Næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser
Oppdatert
Oversikt over viktige næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser som kan forårsake utbrudd
Agens |
Infektiv dose |
Inkubasjonstid |
Symptomera |
Varighet |
1. Bakterielle intoksikasjoner forårsaket av preformerte toksiner i mat |
||||
Staphylococcus aureus |
(Enterotoksin) |
1-8 timer |
K M O (D F) |
8-24 timer |
Bacillus cereus (emetisk type) |
(Enterotoksin) |
1-6 timer |
K O |
6-26 timer |
Clostridium botulinum |
(Nevrotoksin) |
12-72 timer |
Nevrologiske |
Dager - måneder |
2. Bakterielle infeksjoner hvor enterotoksiner produseres i tarmhulen uten epiteladheranse |
||||
Bacillus cereus (diarétypen) |
105 - 107 |
6-24 timer |
M D |
12-24 timer |
Clostridium perfringens |
107 - 108 |
6-24 timer |
M D K (F) |
16-24 timer |
3. Bakterielle infeksjoner med epiteladheranse og enterotoksinproduksjon |
||||
Aeromonas spp. |
106 - 108 |
6-48 timer |
D M (F) |
1-3 dager |
Escherichia coli ETEC |
105 - 108 |
10-72 timer |
D (M O F) |
1-5 dager |
Escherichia coli EHEC/STEC |
< 103 |
3-8 dager |
D M B (nyresvikt) |
Dager-uker |
Vibrio cholerae |
108 - 1010 |
2-5 dager |
D M (O) |
4-6 dager |
4. Invasive, bakterielle tarminfeksjoner |
||||
Campylobacter jejuni/coli |
< 103 |
1-10 dager |
F M D B |
2-10 dager |
Salmonellab |
103 - 106 |
1-7 dager |
D M F (O H) |
2-7 dager |
Shigella spp. |
< 103 |
1-7 dager |
M F D B (H K O) |
4-7 dager |
Escherichia coli EIEC |
106 - 108 |
1-3 dager |
M F D (B) |
4-7 dager |
Vibrio parahaemolyticus |
106 - 1010 |
4-30 timer |
M D K O F H B |
1-7 dager |
Yersinia enterocolitica |
106 - 107 |
3-7 dager |
F D M (O H) |
7-21 dager |
5. Systemiske, bakterielle infeksjoner |
||||
Listeria monocytogenes |
10? - 108 |
Dager-uker |
Systemiske |
Uker |
Salmonella Typhi / Paratyphi b |
< 103 |
10-21 dager |
Systemiske |
Uker |
6. Virusinfeksjoner |
||||
Norovirus |
< 100 |
6-48 timer |
K O D (M F H) |
1-3 dager |
Hepatitt A virus |
< 100 |
15-50 dager |
F K Ikterus |
Uker |
7. Parasittsykdommer |
||||
Taenia saginata |
|
Dager-år |
Varierer |
Langvarig |
Trichinella spiralis |
|
5-45 dager |
Varierer |
Langvarig |
Giardia spp. |
< 100 |
3-25 dager |
D M |
Langvarig |
Cryprosporidium spp. |
< 100 |
1-12 dager |
D M (F O K) |
Langvarig |
Toxoplasma gondii |
|
1-4 uker |
Varierer |
Langvarig |
Andre parasitter |
|
Varierer |
Varierer |
Langvarig |
8. Spesielle forgiftninger |
||||
Giftig sopp |
|
Varierer |
Varierer |
Varierer |
Biogene aminer |
|
Minutter-få timer |
Varierer |
Få timer |
Algegift i skjell DSP |
(Diarétoksin) |
30 min-få timer |
K O D |
Flere dager |
Algegift i skjell PSP |
(Nevrotoksin) |
30 min-få timer |
Nevrologiske |
Dager-uker |
Muggsopptoksiner |
|
Varierer |
Varierer |
Varierer |
Tungmetaller (Cd, Cu, Ti, Zn) |
|
1-60 minutter |
K O M D |
Varierer |
a Symptomene er angitt i den rekkefølge de ofte opptrer.
- D: Diaré
- B: Blodig diaré
- K: Kvalme
- O: Oppkast
- M: Magesmerter
- F: Feber
- H: Hodepine
bSalmonella Typhi og Paratyphi kan av og til opptre med vanlige gastroenterittsymptomer uten å utløse en systemisk infeksjon, særlig hos barn, ikke minst i U-land.
De kliniske manifestasjonene av næringsmiddelbårne og zoonotiske sykdommer er sjelden så spesifikke at man på dette grunnlag kan avgjøre hvilket smittestoff som er årsaken, selv om symptomenes art, rekkefølge og varighet kan gjøre det mulig å danne hypoteser om etiologien. I de fleste tilfellene vil sikker diagnose kreve påvisning av et kausalt agens ved laboratorieundersøkelse.
Smittevernhåndboka fra Folkehelseinstituttets inneholder blant annet detaljerte beskrivelser av minste infektive dose, inkubasjonstid, symptomer, varighet, aktuelle smittekilder, forekomst og andre epidemiologiske forhold ved smittsomme sykdommer, inkludert næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser. Opplysningene i Smittevernhåndboka er tilpasset norske forhold.
Oversikt over de viktigste reservoarene og risikofaktorene for en rekke næringsmiddelbårne og zoonotiske smittestoffer som er aktuelle i Norge, er presentert her: