Få varsel ved oppdateringer av «Hvem kan få koronavaksine og når forventer vi å kunne vaksinere ulike grupper?»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Hvem kan få koronavaksine og når forventer vi å kunne vaksinere ulike grupper?
Oops, noe gikk galt...
... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.
... last inn siden på nytt og prøv igjen.
Artikkel
Hvem kan få koronavaksine og når forventer vi å kunne vaksinere ulike grupper?
Publisert Oppdatert
I starten vil det ikke være nok koronavaksine til alle i de anbefalte gruppene, så den må gis til dem som trenger det mest først.

I starten vil det ikke være nok koronavaksine til alle i de anbefalte gruppene, så den må gis til dem som trenger det mest først.
Vaksineringsscenario
Når forventer vi å kunne vaksinere ulike grupper mot covid-19?
Tallene er usikre og scenariet gir et foreløpig bilde basert på den informasjonen vi har nå. Kalenderen bygger på forventet leveranse og distribusjon av vaksiner fra Pfizer BioNTech, Moderna og AstraZeneca. Vaksinasjonsscenariet viser et forenklet nasjonalt gjennomsnitt hvor vi antar at anbefalte prioriteringer blir fulgt nøye og at kommunene vaksinerer i samme tempo. Det er foreløpig ikke besluttet hvordan koronavaksine skal tilbys til friske personer i alderen 18-44 år.
Vaksinasjonsscenario
Prioriteringsrekkefølgen av risikogruppene:
1. Beboere i sykehjem
2. Alder 85 år og eldre
3. Alder 75-84 år
4. Alder 65-74 år
og samtidig personer mellom 18¤ og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp (merket med * i listen over risikogrupper under)
5. Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander (se listen over risikogrupper under)
6. Alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander
7. Alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander
8. Alder 55-64 år
9. Alder 45-54 år
Folkehelseinstituttet anser at aldersinndelingen følger alderskohortene per år, dvs at personer som er født i samme år tilbys vaksine samtidig.
Prioritering av helsepersonell parallelt med risikogruppene:
Inntil 20 % av tilgjengelige vaksiner i kommunene kan gis til utvalgte grupper av helsepersonell i primærhelsetjenesten. Disse vaksineres parallelt med de ulike prioriteringskategoriene av risikogrupper. Utvelgelse av helsepersonell gjøres etter de samme kriteriene som ble definert i januar 2021:
Anbefalingen kan endre seg basert på kunnskap om den enkelte godkjente vaksines sikkerhet og effekt samt status for smittesituasjonen i landet. Kommunene vil få informasjon i informasjonsbrevene fra FHI om hvordan helsepersonell-vaksineringen skal foregå.
¤ Ungdom 16-17 år
For barn og unge er risiko for alvorlig forløp av covid-19 lav, selv ved kronisk underliggende sykdom. Det åpnes likevel for vaksinasjon av ungdom med høy risiko for alvorlig sykdom. Disse kan da tilbys BioNTech-Pfizer-vaksinen som er godkjent fra 16 år. Dette er først og fremst ungdommer som har alvorlige og komplekse nevrologiske sykdommer eller medfødte syndromer, men også sykdommer merket med * i listen under. Andre tilstander med særlig høy risiko kan vurderes individuelt jf. Norsk barnelegeforenings liste.
Risikogrupper
Personer med følgende sykdommer/tilstander er definert som medisinske risikogrupper:
-
Organtransplantasjon*
-
Immunsvikt*
-
Hematologisk kreftsykdom siste fem år*
-
Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)*
-
Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, cerebral parese og Downs syndrom)*
-
Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon*
-
Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
-
Immundempende behandling som ved autoimmune sykdommer
-
Diabetes
-
Kronisk lungesykdom, inkludert alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider eller steroidtabletter siste året
-
Fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere
-
Demens
-
Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
-
Hjerneslag
Annen svært alvorlig sykdom kan også gi økt risiko for alvorlig forløp av covid-19. Vaksinasjon i slike tilfeller vurderes individuelt av lege.
*Disse sykdommer/tilstander kan gi en høy risiko for alvorlig forløp og død også hos yngre.
Følg med på din kommunes nettside
Du blir kontaktet av fastlegen eller kommunen for vaksinasjon når det er din tur. Følg med på din kommunes nettside for detaljer.
Finn lenke til din kommune:
Vaksinen er gratis, og det er ikke mulig å betale for å få vaksinen tidligere.
Helsepersonell som selv har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19 følger prioriteringsrekkefølgen for tilhørende risikogrupper.
Personer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge og tilhører disse gruppene omfattes av vaksinetilbudet.
Europol har gått ut med varsel om faren for at falske vaksiner vil øke i tiden fremover, derfor minner vi om at all bruk av godkjent koronavaksine i Norge skjer via kommuner og helseforetak.
Begrunnelse for anbefalingene
-
De eldre og personer med enkelte sykdommer og tilstander er de som har størst risiko for alvorlig forløp og død.
-
Beboere i sykehjem ser ut til å være særlig utsatt.
-
Høy alder peker seg ut som den dominerende risikofaktoren for alvorlig sykdom og død på grunn av covid-19. Ved høy alder øker også forekomsten av de sykdommene som vi vet gir økt risiko for alvorlig forløp og død dersom de får koronavirus (risikogruppene)
-
Risikoen stiger bratt fra 60-årene og oppover, både for alvorlig sykdom og død.
-
Ved å beskytte disse med vaksiner, vil vi redusere alvorlig sykdom og dermed også redusere belastningen på helsevesenet og alle som jobber der.
Rekkefølge for prioritering kan endres avhengig av:
-
hvor mye smitte det er i samfunnet
-
hvor stort press det er på helsevesenet
-
hvilke vaksiner vi får tilgang til
-
kunnskap om hvordan de enkelte vaksinene virker på ulike aldersgrupper og risikogrupper
-
kunnskap om i hvor stor grad vaksinene hindrer spredning av sykdommen i samfunnet.
For utdypende informasjon om prioriteringer av vaksine, se Koronavaksinasjonsprogrammet
For utdypende informasjon om risikogrupper for alvorlig forløp av covid-19, se Råd og informasjon til risikogrupper og pårørende
Gravide og ammende
Det er hittil lite erfaring med vaksinasjon av gravide og ammende. Det er foreløpig ikke aktuelt med en generell anbefaling om vaksinering av gravide. Vaksinering av gravide som er i risikogruppe på grunn av annen sykdom bør vurderes individuelt av lege. Ammende som er prioritert for vaksine på grunn av annen sykdom eller yrkessituasjon kan vaksineres.
For de som ikke er i risikogruppene
Det kan senere bli aktuelt å anbefale vaksinen til en større del av befolkningen når vi vet mer om vaksinene som godkjennes og hvordan pandemien utvikler seg.
Gjennomgått covid-19
Det er ennå ikke klart hvor lenge beskyttelsen av det å ha gjennomgått covid-19 varer.
Det anbefales derfor at personer som tidligere har gjennomgått covid-19, og som er i de prioriterte gruppene, også vaksinerer seg – så lenge de er i fin form og ikke har senvirkninger av sykdommen når det er tid for vaksinasjon. Men personer som har hatt covid-19 trenger bare én vaksinedose. Det anbefales at vaksinen gis tidligst 3 måneder etter at man er blitt frisk av covid-19.
Dersom du har hatt covid-19 og blir kalt inn til vaksinasjon, så si ifra til vaksinasjonsstedet så de kan ta hensyn til det i planleggingen.