Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Følgeforskning - studier om implementering av NOST ved norske sykehus og sykehjem

Sist endret

For å kunne følge effekten av NOST gjennomføres en kvantitativ og en kvalitativ studie ledet av Senter for forskning på epidemitiltak ved FHI.

Kvantitativ evalueringsstudie 2023 - 2025

Formål

Den kvantitative evalueringsstudien av NOST har som formål å måle om implementering av NOST:

  • gir økt etterlevelse av anbefalinger for håndhygiene
  • virker inn på forekomst av helsetjenesteassosierte infeksjoner og liggetid i sykehus

Erfaringer med implementeringen og effekten av løsningen i 2023 gir viktig kunnskap som vil legges til grunn for utforming av den nasjonale standarden for observasjon og innrapportering av data påfølgende år. Det forventes høy deltagelse.

Gjennomføring

Evalueringsstudien følger implementeringen slik den er strukturert etter Nasjonal standard for observasjon av håndhygiene.

Sykehus som har ønsket å delta i studien innførte NOST i 2023 på tilfeldig valgte intervensjons-poster og startet opp NOST på tilfeldig valgte kontroll-poster i første tertial i 2024. Etterlevelse av anbefalinger for håndhygiene blir målt med data fra første tertial i 2024 ved å sammenligne intervensjons-poster som har fulgt NOST i inntil et år med kontroll-poster som utførte NOST for første gang i første tertial i 2024.

Data om forekomst av infeksjoner og liggetid hentes fra helseregistre.

Studien er vurdert av Regional etisk komité (REK) til å være et kvalitetsforbedringsprosjekt som ikke omfattes av Helseforskningsloven, og studien kan gjennomføres uten godkjenning fra REK.
Det samles ikke inn personopplysninger i studien, og data håndteres i tråd med DPIA som er gjennomgått av personvernombudet og godkjent av ledelsen ved Folkehelseinstituttet.

Studieprotokoll og analyseplan

Kvalitativ evalueringsstudie 2024 - 2025

Formål

Den kvalitative studien har som formål å belyse involverte aktørers erfaringer, holdninger og meninger knyttet til implementering og bruk av NOST. Formålet er å etablere kunnskap om nytteeffekten av systematisk observasjon av håndhygiene, og belyse forhold som fremmer og hemmer implementering.

Formålet møtes ved å besvare følgende studiespørsmål:

  • Hvordan er NOST tatt i bruk ved norske sykehus og sykehjem?
  • Hvilke faktorer fremmer og hemmer implementering av NOST?
  • Hvilke holdninger har helsepersonell til observasjon av håndhygiene?
  • Hvilke erfaringer har observatører og observasjonsobjekter (helsepersonell) gjort seg rundt observasjonssituasjonen?
  • Hvilke erfaringer har observatører og koordinatorer med den tekniske løsningen, og hvilke endringer ser de eventuelt behov for i løsningen?
  • Hvordan kan NOST bidra til økt etterlevelse av håndhygiene og andre smitteforebyggende tiltak?

Gjennomføring 

Innsamling av data vil gjennomføres ved bruk av elektronisk spørreskjema, fokusgruppeintervju og dybdeintervju. For å få et bredt bilde av faktorer som påvirker implementering av NOST vil studien  kartlegge erfaringer fra både observatører, koordinatorer og helsepersonell og ledere ved avdelinger hvor det er gjennomført observasjon. 

Spørreskjema vil bli sendt ut november 2024. Fokusgruppeintervju og dybdeintervju planlegges desember 2024 og januar 2025. 

Alle sykehus og sykehjem som har tatt løsningen i bruk er invitert til deltagelse i studien. I tillegg vil det sendes spørreskjema til alle som har fullført standardisert opplæring for koordinatorer og observatører i NOST.

Regional etisk komité (REK) har vurdert studien opp mot krav i helseforskningsloven og konkludert med at studien faller utenfor lovens virkeområde og at prosjektet kan gjennomføres uten godkjenning fra REK. Det er utarbeidet egen DPIA (Data Protection Impact Assessment) for studien, som er vurdert av personvernombudet og godkjent av ledelse ved Folkehelseinstituttet. Det er i tillegg bli søkt om godkjennelse for datainnsamling ved alle helseinstitusjoner hvor datainnsamling blir gjennomført.  

Studieprotokoll og informasjon til deltakere

 

Publisert |Sist endret
Fant du det du lette etter?