Influensasesongen i Norge 2014–15. Årsrapport sykdomsprogram for influensa
Rapport
|Publisert
Dette er den andre årsrapporten som beskriver influensaprogrammets arbeid. Målgruppen er helsepersonell, forvaltningen, media og andre som er interessert i fagfeltet influensa.
Bestill eller last ned
Hovedbudskap
Som kurven under viser var sesongen 2014-15 den fjerde kraftigste siden 2006, pandemisesongen inkludert. Toppen i fjorårets sesong kom rundt uke 8 i 2015.
Figur 1. Andel av konsultasjoner hvor diagnosen influensalignende sykdom ble satt i årene 2006-2015, Norge.
Laboratorieovervåkingen
Den virologiske overvåkingen viste at Influensavirus A, først og fremst subtype A(H3N2), dominerte under hovedtoppen men fra uke 12 utgjorde influensa B flertallet av de influensapositive prøvene på landsbasis.
Figur 2. Laboratoriepåvist influensa, Norge sesongen 2013-2014.
Den nye sykehusovervåkingen
Fra og med høsten 2014 startet FHI et forsøk med å få rapporter fra sykehus om antall bekreftede influensaprøver fra innlagte pasienter. Denne sykehusovervåkingen dekker omtrent halvparten av Norges befolkning. Tallene viser at det i hovedsak var eldre som ble lagt inn på sykehus (figur 3).
Figur 3 Tilfeller med laboratoriepåvist influensa innlagt i sykehus, aldersfordelt. Tallene er basert på rapporter om virusfunn fra 7 mikrobiologiske sykehuslaboratorier.
Vaksineforsyning og forskning
Folkehelseinstituttet har ansvaret for vaksineforsyningen av influensavaksine, og har produsert flere anbefalinger om vaksinebruk som er mer detaljert beskrevet i rapporten. I tillegg foregår det flere forskningsprosjekter på instituttet relatert til influensa. Disse omtales nærmere i årsrapporten.
Sammendrag
Rapporten har brukt data fra den virologiske overvåkingen, fra overvåkingen av influensaliknende sykdom, serologiske data, SYSVAK-data, samt data fra Vesuv som er verktøyet for registrering av influensautbrudd. Rapporten inneholder også en oversikt over forskningsprosjektene ved Folkehelseinstituttet. Inkludert fra i år er overvåking av antall pasienter med influensa innlagt på sykehus. Influensaarbeidet involverer over femti personer ved instituttet og er organisert som et programarbeid.