Commonwealth Fund-undersøkelsen i 2011 blant utvalgte pasientgrupper: Resultater fra en komparativ undersøkelse i 11 land
Rapport
|Oppdatert
Norge deltok i 2011 for tredje gang i Commonwealth Funds sammenlignende internasjonale helsetjenesteundersøkelse. Utvalgte pasientgrupper trukket fra et representativt utvalg av den voksne befolkningen (18 år eller eldre) i elleve land vurderte hvor godt helsetjenesten fungerer.
Hovedbudskap
Norge deltok i 2011 for tredje gang i Commonwealth Funds sammenlignende internasjonale helsetjenesteundersøkelse. Utvalgte pasientgrupper trukket fra et representativt utvalg av den voksne befolkningen (18 år eller eldre) i elleve land vurderte hvor godt helsetjenesten fungerer. Denne rapporten presenterer de norske resultatene og sammenligner dem med andre land og grupper av land. Resultatene viser at det er svært få områder der Norge gjør det spesielt bra.
Norge skårer dårlig på disse områdene sammenlignet med andre land/landgrupper:
- generelt syn på helsevesenet
- generelt syn på kvalitet på legetjenester
- ventetid for å få svar på medisinske spørsmål eller bekymringer når man ringer primærlege
- kommunikasjon mellom pasient og primærlege/spesialist/helsepersonell
- prøveresultater, medisinske opplysninger og henvisningsårsaker tilgjengelig for primærlege
- ventetid for å komme til spesialist
- informasjonsflyt mellom helsepersonell og ulike nivå i helsetjenesten
- pasientens mulighet for medvirkning ved tjenester hos legespesialist
- gjennomgang av medisinbruk og skriftlig liste over medisiner pasienten tar
- feil utlevering av medisin fra sykehus eller apotek
- opplevelse av å bli utsatt for medisinske feil
- informasjon om og forberedelse på rekonvalesens i forkant av operasjon
Norge skårer dårlig på disse områdene angående svarere med kroniske sykdommer:
- snakket med helsepersonell om mål og prioriteringer for å håndtere tilstand
- utarbeidet behandlingsplan i samarbeid med helsepersonell
- fått klare anvisninger fra helsepersonell om hvilke symptomer man bør være på vakt overfor
- blir kontaktet av helsepersonell mellom legebesøk
- helsepersonell lett tilgjengelig for spørsmål vedrørende tilstand mellom legebesøkene
- diabetikere som har fått sjekket føtter for sår eller irritasjoner det siste året
Norge skårer bra på disse områdene sammenlignet med andre land/landgrupper:
- komme til helsehjelp utenom kontortid
- komme til primærlege samme dag som man blir syk
- har en fast lege
- har en person som er ansvarlig for all behandling de får hos ulike leger
Konklusjon:
Resultatene på flere områder indikerer forbedringspotensial i Norge. Vår vurdering er at det særlig er knyttet til generelt syn på helsevesenet, informasjonsflyt, kommunikasjon og koordinering mellom ulike deler av helsetjenesten. Brukernes erfaringer er en viktig del av kvaliteten på helsetjenestene, og resultatene fra denne internasjonale undersøkelsen viser at de norske respondentene på flere områder vurderer tilbudet de får som dårligere enn respondenter fra de landene og landgruppene vi sammenligner oss med.
Sammendrag
Norge deltok i 2011 for tredje gang i Commonwealth Funds sammenlignende internasjonale helsetjenesteundersøkelse. Utvalgte pasientgrupper trukket fra et representativt utvalg av den voksne befolkningen (18 år eller eldre) i elleve land vurderte hvor godt helsetjenesten fungerer. Denne rapporten presenterer de norske resultatene og sammenligner dem med følgende land og landgrupper: Sverige, Europa (unntatt Norge), USA og alle land (unntatt Norge).
For å bli inkludert i studien måtte en tilfredsstille minst ett av følgende kriterier kartlagt ved hjelp av inngangsspørsmål: vurderte egen helse som ”nokså god” eller ”dårlig”, fått medisinsk behandling for en alvorlig eller kronisk sykdom, skade eller funksjonshemming i løpet av det siste året, vært innlagt på sykehus eller operert i løpet av de siste 2 årene. Hovedtemaer var generelt syn på helsevesenet og tilgjengelighet til helsetjenester, forhold til fast lege, koordinering og erfaringer med spesialister, forskriving og medisinbruk, medisinfeil og pasientsikkerhet, erfaringer med sykehus og kirurgi, bruk av akuttmottak og helsetjenester for kroniske sykdommer og helseforsikring og egenandeler. Kunnskapssenteret inkluderte i tillegg spørsmål om samhandling i det norske skjemaet for å etablere et generelt ”base-line” mål før innføring av samhandlingsreformen.
På det første inngangsspørsmålet svarte nesten halvparten av det norske utvalget at egen helse var ”nokså god” eller ”dårlig”. Det er verdt å merke seg at dette er mer enn dobbelt så stor andel som i Sverige og signifikant høyere enn i de andre landene/landgruppene. Tilsvarende andel svarte også bekreftende på spørsmålet om egen helse forhindret en fra å jobbe heltid eller begrenset evne til å gjøre husarbeid eller andre hverdagsaktiviteter. Dette er også en signifikant høyere andel enn i de landene/ landgruppene. Svarfordelingene for de andre tre inngangsspørsmålene var jevnt fordelt.
Norske svarere hadde et mer negativt syn på hvordan helsevesenet i landet fungerer enn svarere fra flere andre land/landgrupper, og 68 prosent mente grunnleggende endringer eller total omstrukturering er nødvendig. Kun USA hadde dårligere resultater på dette spørsmålet. Svarerne opplevde imidlertid at det er lettere å komme til helsehjelp utenom kontortid i Norge enn i andre land.
Flere i Norge hadde en fast lege og hadde hatt denne legen lenger enn svarerne i andre land. Det tar imidlertid noe lenger tid enn i andre land å få svar på medisinske spørsmål eller bekymringer når man ringer fastlegens kontor, 13 prosent svarte at de sjelden eller aldri får svar samme dag. De norske resultatene på spørsmål om relasjon og kommunikasjon mellom lege eller helsepersonell og pasient viste også et forbedringspotensial, særlig i forhold til å oppfordre pasienten til å stille spørsmål. På spørsmål om det hadde hendt at prøvesvar, opplysninger eller henvisningsårsak ikke var tilgjengelig på legebesøket kom Norge dårligere ut enn Sverige og de andre landgruppene med unntak av USA. Omtrent hver femte svarer hadde også opplevd at leger eller annet helsepersonell ikke hadde delt viktig informasjon om sykehistorie eller behandling. Resultatene er dårligere enn i Europa og alle landene samlet. Generelt sett var inntrykket av kvaliteten på den norske legehjelpen noe dårligere enn for de andre landene.
Svarere i Norge opplevde et større behov for time hos spesialist, og måtte vente lenger for å få time sammenlignet med svarere i alle andre land/landkategorier. De norske resultater var også dårligere enn for flere av de andre landene/landgruppene på spørsmålene om spesialisten hadde informasjon om sykehistorien og om fastlegen var informert om behandlingen hos legespesialisten. Norge kommer imidlertid godt ut på spørsmålet om hvor ofte tjenester fra andre leger/ behandlingssteder blir samordnet eller avtalt ved hjelp av fastlege eller annet personell. På spørsmålene om legespesialistene gir pasienten mulighet til å stille spørsmål angående anbefalt behandling, forteller om behandlingsalternativer og involverer i beslutninger om behandling og helsehjelp svarte en mindre andel ”alltid” og en større andel ”sjelden eller aldri” sammenlignet med alle andre land og landkategorier.
Antallet reseptbelagte medisiner som tas fast og over lang tid i det norske utvalget lå på samme nivå som de fleste andre landene/landgruppene. USA lå imidlertid signifikant høyere enn Norge. Færre i Norge (37 prosent) enn i de andre landene og landgruppene (61 prosent samlet) hadde gått gjennom medisinbruk med lege eller farmasøyt, eller hadde en skriftlig liste over medisinene sine (54 prosent i Norge, 72 prosent for de andre landene samlet). 8 prosent av svarerne i Norge svarte at de hadde fått feil medisin eller feil dose på apotek eller sykehus i løpet av de siste to årene. Dette er på nivå med USA, men høyere enn Europa, Sverige og alle de andre landene samlet. Nesten 20 prosent av de norske svarerne hadde i løpet av de siste to årene tenkt at de var blitt utsatt for feil i medisinsk behandling eller pleie. Dette er flere enn i de andre landene og landgruppene der tilsvarende resultat varierer fra ni prosent til elleve prosent.
Norge hadde dårligere resultat på spørsmålet som omhandlet informasjon om og forberedelse på rekonvalesens i forkant av operasjon, og flere av de norske svarerne enn svarere fra USA hadde fått infeksjon under eller rett etter sykehusopphold. På spørsmål om sykehuset forberedte pasienten på tiden etter oppholdet fikk Norge lavest andel bekreftende svar på tre av fem spørsmål. Norge kommer dårligst ut på spørsmålene om man har fått klare instruksjoner om symptomer man skulle være oppmerksom på og når man burde kontakte helsepersonell, klare beskjeder om medisinbruk etter oppholdet og om personalet sørget for avtale om oppfølging hos lege. Norge kommer bedre ut enn Sverige på spørsmål om helsepersonell der en vanligvis får behandling virket informert om behandlingen på sykehuset, men dette er signifikant dårligere enn USA.
39 prosent av de norske respondentene hadde brukt akuttmottak ved sykehus minst én gang i løpet av de siste to årene, her ligger de europeiske landene signifikant lavere. 29 prosent av de som hadde benyttet akuttmottak i Norge mente at de kunne vært behandlet hos sin faste lege hvis vedkommende hadde vært tilgjengelig. Dette er på nivå med Sverige og de andre landgruppene, mens USA ligger signifikant høyere.
Et hovedtema omhandler helsetjenester knyttet til konkrete kroniske sykdommer. Resultatene viser at svarerne i USA med få unntak rapporterte høyest forekomst av sykdommene. Norske svarere rapporterte høyest forekomst av kreft og hjertesykdom, nest høyest forekomst av hypertensjon, hjertesykdom, leddsmerter/leddgikt, kroniske lungeproblemer og kroniske ryggsmerter. Alle som hadde en eller flere av sykdommene ble spurt om helsepersonell hadde snakket med dem om mål og prioriteringer for å håndtere tilstanden. Det norske utvalget var på gjennomsnittlig europeisk nivå, høyere enn i Sverige og lavere enn i USA og alle de andre landene samlet. I Norge svarte 41 prosent at helsepersonell hadde hjulpet til med å utarbeide en behandlingsplan pasienten kunne utføre i hverdagen, noe som er lavere enn i Europa, i USA og i alle landene samlet. 45 prosent av de norske svarerne med kroniske sykdommer hadde fått klare anvisninger om hvilke symptomer de burde være på vakt overfor og når de burde kontakte helsepersonell, dette er dårligere resultater enn for alle vi sammenlignes med. Norge kom også dårligst ut på spørsmålene om et helsepersonell tok kontakt for å se hvordan det gikk mellom legebesøkene og om det var lett å kontakte helsepersonell for å stille spørsmål eller få råd i denne perioden. På spørsmål om en hadde en person som var ansvarlig for all behandling hos ulike leger svarte personer med kronisk sykdom i Norge på nivå med alle landene samlet, men kommer bedre ut enn Sverige og det øvrige Europa og dårligere enn USA.
I Norge hadde 7 prosent hatt store problemer med å betale for helsehjelp i løpet av det siste året. Dette er høyere enn i Sverige, men langt lavere enn i USA. I Norge hadde svært få opplevd at forsikringsselskapet hadde nektet å betale for behandling eller redusert utbetalingen. Dette er på nivå med Sverige, men et mye bedre resultat enn for de andre vi sammenlignes med. Norske svarere hadde gjennomsnittlig brukt ca 9800 kroner (1641 USD) på egenandeler. Dette er høyere enn i Sverige, men mye lavere enn i USA.
Det norske utvalget ble stilt tre spørsmål om samhandling i helsetjenesten. 15 prosent hadde mottatt tjenester fra kommunehelsetjenesten utover fastlegen. På spørsmålet om samarbeidet mellom fastlegen og andre kommunale helsetjenester var godt plasserte 37 prosent av de 85 svarerne seg i en av de to mest positive svarkategoriene og 29 prosent i en av de to mest negative kategoriene. På spørsmål om sykehuset og kommunehelsetjenesten samarbeidet godt i forbindelse med å planlegge hjemreise og videre oppfølging svarte 36 prosent av de 54 svarerne dette var aktuelt for i en av de to mest positive kategoriene og 52 prosent i en av de to mest negative kategoriene (26 prosent i den mest negative).