Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Langvarig trening kan ha sammenheng med økt risiko for hjerteflimmer hos kvinner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Langvarig trening kan ha sammenheng med økt risiko for hjerteflimmer hos kvinner

Forskningsfunn

Langvarig trening kan ha sammenheng med økt risiko for hjerteflimmer hos kvinner

Langvarig og regelmessig utholdenhetstrening kan være forbundet med en høyere forekomst av hjerteflimmer (atrieflimmer) hos kvinner, viser resultater i en studie Folkehelseinstituttet har deltatt i. Resultatene gir ikke grunn til å fraråde trening.

Birken AS
Birken AS

Langvarig og regelmessig utholdenhetstrening kan være forbundet med en høyere forekomst av hjerteflimmer (atrieflimmer) hos kvinner, viser resultater i en studie Folkehelseinstituttet har deltatt i. Resultatene gir ikke grunn til å fraråde trening.


Regelmessig trening reduserer risikoen for en rekke sykdommer og har svært mange gunstige virkninger som overskygger en eventuell økt risiko for atrieflimmer.

Dette er den første studien av sammenheng mellom utholdenhetstrening og risiko for atrieflimmer hos kvinner. Resultatene ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet The International Journal of Cardiology.
- Resultatene må tolkes med forsiktighet, og flere studier av sammenhengen mellom trening og atrieflimmer hos kvinner må gjennomføres før vi kan konkludere med større sikkerhet, sier Marius Myrstad, lege og stipendiat på Folkehelseinstituttet og Diakonhjemmet sykehus.

Gjelder også menn

Tidligere undersøkelser tyder på at regelmessig utholdenhetstrening er forbundet med økt risiko for atrieflimmer hos menn. Det er flere årsaker til at sammenhengen mellom trening og atrieflimmer er dårligere kartlagt hos kvinner enn hos menn: - Selv om stadig flere kvinner deltar i Birkebeinerrennet og lignende arrangementer, utgjør kvinner fortsatt et mindretall. Langvarig eksponering for målrettet utholdenhetstrening er mindre vanlig blant kvinner, og atrieflimmer debuterer senere hos kvinner enn hos menn, forteller Myrstad.

Om studien

Blant de 1449 kvinnene som deltok i studien, rapporterte 110 kvinner atrieflimmer. 634 av kvinnene hadde drevet med regelmessig utholdenhetstrening i løpet av livet. 89 kvinner hadde trent regelmessig i minst 40 år og 286 kvinner var tidligere deltakere i Birkebeinerrennet. Forekomsten av atrieflimmer blant kvinnene som hadde deltatt i Birkebeinerrennet var åtte prosent. Etter justering for alder og andre risikofaktorer for atrieflimmer, hadde kvinner som hadde trent regelmessig i minst 40 år en doblet risiko for atrieflimmer sammenlignet med kvinnene som aldri hadde trent regelmessig.

Kvinnene var i alderen 53-75 år.

Regelmessig utholdenhetstrening ble definert som treningsøkter av minst 30 minutters varighet, minst tre ganger i uken, med mål om å bedre fysisk utholdenhet. Både trening og atrieflimmer ble rapportert med spørreskjema.

Et lavt antall kvinner med atrieflimmer i den mest aktive gruppen, og selvrapportering av både trening og atrieflimmer, er studiens viktigste begrensninger.

Studien er gjennomført i regi av Diakonhjemmet sykehus og Folkehelseinstituttet. Prosjektet er støttet av Kavli forskningssenter for geriatri og demens og med Extra-midler fra Extra-stiftelsen Helse og Rehabilitering.