Område for helsetjenester
Artikkel
|Oppdatert
Området leverer kunnskapsgrunnlag til beslutningstakere på alle nivåer i helse- og omsorgstjenestene, fra sentrale myndigheter til kommunehelsetjenesten.
Området har spisskompetanse på kunnskapsoversikter, metodevurderinger (health technology assessments, HTA), brukererfaringsundersøkelser, indikatorer for kvalitet i helsetjenesten og lokalt kvalitetsforbedringsarbeid i kommunehelsetjenesten.
Vi støtter mange ulike beslutningstagere med kunnskap for å fremme gode og likeverdige helse-, omsorgs- og velferdstjenester – og for å sikre flest mulig gode leveår for alle.
Hvem er vi til for?
Våre brukere inkluderer beslutningstagere i forvaltningen, kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og velferdssektorene, samt pasienter og befolkningen direkte.
Hva vi leverer
Vi leverer forskningsbaserte produkter og tjenester innen fire hovedfelt: 1) forskning og analyse av helsetjenesten; 2) vurdering av tiltak; 3) formidling og bruk av kunnskap; og 4) global helse.
1: Forskning og analyse av helsetjenesten
Innen temaet forskning og analyse av helsetjenesten er kjerneoppgaven å fremskaffe forskningsbasert kunnskap om helsetjenestene basert på registeranalyser og spørreundersøkelser blant pasienter, pårørende og helsepersonell, samt noe kvalitative undersøkelser. Tematisk dekker forskningen både primær- og spesialisthelsetjenesten, og pasientforløp innenfor og mellom disse nivåene. Oppgavene retter seg mot fremtidens kunnskapsbehov for en ambisiøs helsepolitikk, det vil si kunnskap om helsetjenestebehov, tilgang og kvalitet for hele befolkningen, fra helsetjenester tidlig i livet, inklusive fødselsomsorg og helsestasjon, og gjennom hele livsløpet til livets siste leveår. Forskningen og kunnskapsproduksjonen retter seg særskilt mot noen utvalgte befolkningsgrupper, blant annet, barn/unge (inkl. fødselsomsorg), personer med kroniske lidelser, og personer med psykiske lidelser og rusproblematikk. I tillegg fremskaffer vi forskningsbasert kunnskap om helsepersonell og finansering av tjenestene, som blant annet brukes som beslutningsgrunnlag til HOD og regjerningsutnevnte utvalg.
Fagmiljøet benytter tre typer data/datainnsamlingsmetoder:
- Koblede registerdata fra spesialist- og kommunehelsetjenesten, inkl. fastlege og legevakt, slik at pasienter kan følges gjennom hele tjenesten. Data fra helsetjenesten kobles på individnivå med sosioøkonomiske data fra SSB, DÅR, Folkeregisteret med mer.
- Gjennom validerte spørreskjemainstrumenter og etablert digital infrastruktur innhentes (fra representative utvalg) pasienter, pårørende og helsepersonells erfaringer og vurderinger av spesialist- og primærhelsetjenesten. Flere og flere undersøkelser benytter kontinuerlige målinger og digitale spørreskjemaer, og flere innebærer kohortundersøkelser som følger pasienter over tid.
- Gjennom kvalitativ forskning (intervjuer og spørreskjemaer) innhentes kunnskap fra både befolkningen og helsepersonell (eks. Ukrainaflyktningers opplevelse av egen helse).
Fagmiljøet har metodisk spisskompetanse på et bredt spekter av vitenskapelige metoder, fra klassisk epidemiologi, via klassisk og moderne testteori/psykometri til kvasieksperimentelle metoder for å undersøke effekt av tiltak. Forskningen er i økende grad eksternt finansiert fra Forskningsrådet, EU og andre finansieringskilder. Vitenskapelig publisering og samarbeid med nasjonale og internasjonale forskningspartnere sikrer kritisk fagfellevurdering, metodologisk innovasjon og faglig valid kunnskap. Fagmiljøet har ansvar for og produserer kunnskap om flere temaer der ulike parter har sterke interesser og med til dels stor politisk sprengkraft (eks. fastlege, migrasjonshelse, amming). Da er uavhengig og ekstern kvalitetssikret kunnskapsproduksjon avgjørende for beslutningsgrunnlaget. Uavhengigheten er også viktig for spørreundersøkelser og kvalitative undersøkelser som henvender seg direkte til befolkning, pasienter og helsepersonell.
Jfr. tidligere tjenesteavtale med Helsedirektoratet, leverer FHI et utvalg forskningsbaserte kvalitetsindikatorer (hhv. basert på registerdata og surveyundersøkelser) til det Nasjonale kvalitetsindikatorsystemet som Helsedirektoratet forvalter. FHI leverer også analyser til OECD.
2: Vurdering av tiltak
Hvilke tiltak bør oppskaleres og hvilke bør nedskaleres? Vi bidrar med kunnskapsoppsummeringer om effekten av tiltak i helse-, omsorgs- og velferdssektorene, samt systematiske oversikter av forskning om årsaker til sykdom og prognose ved ulike tilstander. Vi utarbeider metodevurderinger («health technology assessments») av nye tiltak som er aktuelle for innføring i helsetjenesten, der både sikkerhet, effekt og kostnadseffektivitet blir vurdert.
3: Formidling og bruk av kunnskap
Hvordan kan kunnskapen som finnes best formidles og tas i bruk? Vi bidrar med formidling og med støtte til bruk av kunnskap, samt utfører egen forskning på hvordan dette best kan gjøres. Vi skaffer landsdekkende abonnementer for internasjonale tidsskrifter, databaser og oppslagsverk. Vi drifter Helsebiblioteket.no som gir tilgang til disse kunnskapskildene sammen med retningslinjer, veiledere og fagprosedyrer, samt
tilgang til vår søketjeneste for helsepersonell i kommunene. Vi driver utstrakt undervisningsaktivitet, med særlig vekt på kunnskapsbasert praksis. Vi støtter læringsnettverk og kvalitetsforbedringsarbeid for gode pasientforløp i kommunene.
4: Global helse
Hvordan kan helsetjenestene i lav- og middelinntektsland best styrkes? Og hvordan kan aktører i Norge og andre land best møte utfordringer som krever internasjonal samhandling? Vi oppsummerer forskning om hvordan helsesystemer i lav- og middelinntektsland best kan organiseres. Vi bidrar til implementeringen av elektroniske informasjonssystemer og med forskning om hvordan slike systemer best kan utformes. Vi støtter styrkingen av helsekriseberedskapen i en rekke land. Vi utfører forskning på global samhandling knyttet til
epidemier, antibiotikaresistens og tilgang til medisiner. Vi bistår Verdens helseorganisasjon og norske myndigheter i deres internasjonale arbeid.
På tvers av de fire hovedfeltene arbeider området med å frembringe og formidle kunnskap om innvandreres helse og bruk av helsetjenester.