Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

Artikkel

Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie. Dette er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer, men ved å følge noen enkle råd kan du redusere risikoen for flere av de typiske «sommerinfeksjonene».

Godt gjennomstekt. Colourbox.com
Godt gjennomstekt. Colourbox.com

For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie. Dette er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer, men ved å følge noen enkle råd kan du redusere risikoen for flere av de typiske «sommerinfeksjonene».


Ofte kan utendørsaktiviteter som tilbereding av mat by på noen utfordringer dersom man ikke husker å gjennomføre det som vi resten av året kaller god kjøkkenhygiene. En rekke forskjellige smittestoffer kan føre til at man får infeksjoner som kan overføres fra vann eller matvarer. Flere av disse smittestoffene trives også ekstra godt i varm sommertemperatur.

– Bruk av vann med dårlig kvalitet i utmark og på hytter samt kontakt med husdyr som lam, kalver og killinger kan også være viktige risikofaktorer for smitte sier lege Hilde Marie Lund ved Folkehelseinstituttet.

Infeksjonene kan hovedsakelig gi akutt diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad.

– I de aller fleste tilfellene går plagene over av seg selv og det er sjelden behov for sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling. Alvorlige følgetilstander og dødsfall kan allikevel forekomme. Dette gjelder særlig for spesielt utsatte grupper som små barn, eldre og syke, sier Lund.

Her er rådene du trenger 

Alle kan selv bidra til å forebygge smittsomme sykdommer som kan overføres fra mat eller vann ved å følge noen generelle råd: 

 • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
 • Vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, som for eksempel rått kjøtt, før det samme utstyret brukes til annen mat.
 • Hold rått kjøtt godt adskilt fra andre matvarer, særlig de du skal spise rå eller de som allerede er varmebehandlet.
 • Gjennomstek eller gjennomkok fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat i tillegg til hele stykker av svinekjøtt (koteletter, steker, fileter o.l.).
 • Stek andre kjøttprodukter godt på overflaten.
 • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) og husk kjøleboks i sommervarmen.
 • Skyll godt grønnsaker og salater som skal spises rå.
 • Før du drikker vann rett fra naturen:
  • Sjekk at vannet er rennende, klart og uten lukt eller smak
  • Unngå vann i nærheten av avføring fra dyr eller døde dyr (for eksempel døde lemen)
  • Unngå vann der det er beitedyr like i nærheten, eller vann som har tilsig fra landbruk 

Når du er i utlandet, bør du i tillegg passe på at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann eller skrelt, og unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk samt drikkevann som ikke selges på flasker. 

Mer informasjon om forebygging av mat- og vannbårne infeksjoner:

Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner 

Bakterier i sjøvann kan ved vedvarende høye badetemperaturer forårsake infeksjoner hos badende gjennom åpne sår. Det er spesielt shewanella- og vibriobakterier som kan forårsake milde eller alvorlige infeksjoner. Se mer informasjon i artikkelen Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner.

Topp i sommerhalvåret 

Typiske mat- og vannbårne sykdommer som har en topp om sommeren, er enterohemoragisk E.coli (EHEC)-infeksjon, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose.

Figur 1
Figur 1 Antall tilfeller meldt til Meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) fra 2018 og frem til og med mai 2022 for Campylobacteriose, Cryptosporidiose, EHEC-infeksjon, Giardiasis og Salmonellose. Kilde: MSIS, Folkehelseinstituttet..

Smitte innen- og utenlands 

Nedgangen i antall meldte tilfeller i 2020 og 2021 av de fleste typiske mat- og vannbårne sykdommene i Norge, skyldes sannsynligvis mindre reiseaktivitet og omfattende smitteverntiltak i samfunnet som følge av covid-19 pandemien.

Vanligvis er rundt 60-70 % av alle salmonellose-tilfellene smittet utenlands, men i 2020 og 2021 var andelen utenlandssmittede kun 13-40 %. For EHEC-infeksjon, campylobacteriose, cryptosporidiose og giardiasis er vanligvis 30-60 % av tilfellene smittet utenlands, mens tilsvarende tall for 2020 og 2021 ligger mellom 5-30 %.