Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Koronavaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Koronavaksine

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Koronavaksine

Publisert

Det er satt inn store ressurser for å utvikle gode vaksiner mot det nye koronaviruset. Det er flere potensielle vaksiner under utvikling.

Det er satt inn store ressurser for å utvikle gode vaksiner mot det nye koronaviruset. Det er flere potensielle vaksiner under utvikling.


Siden januar i år har verden og Norge kjempet mot koronapandemien. Lokale utbrudd som vi nå står overfor, viser at pandemien ikke er over, og det ventes en økning i smittetallene. Koronavaksine kan bidra til at færre får alvorlig sykdom eller dør av koronaviruset.

Vaksinasjon er en av de mest effektive formene for forebygging av smittsomme sykdommer. Hensikten med vaksinasjon er å forebygge sykdom eller å gjøre sykdomsforløpet mildere uten å bli utsatt for alvorlig bivirkninger.

Utvikling

Det er satt inn store ressurser for å utvikle gode vaksiner mot det nye koronaviruset. Det er flere potensielle vaksiner under utvikling. En del av dem har kommet langt i utviklingsløpet. Men det kan oppstå utfordringer underveis som kan forsinke eller stoppe utviklingen av enkelte av vaksinene.

Godkjenning

Norge er en del av det europeiske legemiddelsamarbeidet. Legemiddelmyndighetene legger til rette for rask utvikling og godkjenning av covid-19-vaksiner. Selv om europeiske legemiddelmyndigheter legger opp til raskere prosesser, skal de strenge kravene til kvalitet, effekt og sikkerhet fortsatt oppfylles. En vaksine blir bare godkjent dersom nytten vurderes som større enn risikoen.

Det er Legemiddelverket som vurderer den kliniske dokumentasjonen og godkjenner vaksiner for bruk i Norge, i samarbeid med europeiske legemiddelmyndigheter. 

Effekt

Når vaksinene blir godkjent vet vi at de gir en akseptabel effekt, men vi vet ikke hvor lenge effekten varer.

Trygghet

Alle vaksiner har bivirkninger, de fleste er milde og forbigående. Når vaksiner utvikles, er målet alltid at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger. Noen bivirkninger oppdages først når vaksinen tas i bruk, og gis til mange flere og mer varierte grupper enn i studiene.

Etter at vaksinene er tatt i bruk, overvåker Legemiddelverket sammen med Folkehelseinstituttet om det dukker opp uventede bivirkninger. Det er også et utstrakt internasjonalt samarbeid med de andre landene som tar i bruk de samme vaksinene, i tillegg til systematiske sikkerhetsstudier som vaksineprodusentene blir pålagt av europeiske legemiddelmyndigheter.

Hvem skal få vaksine?

Det er en pågående prosess med å definere hvilke grupper som skal anbefales vaksine. Det er ennå ikke konkludert om dette. På grunn av begrenset tilgang, vil det sannsynligvis bli en prioritering av vaksinen i starten. Det er regjeringen som fastsetter denne prioriteringen etter råd fra Folkehelseinstituttet. All vaksinasjon i Norge er frivillig.

Barn

De vaksinekandidatene som har kommet lengst, er ikke testet på barn under 16 år. Barn har også lavere sykdomsbyrde enn resten av befolkningen. Det er derfor mindre sannsynlig at barn vil bli anbefalt vaksinasjon.

Organisering og betaling

Koronavaksinasjon vil være en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Det betyr at kommunene får en plikt til å sørge for et vaksinasjonstilbud til personer som bor eller oppholder seg i kommunen. Både vaksine og vaksinasjon i koronavaksinasjonsprogrammet skal tilbys målgruppene uten egenbetaling.

Innhold på denne siden