNA, serum og plasma ved langtidslagring, samt program for kvalitetskontroll av DNA.

Biobanken var sertifisert etter ISO 9001 fra oktober 2014 – mai 2020, men vil nå velge å jobbe mot en annen biobank-spesifikk standard. Kvalitetssystemet er beholdt, og videreutvikles nå for å møte kravene fra den nye ISO-standarden for biobanking, ISO 20387:2018.

Alle våre ansatte har teknisk eller akademisk bakgrunn innen blant annet kjemi, biokjemi og mikrobiologi.

Film

Presentasjon av Biobankens tjenester: