Veiledet internettbehandling kan hjelpe flere med angst og depresjon
Forskningsfunn
|Publisert
Veiledet internettbehandling kan være et nyttig alternativ til tradisjonell terapi for angst og depresjon. Det viser forskning fra FHI.
Rask psykisk helsehjelp (RPH) er et lavterskeltilbud for voksne med lettere til moderat angst og depresjon. Tilbudet er gratis og krever ingen henvisning fra lege. Folkehelseinstituttet har nå undersøkt om veiledet internettbehandling i RPH er minst like effektiv som ordinær oppfølging ved RPH.
– Resultatene viser at Rask psykisk helsehjelp med veiledet internettbehandling kan være et verdifullt alternativ til tilbudets tradisjonelle samtaleterapi, sier Marit Knapstad, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.
Digital behandling og telefonsamtaler med en terapeut
Internettbehandlingen foregikk med det nettbaserte verktøyet Assistert Selvhjelp. Denne behandlingsformen innebærer at brukeren jobber selvstendig med digitale verktøy som inneholder undervisning om psykisk helse, øvelser og oppgaver, med støtte fra en terapeut gjennom korte, regelmessige oppfølgingssamtaler, ofte via telefon.
Studien inkluderte 403 deltakere som ble tilfeldig fordelt til enten Assistert Selvhjelp eller ordinær oppfølging ved RPH (i hovedsak samtaleterapi). Forskerne kunne ikke med tilstrekkelig statistisk sikkerhet fastslå at Assistert Selvhjelp var minst like effektivt som ordinær RPH-oppfølging. Likevel gav behandlingen vesentlig bedring i symptomer på angst og depresjon i begge gruppene. Seks måneder etter behandlingsstart var tilfriskningsraten i begge gruppene over 50 prosent, som er i tråd med internasjonale standarder.
Videre opplevde klientene i Assistert Selvhjelps-gruppen at samarbeidet med terapeutene var minst like tilfredsstillende som ved ordinær RPH-oppfølging og de var generelt fornøyde med behandlingsverkøyet.
Sparte tid
Terapeutene brukte omtrent halvparten så mye tid på behandlingen i gruppen som mottok Assistert Selvhjelp sammenlignet med ordinær RPH.
- Total behandlingstid: Den estimerte gjennomsnittlige forskjellen var 124,5 minutter per klient, med behandlingstiden 1,8 ganger lengre i ordinær oppfølging ved RPH-gruppen enn i Assistert Selvhjelp-gruppen.
- Antall behandlingsmøter: Vanlig antall behandlingsmøter var fem i begge gruppene.
- Format for oppfølging: I Assistert Selvhjelp-gruppen ble omtrent tre av fire behandlingsmøter gjennomført via telefon, mens i ordinær oppfølging ved RPH-gruppen ble de fleste behandlingsmøter (92 prosent) gjennomført med fysisk oppmøte.
– Tidsbesparelsen kan bidra til at flere med behov kan få hjelp. Det er nyttig fordi det i mange land, inkludert Norge, er det et stort gap mellom antallet som har depresjon eller angst, og de som får effektiv behandling, sier Knapstad.
Ifølge World Mental Health Survey mottar kun 22 prosent av de med depresjon og 14 prosent av de med angstlidelse i høyinntektsland fullgod behandling.
– Samlet sett gir studien støtte til Assistert Selvhjelp som en del av behandlingstilbudet ved Rask psykisk helsehjelp. Behandlingsformen er lettere tilgjengelig for brukerne, krever betydelig mindre terapeuttid og gir relativt gode kliniske resultater. Samtidig er det behov for mer forskning for å få sikrere svar på om Assistert Selvhjelp er minst like effektivt som det ordinære RPH-tilbudet, sier Knapstad.
Det trengs også mer forskning på hvilke klienter som har nytte av veiledet internettbehandling. Deltakerne utgjorde 24,1 prosent av alle personer som mottok RPH-behandling under studieperioden. Forskerne anslo at Assistert selvhjelp kunne vært aktuelt for minst dobbelt så mange.
Rask psykisk helsehjelp er en kunnskapsbasert modell i den kommunale helsetjenesten, rettet mot innbyggere over 16 år med angst, mild til moderat depresjon, søvnvansker og/eller begynnende rusmiddelproblemer. Tilbudet baserer seg på kognitiv terapi i form av undervisningsbaserte kurs, veiledet selvhjelp, behandlingsgrupper og individuell psykoterapi, og målet er å gi rask og effektiv hjelp uten lang ventetid. I underkant av 100 norske kommuner har tilbudet.
Veiledet internettbehandling i RPH foregikk slik under studien:
- Format for oppfølging: Terapeutoppfølgingen i Assistert Selvhjelp-gruppen ble hovedsakelig gjennomført via telefon. Omtrent tre av fire behandlingsmøter ble gjennomført på denne måten, mens i den ordinære RPH-gruppen ble de fleste møtene (92 prosent) gjennomført med fysisk oppmøte.
- Bruk av digitale verktøy: Deltakerne i Assistert Selvhjelp-gruppen brukte digitale verktøy utviklet av Assistert Selvhjelp AS.
- Terapeutisk støtte: Selv om behandlingen er internettbasert, får deltakerne fortsatt veiledning og støtte fra terapeuter. Dette inkluderer regelmessige telefonmøter for å følge opp fremgangen og gi nødvendig støtte. Tidligere forskning har vist at internettbasert behandling med terapeutstøtte gir bedre resultater enn internettbasert behandling uten terapeutstøtte.
- Fleksibilitet: Veiledet internettbehandling gir deltakerne muligheten til å gjennomføre behandlingen i sitt eget tempo og på et tidspunkt som passer dem, noe som kan være spesielt nyttig for personer med en travel hverdag eller begrenset tilgang til fysiske helsetjenester.
Videre innføring
For å øke bruken av veiledet internettbehandling innen Rask psykisk helsehjelp trenger tilbudet å forankres godt på alle nivå. Fra god informasjon til de som søker hjelp om hva behandlingsformen innebærer, til tilstrekkelig opplæring og øving i metodikken for terapeutene, til tydeligere rammer på team- og nasjonalt nivå om hvordan terapeutene skal ta i bruk behandlingsformen.
– Vi ser at terapeuten ofte står alene i vurderingen om å bruke veiledet internettbehandling og at valget kan avhenge av den enkelte terapeutens preferanser og erfaring med metoden. Terapeutene fokuserer gjerne mer på å gi pasientene den beste behandlingen enn på bruken av personalressurser og tilgangen til hjelp for flere pasienter. Terapeutene bør få klare retningslinjer fra ledelsen i RPH-teamene om hvordan de skal balansere målsettingene. Det vil øke sannsynligheten for å få ut gevinstpotensialet ved veiledet internettbehandling, sier Knapstad.