Få varsel ved oppdateringer av «Histoplasmose»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Histoplasmose
Histoplasmose - veileder for helsepersonell
Histoplasmose er en systemisk soppinfeksjon med forskjellige grader av alvorlighet i sykdomsbildet og hvor primærinfeksjonen vanligvis er i lungene.
Histoplasmose er en systemisk soppinfeksjon med forskjellige grader av alvorlighet i sykdomsbildet og hvor primærinfeksjonen vanligvis er i lungene.
Innhold på denne siden
Om histoplasmose
Såkalt dimorfe sopp er sopp som ved relativt lave temperaturer opptrer som filamentøse sopper, mens de ved 37 °C opptrer som gjærsopper. Viktig er Histoplasma capsulatum som finnes særlig i Amerika og Asia. Soppen forekommer ikke endemisk i Europa. Infeksjon er vanligvis asymptomatisk, men kan gi alvorlige sepsisliknende sykdomsbilder hos immunsvekkede personer f. eks. aidspasienter. Reservoar for soppen er jordsmonn og dyr, spesielt fugler og flaggermus. Histoplasmose ble første gang beskrevet i 1906, sopp som årsak til sykdommen ble identifisert i 1934.
Flere utbrudd er rapportert blant reisende som har oppholdt seg i grotter med flaggermus i Sør-Amerika. I 2004 utviklet 16 av 21 i et norsk reiseselskap luftveissymptomer med varighet over tre uker etter besøk i grotter i El Salvador og Guatemala. Diagnosen ble serologisk verifisert hos åtte av 14 pasientene undersøkt med antistoffpåvisning.
Smittemåte
Inhalasjon av sporer som frigis fra jordsmonn etter avføring fra dyr. Smitter ikke fra person til person.
Inkubasjonstid
5 -18 dager.
Symptomer og forløp
Vanligvis asymptomatisk. Lettere symptomer som hoste og feber. Akutt lungeaffeksjon med penumonisymptomer og brystsmerter. Kronisk lungeaffeksjon som kan likne tuberkulose. Hos aids-pasienter feber, forstørret milt og lever, øyebetennelser eller meningitt.
Diagnostikk
Agenspåvisning ved mikroskopi eller dyrkning. Nasjonale referansefunksjoner for medisinske soppsykdommer er lagt Helse Sør-Øst RHF ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Forekomst i Norge
Svært sjeldent forekommende som importsykdom.
Behandling
Antimykotikabehandling. Ved milde symptomer er behandling vanligvis ikke nødvendig.
Forebyggende tiltak
Immunsvekkede bør unngå eksponering for ekskrementer fra dyr, spesielt fugler. Det finnes ingen vaksine.
Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd
Ingen tiltak ved enkelttilfeller. Ved utbrudd evt. undersøkelse etter soppreservoar f.eks. huler, hønsehus o.l.
Meldings- og varslingsplikt
Meldingspliktig til MSIS kun ved nydiagnostisert aidssykdom, gruppe A-sykdom. Varsling til kommuneoverlege, Folkehelseinstituttet og andre instanser kan være aktuelt ved utbrudd, se Varsling av smittsomme sykdommer .