Få varsel ved oppdateringer av «Område for helsetjenester»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Område for helsetjenester
Artikkel
Område for helsetjenester
Området leverer kunnskapsgrunnlag til beslutningstakere på alle nivåer i helse- og omsorgstjenestene, fra sentrale myndigheter til kommunehelsetjenesten.

Området leverer kunnskapsgrunnlag til beslutningstakere på alle nivåer i helse- og omsorgstjenestene, fra sentrale myndigheter til kommunehelsetjenesten.
Innhold på denne siden
Området har spisskompetanse på kunnskapsoversikter, metodevurderinger (health technology assessments, HTA), brukererfaringsundersøkelser, indikatorer for kvalitet i helsetjenesten og lokalt kvalitetsforbedringsarbeid i kommunehelsetjenesten.
Vi støtter mange ulike beslutningstagere med kunnskap for å fremme gode og likeverdige helse-, omsorgs- og velferdstjenester – og for å sikre flest mulig gode leveår for alle.
Hvem er vi til for?
Våre brukere inkluderer beslutningstagere i forvaltningen, kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og velferdssektorene, samt pasienter og befolkningen direkte.
Hva vi leverer
Vi leverer forskningsbaserte produkter og tjenester innen fire hovedfelt: 1) forskning og analyse av helsetjenesten; 2) vurdering av tiltak; 3) formidling og bruk av kunnskap; og 4) global helse.
1: Forskning og analyse av helsetjenesten
Hvor godt fungerer ulike deler av helsetjenesten? Vi bidrar med forskningsbaserte kvalitetsmålinger knyttet til overlevelse,og reinnleggelse etter sykehusopphold. Vi utfører store spørreskjemaundersøkelser og analyserer brukererfaringer, brukeropplevd pasientsikkerhet, og effekt av tjenester i form av pasientrapporterte resultatmål. Vi bidrar med beskrivelser og analyser av norsk helsetjeneste sammenlignet med helsetjenestene i andre land.
2: Vurdering av tiltak
Hvilke tiltak bør oppskaleres og hvilke bør nedskaleres? Vi bidrar med kunnskapsoppsummeringer om effekten av tiltak i helse-, omsorgs- og velferdssektorene, samt systematiske oversikter av forskning om årsaker til sykdom og prognose ved ulike tilstander. Vi utarbeider metodevurderinger («health technology assessments») av nye tiltak som er aktuelle for innføring i helsetjenesten, der både sikkerhet, effekt og kostnadseffektivitet blir vurdert.
3: Formidling og bruk av kunnskap
Hvordan kan kunnskapen som finnes best formidles og tas i bruk? Vi bidrar med formidling og med støtte til bruk av kunnskap, samt utfører egen forskning på hvordan dette best kan gjøres. Vi skaffer landsdekkende abonnementer for internasjonale tidsskrifter, databaser og oppslagsverk. Vi drifter Helsebiblioteket.no som gir tilgang til disse kunnskapskildene sammen med retningslinjer, veiledere og fagprosedyrer, samt
tilgang til vår søketjeneste for helsepersonell i kommunene. Vi driver utstrakt undervisningsaktivitet, med særlig vekt på kunnskapsbasert praksis. Vi støtter læringsnettverk og kvalitetsforbedringsarbeid for gode pasientforløp i kommunene.
4: Global helse
Hvordan kan helsetjenestene i lav- og middelinntektsland best styrkes? Og hvordan kan aktører i Norge og andre land best møte utfordringer som krever internasjonal samhandling? Vi oppsummerer forskning om hvordan helsesystemer i lav- og middelinntektsland best kan organiseres. Vi bidrar til implementeringen av elektroniske informasjonssystemer og med forskning om hvordan slike systemer best kan utformes. Vi støtter styrkingen av helsekriseberedskapen i en rekke land. Vi utfører forskning på global samhandling knyttet til
epidemier, antibiotikaresistens og tilgang til medisiner. Vi bistår Verdens helseorganisasjon og norske myndigheter i deres internasjonale arbeid.
På tvers av de fire hovedfeltene arbeider området med å frembringe og formidle kunnskap om innvandreres helse og bruk av helsetjenester.