Få varsel ved oppdateringer av «Hvem kan få koronavaksine?»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Hvem kan få koronavaksine?
Artikkel
Hvem kan få koronavaksine?
Her finner du informasjon om hvilke grupper som får tilbud om koronavaksine og når vi forventer at de ulike gruppene vil ha fått et tilbud. Der kan du også lese om risikogrupper.

Her finner du informasjon om hvilke grupper som får tilbud om koronavaksine og når vi forventer at de ulike gruppene vil ha fått et tilbud. Der kan du også lese om risikogrupper.
Innhold på denne siden
Disse får tilbud om koronavaksine:
Risikogrupper
Med risikogrupper menes personer med økt risiko for alvorlig forløp av koronasykdom. Det er:
- Beboere i sykehjem.
- Alle 65 år eller eldre.
- Personer 5–64 år med en eller flere definerte sykdommer/tilstander som gir økt risiko for alvorlig sykdomsforløp og død av covid-19. Se avsnittet under for spesifisering av ulike sykdommer/tilstander og aldersgrupper.
Andre grupper
- Helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten.
- Årskullene 2004 og 2005 og personer 18 år eller eldre.
- Barn 5 -15 år kan også vaksineres hvis de og foresatte ønsker.
Risikogrupper
Personer med følgende sykdommer/tilstander er definert som medisinske risikogrupper, og bør få grunnvaksinasjon. Oppfriskningsdose anbefales til personer i aldersgruppen 18-64 år innenfor disse samme risikogruppene:
- Organtransplantasjon*
- Immunsvikt*
- Hematologisk kreftsykdom siste fem år*
- Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)*
- Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS og cerebral parese)*
- Downs syndrom*
- Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon*
- Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
- Immundempende behandling som ved autoimmune sykdommer
- Diabetes
- Kronisk lungesykdom, inkludert alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider eller steroidtabletter siste året
- Fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere
- Demens
- Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
- Hjerneslag
Annen svært alvorlig sykdom kan også gi økt risiko for alvorlig forløp av covid-19.
*Disse sykdommer/tilstander kan gi en høy risiko for alvorlig forløp og død også hos yngre.
Oppfriskningsdose anbefales til ungdom i aldersgruppe 12-17 år med følgende sykdommer/tilstander. Legg merke til at denne listen med grunnsykdommer er forskjellig fra lista for voksne over:
- Organtransplantasjon
- Immunsvikt (eksempelvis medfødt immunsvikt eller bruk av medikamenter som gir betydelig systemisk immunsuppresjon)
- Hematologisk kreftsykdom (f.eks. leukemi, lymfom) siste fem år
- Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet (innen siste seks måneder) behandling mot kreft - spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift
- Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller nedsatt lungefunksjon
- Kronisk nyresykdom med betydelig nedsatt nyrefunksjon
- Alvorlig hjertesykdom (barn med hjertesvikt, alvorlig pulmonal hypertensjon, cyanose, ettkammer-sykdom/«Fontan-barn»)
- Alvorlig lungesykdom (f.eks. cystisk fibrose, svært alvorlig astma med forverringer som har behøvd akutt sykehusinnleggelse siste året)
- Annen svært alvorlig sykdom. Vaksinasjon i slike tilfeller vurderes individuelt av barnelege.
For mer detaljert informasjon om sykdommer/tilstander som kan gi økt risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19, se:
Følg med på din kommunes nettside
Det varierer mellom kommunene hva slags løsninger som brukes for timeavtaler og innkalling. Flere steder er det også drop-in-tilbud der det ikke er nødvendig med avtale på forhånd. Følg med på din kommunes nettside for detaljer.
Vaksinen er gratis
Vaksinen er gratis.
Personer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge og tilhører disse gruppene omfattes av vaksinetilbudet.
Begrunnelse for anbefalinger og tilbud til de ulike gruppene
-
Årskullene 2004 og 2005 og personer 18 år og eldre anbefales (bør) grunnvaksinering med koronavaksine. Dette er først og fremst begrunnet i risikoen for alvorlig sykdomsforløp ved koronainfeksjon. Det er de eldste, og personer med enkelte sykdommer og tilstander som har størst risiko for alvorlig forløp og død av koronasykdom. Selv om de fleste unge og friske personer takler covid-19 godt, er det også en del i denne gruppen som kan bli alvorlig syke. Vaksinasjon vil i tillegg til å beskytte den som vaksineres, også bidra til å redusere smittespredning i samfunnet.
-
Barn 5-15 år med alvorlig grunnsykdom bør grunnvaksineres med koronavaksine. Selv om risiko for alvorlig koronasykdom for disse samlet sett er liten, er dette en gruppe som er særlig sårbare og derfor bør vaksineres.
-
Alle fra 45 år og oppover, og yngre personer som tilhører risikogruppene anbefales (bør) også ta oppfriskningsdose når det er gått 20 uker siden dose 2. Dette er også hovedsakelig for å redusere risikoen for alvorlig sykdomsforløp ved koronainfeksjon i disse gruppene.
-
Vaksinasjon har, i tillegg til å beskytte den som vaksineres, også bidratt betydelig til å redusere smittespredning i samfunnet. Denne effekten på smittespredning ser nå ut til å være mindre for omikronvarianten, mens effekten mot alvorlig sykdom fortsatt er god.
-
Barn 5-15 år: Har tilbud om (kan ta) en eller to doser koronavaksine dersom de og foresatte ønsker. Folkehelseinstituttet har vurdert at vaksinasjon av barn 5-15 år kan ha positiv nytte, men nytten er begrenset siden risiko for alvorlig sykdom allerede er svært lav. Barn og unge vil også kunne få bred og varig beskyttelse ved å gjennomgå koronainfeksjon. Folkehelseinstituttet mener likevel det er riktig at barn i denne aldersgruppen får et tilbud om vaksine for de som ønsker det. Tilbudet er mest aktuelt for barn med kroniske sykdommer, barn i kontakt med sårbare personer, og barn som skal oppholde seg eller flytte til land med høy smitterisiko eller dårligere tilgang til helsetjenester.
-
Personer over 65 år, personer mellom 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp, ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom, og gravide i 2. og 3. trimester anbefales å ta en ny oppfriskningsdose før høst- og vintersesongen 2022 ettersom disse målgruppene har en høyrere risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19.
-
Personer i aldergruppen 18-64 uten underliggende risiko kan ta en ny dose før høst- / vintersesongen 2022 dersom de selv ønsker det. Om du er i denne gruppen og har fulgt vaksinasjonsanbefalingene vil du fortsatt ha god beskyttelse mot å bli alvorlig syk. Nytten av en ny oppfriskningsdose vil derfor være begrenset. I tillegg har mange relativt nylig gjennomgått infeksjon som også vil gi deg bedre beskyttelse mot ny infeksjon. Alle vaksiner, også koronavaksinene, har bivirkninger. De fleste bivirkningene etter vaksinasjon er milde og går over i løpet av kort tid, men det er kjent at koronavaksinene i sjeldne tilfeller kan gi bivirkninger som kraftige menstruasjonsblødninger og betennelse i hjertemuskelen og hjerteposen. Det er derfor viktig å vurdere nytten av en ny dose opp mot risiko for eventuelle bivirkninger av vaksinene.
For utdypende informasjon om vaksinasjon av barn og unge, se:
For utdypende informasjon om oppfriskningsdoser, se:
Gravide og ammende
Gjennomgått covid-19
Informasjon for privatpersoner
Folkehelseinstituttet skal gi råd til helsetjenesten, kommuner og myndigheter, derfor har vi dessverre ikke kapasitet til svare på spørsmål fra privatpersoner. Du finner mer informasjon om vaksiner og hvilke vaksiner du har tatt på helsenorge.no. Har du likevel behov for å komme i kontakt med oss bruk kontaktskjema (krever elektronisk ID).
Ansatte i helsetjenesten kan kontakte FHIs vaksinerådgivning for helsepersonell.