Pårørendes erfaringer med somatiske barneavdelinger – fra nasjonal undersøkelse
PasOpp rapport
|Oppdatert
Resultater fra en spørreundersøkelse blant pårørende ved de 20 somatiske barneavdelingene i Norge gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten høsten 2005.
Hovedbudskap
Høsten 2005 gjennomførte Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten en spørreundersøkelse blant pårørende ved de 20 somatiske barneavdelingene i Norge.
Totalt har 3308 pårørende besvart ulike spørsmål om sine erfaringer med barneavdelingen, og undersøkelsen har en svarprosent på 54. Undersøkelsen har tilfredsstillende representativitet. Det er utarbeidet tre rapporter fra undersøkelsen: Hovedresultater, metodedokumentasjon og institusjonsresultater.
Barneavdelingene får generelt gode tilbakemeldinger fra de pårørende, og gjennomsnittsresultatene på hovedområder av pårørendeerfaringer ligger mellom 63 og 73, på en skala fra 0 til 100 der 100 er best. De pårørende gir best tilbakemelding på standarden ved barneavdelingene, mens organisering og pleietjenestene får dårligst tilbakemelding. Det området som får dårligst resultat i undersøkelsen, handler om i hvilken grad foreldrene opplevde at de fikk informasjon om hva som var deres oppgaver som pårørende under sykehusoppholdet. De pårørende har høy tillit til legenes faglige dyktighet og er godt fornøyde med den pleie og omsorg pleiepersonalet har gitt barnet.
Med unntak av området standard, er resultatene like på tvers av helseregionene. Det er små forskjeller og få signifikante forskjeller mellom barneavdelingenes resultater.
Analysene viser at svarers kjønn, alder, morsmål og utdanningsnivå, barnets alder og type behandling i liten grad forklarer variasjoner i de pårørendes tilfredshet med barneavdelinger. Noen forhold knyttet til behandlingen ved sykehuset, viser seg imidlertid å ha større sammenheng med foreldrenes opplevelse av barneavdelingene: Foreldre som mener at personalet ikke gjorde nok for å lindre barnets smerter, og foreldre som mener at deres barn ble feilbehandlet ved sykehuset, er mindre fornøyde enn foreldre som ikke har disse erfaringene.
Foreldrenes vurdering av barnets nåværende helsetilstand har tilsvarende sammenheng; foreldre som rapporterer at barnet har god helse er mer fornøyde enn foreldre som vurderer barnets helsetilstand som dårlig.