Campylobacter *
|
Ville fugler
Sau, storfe og gris
Hund og katt
Fjørfe
|
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Dårlig hygiene ved tilberedning av rått fjørfekjøtt
- Dårlig hygiene under grillmåltider
- Konsum av ufullstendig varmebehandlete fjørfeprodukter
- Uhygienisk kontakt med husdyr (hund, katt, fjørfe, storfe, sau)
- Konsum av upasteurisert melk og produkter laget av slik melk
- Spise andre næringsmidler kontaminert fra smittebærende dyr eller personer
- Utenlandsreise (50-60 % av pasientene)
|
Salmonella (non-tyfoide) *
|
Ville fugler
Piggsvin
Husdyr (svært sjelden)
Importerte reptiler
|
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Konsum av importerte matvarer, også ulovlig importert mat
- Uhygienisk kontakt med ville fugler og piggsvin eller deres ekskrementer
- Kontakt med smittebærende dyr eller personer
- Utenlandsreise (>70 % av pasientene)
|
Salmonella Typhi og Paratyphi
|
Mennesket
|
- Direkte smitte med avføring fra smittebærende personer
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærere
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Utenlandsreise (>90 % av pasientene)
|
Shigella spp.
|
Mennesket
|
- Direkte smitte med avføring fra smittebærende personer
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærere
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Utenlandsreise (>90 % av pasientene)
|
Yersinia enterocolitica *
|
Gris
|
- Konsum av ufullstendig varmebehandlete svinekjøttprodukter
- Dårlig hygiene ved tilberedning av rått svinekjøtt
- Spise andre næringsmidler kontaminert fra smittebærende svin eller personer
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Kontakt med smittebærende svin eller personer
- Utenlandsreise (20-40 % av pasientene)
|
Listeria monocytogenes
|
Vidt utbredt
|
- Konsum av bearbeidete, langtidsholdbare kjøtt- og fiskeprodukter som oppbevares ved kjølelagring, og som spises uten ytterligere varmebehandling (bl.a. varmebehandlet kjøttpålegg, rakefisk, røkt og gravet fisk)
- Konsum av myke modningsoster
- Spise produkter laget av upasteurisert melk
|
Tarmpatogene E. coli
(EHEC/STEC og aEPEC)
|
Småfe
Storfe
|
- Konsum av ufullstendig varmebehandlet kjøtt og kjøttprodukter fra småfe eller storfe
- Dårlig hygiene ved tilberedning av rått kjøtt fra småfe eller storfe
- Konsum av upasteurisert melk og produkter laget av slik melk
- Spise andre næringsmidler kontaminert fra smittebærende dyr eller personer
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Bading i kontaminert vann
- Kontakt med smittebærende husdyr og personer
- Utenlandsreise (10-60 % av pasientene)
|
Francisella tularensis
|
Smågnagere
Hare, bever
Vektorer: mygg, flått
|
- Håndtering av syke eller døde reservoardyr, eller deres ekskrementer
- Bitt av reservoardyr (f. eks. bitt av lemen)
- Inhalasjon av støv kontaminert med ekskrementer eller kadavre fra reservoardyr (f. eks. i høyløer, vedskjul og vedstabler)
- Konsum av ikke-desinfisert vann kontaminert av smittebærende, døde eller syke dyr
|
Staphylococcus aureus
Bacillus cereus
Clostridium perfringens
|
Vidt utbredt
|
Brudd på elementære kjøkkenhygieneprinsipper:
- Varmholding ved for lav temperatur (< 60oC)
- Utilstrekkelig eller for langsom nedkjøling
- Oppbevaring ved romtemperatur
- Utilstrekkelig oppvarming av matrester
For S. aureus gjelder også:
- Konsum og håndtering av matvarer forurenset fra hud, sår eller slimhinner hos smittebærende personer eller slaktedyr
- Kontakt med smittebærende personer, produksjonsdyr eller familiedyr
|
Clostridium botulinum
|
Vidt utbredt
|
- Konsum av hjemmelaget rakfisk
- Konsum av hjemmelaget spekemat
- Spebarnsbotulisme: Konsum av honning, unntaksvis andre produkter
|
Norovirus
|
Mennesket
|
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Direkte smitte med avføring eller oppkast fra smittebærere
- Kontakt med gjenstander forurenset av smittebærere (f.eks. leker, dekketøy)
- Konsum av matvarer forurenset med avføring eller oppkast fra smittebærende personer
|
Hepatitt A-virus
|
Mennesket
|
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Direkte smitte med avføring fra smittebærere
- Kontakt med gjenstander forurenset av smittebærere
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærende personer
|
Puumulavirus
|
Smågnagere (klatremusgruppen, Myodes spp.)
|
- Inhalasjon av aerosoler eller støv kontaminert med virus fra ekskrementer, urin eller kadavre av smågnagere (f. eks. i hytter, høyløer, vedskjul og vedstabler)
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
|
Toxoplasma gondii *
|
Katt (hovedvert)
Andre pattedyr og fugl (mellomverter)
|
- Konsum av rått eller ufullstendig varmebehandlet kjøtt og kjøttprodukter, særlig fra sau og gris
- Konsum av uvaskete grønnsaker, frukt og bær
- Direkte kontakt med avføring fra katter, blant annet ved rengjøring av kattekassen og ved hagearbeid
- Mangelfull rengjøring av kjøkkenredskaper etter kontakt med rått kjøtt
- Utenlandsreise
|
Cryptosporidium spp.
|
Storfe, særlig spekalv
Småfe
Mennesker
|
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Kontakt med smittebærende personer eller dyr, eller deres avføring
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærende personer eller dyr
|
Giardia duodenalis/lamblia
|
Mennesker
Unntaksvis andre pattedyr
|
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Direkte smitte med avføring fra smittebærere
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærende personer, unntaksvis fra dyr.
Infeksjonen er vanligvis ikke zoonotisk.
|