Utbrudd av pseudomonas-infeksjon i Norge
Artikkel
|Oppdatert
På denne siden finner du en kronologisk oversikt over større utbrudd av pseudomonas-infeksjon som har vært i Norge.
Nasjonalt utbrudd med Pseudomonas aeruginosa i sykehus, oktober 2021 - juni 2022
I november 2021 ble Folkehelseinstituttet varslet om et utbrudd med Pseudomonas aeruginosa ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Tre intensivpasienter hadde dødd av blodbaneinfeksjon i løpet av kort tid med identisk sekvenstype. Nye tilfeller ble funnet i ved sykehus i flere helseregioner, noe som indikerte en felles smittekilde og det ble satt i gang en nasjonal utbruddsetterforskning koordinert av FHI. Etter systematiske laboratorieundersøkelser av over 300 produkter brukt i intensivavdelinger påviste Oslo Universitetssykehus utbruddsbakterien i pre-fuktede engangs vaskekluter av merket Oasis Bedbath i mars 2022.Produktet ble trukket fra markedet i Norge og internasjonalt. Totalt ble det påvist 388 tilfeller i 40 sykehus i alle fire helseregioner. Median alder var 68 år, 63% var menn. Totalt 15% fikk påvist bakterien i blodkultur, 21% i luftveier, 38% i urin, 19% i sår og 7% i andre prøvematerialer. Infeksjon med utbruddsstammen ble rapportert som sterk medvirkende årsak til død hos totalt 8 tilfeller. Utbruddet ble erklært over i juni 2022.
- Nasjonalt utbrudd av Pseudomonas aeruginosa i sykehus forårsaket av ferdigfuktede ikke-sterile vaskekluter (sluttrapport)
- Pseudomonas aeruginosa countrywide outbreak in hospitals linket to pre-moistened non-sterile washcloths, Norway October 2021 to April 2022 (Eurosurveillance.org)
- Erfaringsgjennomgang etter nasjonalt utbrudd med Pseudomonas aeruginosa i sykehus i Norge, september – november 2022 (rapport)
Utbrudd med Pseudomonas aeruginosa, juni 2017
I mai 2017 meldte kommuneoverlegen i Bærum om flere tilfeller av hudinfeksjon i forbindelse med bading i et flyttbart basseng/tank (floating tank). Bassenget/tanken ble stengt og det ble tatt prøver av vannet i tanken, samt i dusjer og garderobe. I samarbeid med kommuneoverlegen og ansvarlig for tanken ble det satt i gang en spørreundersøkelse blant de som hadde oppholdt seg i tanken og rundt 50 personer svarte at de hadde blitt syke. Basert på bilder fra de syke og deres beskrivelse av sykdommen er symptomene forenlig med pseudomonas-infeksjon ifølge kommuneoverlegen i Bærum. Prøvene fra tanken og dusjen viste massiv vekst av Pseudomonas aeruginosa. Det ble ikke påvist koliforme bakterier eller E. coli. De ansvarlige for tanken utarbeidet rutiner for å oppfylle kravene i bassengbadforskriften, og fikk tillatelse til å åpne tanken igjen. Denne utbruddsetterforskningen viser viktigheten av å følge gjeldende regelverk for å ivareta hygieniske forhold ved drift av alle former for installasjoner som brukes til offentlig bading.
Nasjonalt utbrudd i 2001-2002
Til sammen 231 pasienter fikk påvist utbruddsstammen av Pseudomonas aeruginosa. De hadde vært innlagt ved 27 ulike sykehus, og 71 av dem med alvorlige bakenforliggende sykdom døde mens de var innlagt. I tillegg ble sju av pasientene rapportert med følgetilstander. Pensel- og pasientkartleggingsundersøkelsene slo entydig fast en sammenheng mellom Dent-O-Sept munnpensel og smitte og sykdom hos mennesker.
-
Kartleggingsundersøkelser, Dent-O-Sept-saken - sluttrapport