Slik sender du inn MSIS-melding
Artikkel
|Oppdatert
Her finner du lenke til meldingsskjema fra leger til MSIS, og veiledning for innmeldingen, om hva som skal meldes og hvordan det kan meldes. Det gis spesifikk veiledning for ulike sykdomsgrupper, og utdypende om tuberkulose-rapportering. Det gis også veiledning på hvordan MSIS-klinikermelding kan sendes elektronisk.
Slik kan du sende inn meldingsskjema til MSIS
Elektronisk:
- Klinikermelding (MSIS-meldingsskjema) (påloggingsside)
Per brevpost:
MSIS, Folkehelseinstituttet
Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo
Husk å sende kopi til kommuneoverlegen i kommunen pasienten bor i.
Ved feilsendt MSIS-skjema, eller om du har andre spørsmål, ta kontakt ved å sende epost til msis.drift@fhi.no
Veiledning utfylling av MSIS-meldingsskjema
Informasjon som meldes på klinikermelding om smittsom sykdom er den viktigste informasjonskilden Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) har for å få utdypende og kompletterende epidemiologisk informasjon for hvert enkelt meldte tilfelle. Det er derfor viktig at meldingen blir utfylt så raskt, korrekt og fullstendig som mulig.
Meldingen skal i tillegg til MSIS, sendes i kopi til kommuneoverlegen eller bydelsoverlegen i kommunen der den smittede bor, samt lagres i pasientens journal. For tuberkulose skal det også sendes kopi til tuberkulosekoordinator.
Generelle opplysninger
Oppgi fødsels- eller D-nummer, navn og bostedskommune.
Dersom det er relevant for den meldingspliktige sykdommen, oppgi kategori for yrke og arbeidsplass, og skriv eventuelt inn arbeidsplass i fritekstfeltet.
Oppgi navn på pasientens fastlege. Dette er informasjon som skal til kommuneoverlegen, og lagres ikke i MSIS-registeret.
For personer som ikke er født i Norge oppgis kategori for "Årsak til opphold i Norge" og estimert "Botid i Norge".
Dersom innmelder ikke er lege må navn på ansvarlig lege oppgis. Når det trykkes ‘Send inn’ kommer det kopi av skjemaet som må skrives ut for lagring i journal og sendes i posten til kommuneoverlege for å oppfylle legens meldeplikt. Velg Indikasjon som stemmer best overens med årsaken til at prøven ble tatt og funnet påvist.
For alle sykdommer som relateres til sykehusinnleggelse er det viktig med informasjon om dato innlagt sykehus og navn på sykehus.
Tilfellene i MSIS registreres basert på laboratoriemelding, og dersom det viser seg at tilfellet ikke er kliniske relevant i tråd med meldingskriteriene, skal tilfellet slettes. Dette kan være aktuelt for sykdommer som borreliose og syfilis. For å sikre at kun relevant og nødvendig informasjon lagres i MSIS ønsker vi at legen sender avkreftelse på klinikermelding. All informasjon om tilfellet slettes. Avkreftelsen må skrives i fritekstfeltet ‘Utfyllende informasjon om sykdomsbildet’.
Dersom informasjon om dødsfall inkluderes i meldeskjemaet, er det viktig at feltet ‘Utfall av sykdommen’ benyttes for å gi informasjon om dødsfallet var relatert til sykdommen eller ikke
Dersom tilfellet antas å være smittet i utlandet er det særlig viktig med informasjon om antatt smitteland, årsak til opphold i utlandet og dato for hjemkomst.
Dersom meldingskriteriene inneholder kriterier knyttet til epidemiologisk tilknytning, er det viktig at relevant informasjon meldes i feltet ‘Beskrivelse av smittesituasjonen’.
Sykdoms-/sykdomsgruppespesifikke opplysninger
For vaksineforebyggbare sykdommer er det viktig med informasjon Status for vaksinasjon i tillegg til Smittested, Innsykningsdato, Sykdomsbilde og om tilfellet eventuelt har hatt kontakt med et annet bekreftet tilfelle (Beskrivelse av smittesituasjonen).
For virushepatitter er det særlig viktig med informasjon om Antatt smittemåte og antatt Smittested, og for hepatitt C er det også viktig med antatt Smitteår og om tilfellet er en resmitte (fritekst).
For mat- og vannbårne og zoonoser er det særlig viktig med så presis informasjon som mulig om antatt Smittested (på kommunenivå dersom smittested er Norge), antatt Smittemåte og Innsykningsdato.
For alvorlige importsykdommer, miljøsykdommer og systemiske sykdommer er det særlig viktig med informasjon om antatt Smittested, Årsak til opphold i utlandet, Dato for hjemkomst, klinisk informasjon i feltet Sykdomsbilde, og om tilfellet er Innlagt sykehus og Dato innlagt sykehus.
For invasive infeksjoner er det særlig viktig med informasjon om klinisk informasjon i feltet Sykdomsbilde, Innsykningsdato, antatt Smittested, og dersom relevant, Status for vaksinasjon.
For resistente mikrober er det spesielt viktig med informasjon om det er Bærertilstand, antatt Smittested, om tilfellet er en del av et utbrudd, har hatt kontakt med helsevesen i Norge eller utland (Beskrivelse av smittesituasjonen), og om tilfellet er Innlagt sykehjem eller Innlagt sykehus.
For seksuelt overførbare infeksjoner er det særlig viktig med informasjon om Indikasjon, Antatt smittemåte (homoseksuell, heteroseksuell), antatt Smittested og andre sentrale forhold rundt smittesituasjonen. For HIV er det også viktig med informasjon om tidligere negativ eller positiv test og CD4-tall. For syfilis er det viktig med informasjon om smittetidspunkt/stadium.
For tuberkulose finnes det fire meldingsskjema; ett for aktiv sykdom, ett for forebyggende behandling, for behandlingsresultat og ett for smitteoppsporing. Spesifikk veiledning for de enkelte skjemaene følger under.
Meldingsskjema: Forebyggende behandling mot tuberkulose
Årsak til tuberkuloseundersøkelsen: Her meldes foranledningen for at pasienten ble undersøkt for tuberkulose. Ved smitteoppsporing oppgis navn og fødselsdato for indekskasus (smittekilde) dersom dette er kjent. Informasjon om smittekontakt skal ikke utleveres til pasienten hvis det ikke er pasienten selv som har gitt den.
Grunnlag for oppstart av behandling: Avkrysningen gjelder for diagnosegrunnlag ved oppstart av behandling. Vennligst kryss av for alle aktuelle begrunnelser. Dersom et prøvesvar er inkonklusivt, usikkert, man venter på svar, eller det er andre kommentarer, føres dette inn i fritekstfelt.
Meldingsskjema: Aktiv tuberkulosesykdom
Årsak til tuberkuloseundersøkelsen: Her meldes foranledningen for at pasienten ble undersøkt for tuberkulose. Ved smitteoppsporing oppgis navn og fødselsdato for indekskasus (smittekilde) dersom dette er kjent. Informasjon om smittekontakt skal ikke utleveres til pasienten hvis det ikke er pasienten selv som har gitt den.
Grunnlag for oppstart av behandling: Avkrysningen gjelder for diagnosegrunnlag ved oppstart av behandling. Vennligst kryss av for alle aktuelle begrunnelser. Dersom et prøvesvar er inkonklusivt, usikkert, man venter på svar, eller det er andre kommentarer, føres dette inn i fritekstfelt.
Kategorier av tuberkulosesykdom:
- Tuberkulose for første gang. Benyttes for pasienter som ikke tidligere har hatt tuberkuløs sykdom eller har blitt behandlet i mindre enn en måned. Tidligere smittede som først nå utvikler sykdom, regnes som nye pasienter. Dette gjelder også for personer som eventuelt tidligere har fått forebyggende behandling for latent infeksjon. Beskriv eventuelt tidligere forebyggende behandling i felt for utfyllende opplysninger.
- Tuberkulose for første gang, tidligere forebyggende behandling. Omfatter pasienter som har fått tuberkuløs sykdom til tross for at de tidligere har gjennomført forebyggende behandling.
- Tidligere tuberkulose, ikke medikamentelt behandlet. Dette omfatter pasienter som tidligere har hatt tuberkuløs sykdom, men som ikke har blitt behandlet med medikamenter for dette. Det gjelder i hovedsak eldre personer som var syke før medikamenter ble tilgjengelig på slutten av 1940-tallet.
- Tidligere tuberkulose, medikamentelt behandlet. Benyttes for pasienter som tidligere har blitt behandlet for tuberkuløs sykdom i en måned eller mer og som nå har ny sykdomshendelse med tuberkulose. Angi år for behandlingsstart, medikamentelt regime og behandlingsresultat i fritekstfeltet om disse er kjent.
- Innflyttet under behandling. Benyttes for pasienter som er flyttet til Norge under pågående behandling
Meldingsskjema: Behandlingsresultat tuberkulose
- Fullført behandling med negativ dyrkning. Pasient med dyrkningspositiv lungetuberkulose som har fullført behandlingen, med negativ dyrkning av prøver tatt ved avsluttet behandling og ved minst ett tidligere tidspunkt. Definert som "helbredet" i WHOs statistikk.
- Fullført behandling uten negativ dyrkning. Pasient med tuberkulose som har fullført behandlingen, men som ikke fyller kriteriene for punktet over. Summen av de to første punktene utgjør "Vellykket behandling" i nasjonal og WHO-statistikk.
- Fortsatt under behandling. Pasienten er fortsatt under behandling på grunn av behandlingsavbrudd, resistens eller annen årsak. Angi årsak og dato for forventet avslutning.
- Reist frivillig ut av landet eller Bortvist fra landet. Oppgi dato for flytting, sted (land) personen er flyttet til og hvem som har fått oppfølgingsansvar der.
- Forsvunnet fra behandling eller avbrutt av annen årsak. Pasient som er forsvunnet fra behandling i 2 måneder eller mer. Hvis pasienten kommer tilbake og fullfører behandlingen, vil resultatet fortsatt være "forsvunnet". Dersom ny behandling startes opp, skal det meldes til MSIS som nytt tuberkulose-tilfelle i kategorien ‘Tidligere tuberkulose, medikamentelt behandlet’.
- Død før eller under behandling. Angi Død av tuberkulose, Død av annen årsak, Død TB medvirkende eller Død av ukjent årsak
- Avsluttet på grunn av bivirkninger
- Tuberkulosediagnosen er avkreftet.
Meldingsskjema: Smitteoppsporing tuberkulose
- Særlige smitteeksponerte: Nærkontakter (husstandsmedlemmer eller tilsvarende) av pasienter som er positive på direkte mikroskopi av luftveismateriale.
- Andre smitteeksponerte: Kontakter som har vært eksponert over 8 timer for pasienter med mikroskopi positiv lungetuberkulose eller over 40 timer for pasienter som er mikroskopi negative.
Veiledning til bruk av elektronisk meldingsskjema
Slik logger du inn for å sende meldingen elektronisk:
- Logg inn i Elektronisk klinikermelding
- Elektronisk MSIS-melding er per i dag kun tilgjengelig for brukere knyttet til Norsk Helsenett (NHN).
- Innlogging skjer med HelseId. Ved problemer med tjenesten, kontakt msis.drift@fhi.no.
- Medhjelpende helsepersonell kan benytte løsningen på vegne av lege etter helsepersonelloven § 5. Legen er ansvarlig for opplæring og at det er forsvarlig å overlate innrapporteringen videre. Legens navn skal da oppgis i meldingen. Medhjelpende helsepersonell som kan sende MSIS-melding på vegne av lege:
- Sykepleier
- Jordmor
- Helsesekretær
I tillegg til å melde elektronisk må dette fortsatt gjøres på papir:
Meldingen må skrives ut i to eksemplarer (tre eksemplarer ved tuberkulose). Det ene eksemplaret sendes til kommuneoverlegen eller bydelsoverlegen i kommunen der den smittede bor, det andre lagres i pasientens journal. PDF-fil med mulighet for utskrift og lokal lagring åpnes etter man har trykket ‘Send inn’. For tuberkulose skal alle skjemaene også sendes i kopi til tuberkulosekoordinator.
Personopplysninger
Skriv inn fødsels- eller D-nummer og trykk ‘Slå opp’, da hentes opplysninger direkte fra Folkeregisteret. Felles nasjonalt hjelpenummer (FNH) kan også brukes, men her foreligger det ikke ytterligere informasjon i Folkeregisteret. Skriv inn fødselsdato dersom vedkommende ikke har fødsels- eller D-nummer. Ved bruk av FNH må også fødselsdato oppgis.
Oppgi etternavn og fornavn dersom dette ikke hentes fra Folkeregisteret.
Oppgi kjønn dersom dette ikke kommer fra Folkeregisteret, og skriv inn pasientens telefonnummer. Dette er informasjon til kommunelegen, og informasjonen lagres ikke i MSIS-registeret.
Oppgi bostedskommune (ev. bydel for Oslo og Bergen) for personer som ikke er i Folkeregisteret. Oppgi fødeland og eventuelt mors og fars fødeland dersom dette ikke er i Folkeregisteret.
Se også: