Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Effekt av el-sanerte rom i sykehus eller andre helseinstitusjoner: en systematisk oversikt og meta-analyse av provokasjonsstudier

Rapport

|

Sist endret

Kunnskapssenteret fikk i oppdrag å sammenfatte forskningsbasert kunnskap for å vurdere om el-sanerte rom i sykehus og andre helseinstitusjoner for pasienter med el-overfølsomhet har effekt.

Hovedbudskap

El-overfølsomhet er en tilstand av subjektive helseplager som kan oppstå i nærheten av blant annet basestasjoner, mobiltelefoner og/eller dataskjermer. Kunnskapssenteret fikk i oppdrag å sammenfatte forskningsbasert kunnskap for å vurdere om el-sanerte rom i sykehus og andre helseinstitusjoner for pasienter med el-overfølsomhet har effekt.

I el-sanerte rom er det gjort tiltak for å redusere de elektromagnetiske feltene i rommet. For å underbygge en eventuell nytte av el-sanerte rom, undersøkte vi også om el-overfølsomme kan skille mellom eksponering for elektromagnetiske felt og ingen elektromagnetiske felt i blindede test- situasjoner.

Resultat av våre søk og analyser:

  • Vi fant ingen studier som undersøkte om el-sanerte rom i sykehus eller andre helseinstitusjoner har effekt for el-overfølsomme. Dette spørsmålet kan derfor ikke besvares.
  • Personene med el-overfølsomhet klarte ikke å skille mellom svake elektromagnetiske felt og ingen elektromagnetiske felt, bedre enn forventet ved gjetning.
  • Personene med el-overfølsomhet klarte ikke å skille mellom svake elektromagnetiske felt og ingen elektromagnetiske felt, oftere enn personer uten el-overfølsomhet.

I studiene har man bare sett på eksponering i inntil tre timer. Vi kan derfor ikke utelukke at man ved lengre tids eksponering kan få et annet resultat. 

Sammendrag

Bakgrunn

Kunnskapssenteret fikk i oppdrag fra Helse Midt-Norge RHF å oppsummere forskning om effekt av el-sanerte pasientrom i sykehus eller andre helseinstitusjoner for personer med el-overfølsomhet.   

El-overfølsomhet brukes for å beskrive en tilstand av subjektive helseplager som kan oppstå i nærheten av svake elektromagnetiske felt fra blant annet mobiltelefoner, basestasjoner og/eller dataskjermer. Helseplagene inkluderer en rekke symptomer som ledd- og muskelsmerter, hodepine, øye-/synsplager, hudplager, søvnforstyrrelser, depresjon, konsentrasjonssvikt og dårlig hukommelse.

I el-sanerte rom er det gjort tiltak for å redusere de elektromagnetiske feltene i rommet.

I dette notatet har vi søkt etter forskning om effekt av el-sanerte pasientrom for el-overfølsomme pasienter, uavhengig av årsak til sykehusinnleggelse. For å underbygge en eventuell nytte av el-sanerte pasientrom, oppsummerte vi også forskning som har vurdert om el-overfølsomme kan skille mellom elektromagnetiske felt og ingen felt, sammenlignet med hva vi kan forvente ved gjetning, og resultater for personer uten el-overfølsomhet.

Metode

Vi har utarbeidet en systematisk oversikt som beskrevet i Kunnskapssenterets metodehåndbok. Vi vurderte to problemstillinger, og inklusjonskriteriene var som følger:

 1. Effekt av el-sanerte rom i sykehus og helseinstitusjoner for pasienter med el-overfølsomhet

Tabell 1.

Studiedesign:

Randomiserte kontrollerte forsøk

Populasjon:

Voksne med el-overfølsomhet 

Tiltak:

Skjerming fra elektromagnetiske felt (el-sanerte pasientrom)

Sammenlikning:

Ingen skjerming fra elektromagnetiske felt (vanlige pasientrom)

Utfall :

Subjektive helseplager relatert til el-overfølsomhet

Språk :

Engelsk, skandinavisk 

 2. Differensiering mellom elektromagnetiske felt og ingen felt

Tabell 2.

Studiedesign:

Randomiserte kontrollerte forsøk

Populasjon:

Voksne med el-overfølsomhet 

Tiltak:

Eksponering for elektromagnetiske felt

Sammenlikning:

Ingen eksponering (sham-felt)

Utfall :

Differensiering mellom elektromagnetiske felt og ingen felt

Språk :

Engelsk, skandinavisk 

Vi fant innledningsvis én systematisk oversikt fra 2005 med oppdatering i 2010. Vi utførte et oppdatert søk etter primærlitteratur ved hjelp av søkestrategiene fra de systematiske oversiktene. Vi søkte i Ovid MEDLINE, EMBASE, PsycINFO og AMED, Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL) og Ovid MEDLINE In-Process & Other Non-Indexed Citations. Søkene ble utført i mai/juni 2011 og oppdatert i januar 2012. I tillegg gikk vi gjennom relevante referanselister og nettsider.

To prosjektmedarbeidere vurderte, uavhengig av hverandre, studier for inklusjon, og de inkluderte studienes risiko for systematiske feil. Vi oppsummerte resultatene i tekst, tabeller og figurer.

Resultat

Vi fant 21 publikasjoner (med til sammen 22 eksperimenter) som oppfylte inklusjonskriteriene våre, av i alt 762 potensielle publikasjoner. 

Ingen av studiene svarte på problemstillingen om effekt av el-sanerte rom i sykehus eller helseinstitusjoner.

Vi inkluderte 21 publikasjoner, med 22 eksperimenter, som omhandlet eksponering for svake elektromagnetiske felt sammenlignet med ingen eksponering. Studiene hadde til sammen 1493 deltakere. På tvers av de inkluderte studiene var det lav risiko for systematiske feil. Vi utførte meta-analyser for differensiering mellom svake elektromagnetiske felt og ingen felt ved å registrere antall riktige og gale svar, og sammenlignet dette med hva som kan forventes ved gjetning. Meta-analysene inneholdt 16 eksperimenter med el-overfølsomme personer og 10 eksperimenter med ikke-overfølsomme kontrollpersoner.

Meta-analysen vår viste:

  • at personene med el-overfølsomhet ikke klarte å skille mellom elektromagnetiske felt og ingen felt bedre enn forventet ved gjetning (Event rate transformed to be centered at zero: 0,02, 95 % KI -0,02 til 0,06)
  • at personene med el-overfølsomhet ikke klarte å skille mellom svake elektromagnetiske felt og ingen felt oftere enn personer uten el-overfølsomhet (Chi squared=3,10, df=1, p=0,08)

Diskusjon

Resultatene fra vår systematiske oversikt samsvarer med resultater fra andre systematiske oversikter når det gjelder differensiering mellom svake elektromagnetiske felt og ingen felt. I de inkluderte studiene har man bare sett på eksponering i inntil tre timer. Vi kan derfor ikke utelukke at man ved lengre tids eksponering kan få et annet resultat.

Noen personer med el-overfølsomhet beskriver at de kan registrere eksponering for elektromagnetiske felt umiddelbart, mens andre rapporterer at symptomer kan oppstå en stund etter eksponering. Å kunne registrere at man er eksponert for elektromagnetiske felt trenger ikke å bety at man får helseplager av eksponeringen. Derfor kan både objektive funn og selvrapporterte symptomer vektlegges ved en nyttevurdering av el-sanerte rom. Selv om objektive funn og selvrapporterte symptomer ikke er adressert i vår systematiske oversikt, har andre forskerteam undersøkt dette uten å finne sammenheng.

Konklusjon

Effekt av el-sanerte rom i sykehus og andre helseinstitusjoner for pasienter med el-overfølsomhet, uavhengig av innleggelsesårsak :

Vi fant ingen studier som så på effekt av el-sanerte rom i sykehus eller helseinstitusjoner. Vi har derfor ikke grunnlag for å konkludere om effekt av el-sanerte rom i sykehus eller helseinstitusjoner.

Kunnskapsgrunnlaget for om el-overfølsomme kan skille mellom svake elektromagnetiske felt og ingen felt :

Vi fant 22 eksperimenter som inkluderte 1493 deltakere med og uten el-overfølsomhet, som vurderte om forsøkspersonene kunne differensiere mellom svake elektromagnetiske felt og ingen felt, i dobbeltblindede testsituasjoner. Studiene viste at forsøkspersonene oppgav riktig eksponering i halvparten av testsituasjonene. Dette er det samme som vi kan forvente ved gjetning. 

Publisert |Sist endret