Hasteoppdrag
Psykisk helsearbeid i kommunene - kartlegging av eksisterende kvalitetsindikatorer (Hasteoppdrag)
Rapport
|Sist endret
Gjennomgang av nasjonale og internasjonale kilder og litteratur for å identifisere hva som finnes av kvalitetsindikatorer for psykisk helsearbeid på kommunenivå.
Last ned
Hovedbudskap
I oppdragsbrevet fra Sosial- og helsedirektoratet (SHDir) til Kunnskapssenteret (mars 2005) bes det om at Kunnskapssenteret bistår SHDir i å utarbeide kvalitetsindikatorer for psykisk helsearbeid i kommunene. Kunnskapssenteret har gjennomført et prosjekt hvor vi har gått gjennom nasjonale og internasjonale kilder og litteratur for å identifisere hva som finnes av kvalitetsindikatorer for psykisk helsearbeid på kommunenivå. I gjennomgangen har vi også undersøkt om de som har laget indikatorene har vurdert kunnskapsgrunnlaget for effekten av tiltaket (indikatoren) på pasientutfall. Til slutt har vi vurdert relevansen av indikatorene for eventuell bruk i Norge (ekstern validitet) og sett nærmere på datagrunnlaget i Norge for kvalitetsindikatorer.
Vi gjorde innledende søk på Google, men det var vanskelig å finne omtale av kvalitetsindikatorer knyttet til monitorering på lokalt nivå innenfor psykisk/mental helse. Resultatene i denne rapporten er primært funnet gjennom henvisninger på internettsider via ulike myndigheters nettportaler. Vi har spesielt sett på Australia, Canada, USA og Storbritannia. Hva som finnes i Sverige og Danmark, er også undersøkt, men det vi fant, var av liten relevans for denne kartleggingen.
Et fellestrekk ved de fire landene vi har undersøkt, er at monitorering i form av kvalitetsindikatorer for kommunale helsetjenester ikke er en nasjonal oppgave. Det er delegert til den enkelte delstat eller region. Det begrunnes blant annet med faglige eller metodiske vurderinger, organisatoriske og juridiske forhold.
Australia, Canada og USA har samlet og kvalitetssikret informasjon om kvalitetsindikatorer og gjort dem tilgjengelige enten i form av søkbare databaser eller i egne støtte- og ressursdokument. I Storbritannia er en slik samlet framstilling av kvalitetsindikatorer under utarbeiding. Felles for Australia og Canada er at de har med indikatorer både for struktur (input), prosess og resultat i oversiktene sine. USA avgrenser databasen sin til kun å inneholde prosessmål, andre kvalitetsindikatorer presenteres i egne støtte-/ressursdokument. I Storbritannia sorteres indikatorene etter hvilket tjenestenivå de er aktuelle for, og for det laveste nivået sorteres indikatorene etter to hovedområder for kvalitet: tilgjengelighet og effektivitet.
Kvalitetsindikatorene er i stor utstrekning konsensusbaserte, men både Australia og USA har lagt stor vekt på oppsummeringen av validitet, reliabilitet og kontekst for den enkelte indikatoren.
Kartleggingen viser at det finnes kunnskap om kvalitetsindikatorer generelt og om psykisk helsearbeid i kommunene spesielt som vi kan ha nytte av i Norge. Det finnes imidlertid ikke noe ferdig indikatorsett som kan foreslås i Norge, og kvalitetsindikatorer bør uansett ses i forhold til den konteksten de skal benyttes i. Vi anbefaler derfor en særskilt prosess for utvikling og validering av kvalitetsindikatorer for psykisk helsearbeid i Norge, på grunnlag av erfaringene fra andre land. Utviklingsarbeidet bør ses i sammenheng med relevante datakilder i Norge som KOSTRA og IPLOS. Behov knyttet til kvalitetsmåling av psykisk helsearbeid på kommunenivå bør formidles til Statistisk sentralbyrå og andre relevante aktører, og nye datakilder må vurderes dersom eksisterende datagrunnlag ikke er tilstrekkelig. Til slutt er det nødvendig å vurdere og eventuelt utvikle en justeringsmetode (case-mix) som kan sørge for et mest mulig rettferdig sammenlikningsgrunnlag mellom kommuner med ulik befolkningssammensetning.