Overvåkning av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr, inkludert vektorbårne sykdommer: årsrapport 2023
Rapport
|Publisert
I 2023 var det fremdeles campylobacteriose som hadde det høyeste antallet meldte tilfeller blant alle de meldingspliktige sykdommene som smitter fra mat, vann og dyr. Salmonellose ble passert av E. coli-enteritt – unntatt enterohemoragisk E. coli (EHEC).
Sammendrag
I 2023 har de fleste infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr kommet tilbake på nivået de hadde før covid-19-pandemien. Enkelte av infeksjonssykdommene viser også en økende trend. Campylobacteriose er som tidligere år den infeksjonssykdommen som har det høyeste antall meldte tilfeller i 2023 (3 034 tilfeller). Antallet er sammenlignbart med 2022, men noe lavere enn årene før pandemien. E. coli-enteritter – unntatt enterohemoragisk E. coli (EHEC) økte i 2023 (1 576 tilfeller), spesielt for enteroaggregativ E. coli (EAEC) (400 tilfeller), enterotoksigen E. coli (ETEC) (327 tilfeller) og enteroinvasiv E. coli (EIEC)/Shigella (223 tilfeller). Antall tilfeller av salmonellose (757 tilfeller) ligger på samme nivå som i 2022, men er fremdeles noe lavere enn årene før pandemien. Det er antall tilfeller smittet i utlandet som er lavere enn før. Antall tilfeller med EHEC-infeksjon fortsatte å stige i 2023 (663 tilfeller) og det ble avdekket to større nasjonale utbrudd. Totalt 17 personer utviklet den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS), og ni av disse var knyttet til ett av de nasjonale utbruddene. Andelen tilfeller med høyvirulente/mistenkt høyvirulent EHEC holdt seg stabil (ca. 40 %). Parasittinfeksjonen cryptosporidiose fortsetter den økende trenden med 539 meldte tilfeller i 2023. Over 60 % av tilfellene oppga smittested Norge. Økningen av både EHEC-infeksjoner og cryptosporidiose skyldes trolig endret diagnostikk ved de medisinsk mikrobiologiske laboratoriene, men en reell økning kan ikke utelukkes. Også forekomsten av listeriose økte i 2023 (39 tilfeller). Den stigende trenden sees også i resten av Europa, hvor flere eldre og dermed flere sårbare trolig er en forklaring. Hovedtyngden av tilfellene smittes i Norge. Shigellose var tilbake på nivå som før pandemien i 2023 (129 tilfeller) og viderefører trenden med økt antall innenlandssmittede tilfeller, særlig blant menn. Antall tilfeller med legionellose i 2023 (72 tilfeller) var på samme nivå som før pandemien, Antall innenlandssmittede tilfeller har økt gradvis de siste årene, uten at årsaken er kjent.
I 2023 ble det rapportert flere tilfeller med tularemi (harepest) (149 tilfeller) enn de tre foregående årene. Det er forventet å se årlig variasjon i antall tilfeller med tularemi, noe som særlig settes i sammenheng med variasjoner i gnagerbestanden, men som også kan skyldes andre miljøfaktorer. Det var også færre tilfeller av nephropathia epidemica (musepest) i 2023 (15 tilfeller) sammenlignet med de to siste årene. Også for denne sykdommen er det kjent at antallet tilfeller kan variere en del fra år til år, trolig relatert til endringer i bestanden av klatremus.
Blant vektorbårne sykdommer var det flest tilfeller av Lyme borreliose (570 tilfeller) og skogflåttencefalitt (TBE) (113 tilfeller). Antall tilfeller med Lyme borreliose er omtrent på samme nivå som 2019-2021. Antall innenlandssmittede tilfeller med skogflåttencefalitt (TBE) økte i 2023 sammenlignet med de forutgående årene. Antall meldte tilfeller av importsykdommene malaria og denguefeber varierer fra år til år. Det var 66 tilfeller av malaria i 2023 mot 60 tilfeller i 2022, og det var 61 tilfeller av denguefeber i 2023 mot 41 tilfeller i 2022. De fleste tilfellene av malaria og denguefeber var blant henholdsvis personer med utenlandsk opprinnelse som var blitt smittet i Afrika og turister etter reise til Asia.