Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Smittevernråd for befolkningen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Smittevernråd for befolkningen

Smittevernråd for befolkningen

Her beskriver vi de generelle smittevernrådene som gjelder alle.

Illustrasjon koronavirus

Her beskriver vi de generelle smittevernrådene som gjelder alle.


Innhold på denne siden

Generelle smittevernråd som gjelder for alle 

Ved luftveissymptomer 

Alle som er syke bør holde seg hjemme og ha lav terskel for å teste seg. Dette gjelder også for vaksinerte og beskyttede. 

Avstand og redusert kontakt mellom personer

  • Alle bør holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
  • Unngå klemming og håndhilsing.
  • Voksne anbefales å redusere antall nærkontakter
  • Treff andre utendørs når det er mulig.

Hoste- og håndhygiene 

Unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet, og utfør håndhygienee etterpå. Ha god håndhygiene og hold hendene rene. Bruk såpe og vann eller alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel.

Munnbind

Det er gitt nasjonalt påbud om bruk av munnbind på kollektivtransport, i taxi, innendørs i butikker, fellesarealer på kjøpesentre, serveringssteder og i en-til-en-virksomheter (frisør, hudpleie og lignende) der det ikke er mulig å holde avstand utover kortvarige passeringer. Påbudet gjelder ikke for barn under 12 år, for personer som av medisinske eller andre grunner ikke kan bruke munnbind eller mens man sitter på en fast tilvist plass eller ved et bord på et serveringssted

Det er også gitt nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i andre situasjoner på offentlig sted der det er mye folk og det er vanskelig å holde avstand og i kontakt med helse- og omsorgstjenesten. Se: Munnbind i befolkningen

Vaksine

Alle som er anbefalt covid-19-vaksine oppfordres til å ta den.

Testing 

Følgende personer er anbefalt å teste seg: 

Det kan være andre situasjoner hvor det anbefales test, men da vil du få beskjed om dette.

Hvis du skal teste deg bør du følge rådene i artikkelen Til deg som skal ta koronatest - råd ved positiv og negativ test.

Isolering ved smitte 

Det er et krav om at personer som er bekreftet smittet av covid-19, skal isolere seg. Dette gjelder også for vaksinerte. Mer informasjon finnes i artikkelen Til deg som må i isolasjon.

Informasjon til nærkontakter om smitte/smittesporing 

Dersom du er smittet, eller foresatt til en som er smittet, er du oppfordret til å varsle øvrige nærkontakter og oppfordre til testing.

Alle over 16 år oppfordres til å laste ned appen Smittestopp. Dersom du er smittet, og du har lastet ned appen, er det viktig at du husker å melde deg smittet i appen.

Nærkontakter 

Informasjon om hvilke råd og regler som gjelder dersom man er nærkontakt finnes i artikkelen Til deg som er nærkontakt

Råd til risikogrupper 

Egne råd gjelder for personer i risikogrupper. I rådene skiller vi mellom grupper med ulik grad av risiko, og mellom vaksinerte og uvaksinerte personer. Personer med økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, bør beskytte seg ekstra mot smitte – særlig i områder med høyt smittetrykk. De kan redusere risikoen for luftveisinfeksjoner ved å unngå trengsel og holde avstand. Personer over 65 år anbefales en oppfriskningsdose av covid-19-vaksine for å opprettholde beskyttelse mot alvorlig sykdom.

Lufting og ventilasjon

Under covid-19-pandemien er det viktig å sikre inneluft av god kvalitet og i tilstrekkelige mengder. I rom med mangelfull ventilasjon vil regelmessig gjennomlufting kunne redusere risiko for smitte. For å oppnå tilstrekkelig naturlig ventilasjon vil hyppige, kortvarige gjennomluftinger, flere ganger i timen, være nødvendig. Bruk av luftrenser med HEPA-filter vil også kunne bidra til å redusere risiko. Det er viktig å være klar over at smitterisikoen er størst på kort avstand, under 1 meter, og at smitterisiko ved slike nærkontakter i mindre grad påvirkes av ventilasjon og luftrensing.

I private hjem vil det kunne være vanskelig å opprettholde tilstrekkelig avstand til gjester, og vinterstid vil tilstrekkelig hyppig lufting med gjennomtrekk kunne være problematisk på grunn av kulden. Hvor effektivt lufting vil være som praktisk smitteverntiltak i private hjem, er derfor usikkert.

Andre smittevernråd 

Avstand og færre kontakter har vært et råd gjennom hele pandemien. Det å holde avstand til andre der det er mulig kan forebygge smitte med luftveisinfeksjoner. Nasjonalt gjelder nå anbefaling om å holde avstand til andre der det er mulig, gjerne en meter. Tidligere råd om avstand og færre kontakter er tilgjengelig her: Avstand, sosial og fysisk kontakt (arkivert og vil ikke bli oppdatert).

Smitterisikoen er lavere utendørs enn innendørs. Generelt er det også i denne fasen anbefalt å sørge for god ventilasjon. I private boliger er det anbefalt å lufte regelmessig eller mellom bruk av ulike grupper. 

Ta vare på deg selv og andre

På grunn av koronapandemien må vi holde avstand til hverandre. Det gjør livet utfordrende for mange. Hvordan skal vi ta vare på oss selv og hverandre nå? Hvordan kan vi være sosiale uten at noen blir utsatt for smitte?

Historikk

15.01.2022: Oppdatering av avsnittene som tar for seg test, isolasjon, karantene og smittesporing iht. nye nasjonale tiltak gjeldende fra 14. januar 2022.

11.01.2022: Nytt avsnitt om lufting og ventilasjon.

08.12.2021: Tilført påbud om munnbind og anbefaling om 1 meter avstand etter regjeringens pressekonferanse 7.12. Gjelder fra natt til torsdag 9. desember.

05.12.2021: Oppdatert i henhold til endringer i nasjonale råd.

30.11.2021: Lagt inn nasjonal anbefaling om bruk av munnbind.

26.11.2021: Presisering av råd. Lagt inn råd om vaksinasjon som eget punkt.

25.09.2021: Ny artikkel opprettet.