
Opplæringsprogram for barnehager styrker ansattes kompetanse om vold og omsorgssvikt
Forskningsfunn
|Publisert
Et opplæringsprogram for barnehageansatte har vist seg å være effektivt for å styrke de ansattes evne til å håndtere vold og omsorgssvikt mot barn. Det viser en ny evaluering gjennomført av Folkehelseinstituttet i samarbeid med Stine Sofies Stiftelse.
Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenStine Sofie Barnehagepakke er et opplæringsprogram for barnehageansatte, utformet for å styrke deres evne til å identifisere og håndtere vold og omsorgssvikt blant barn. Folkehelseinstituttet har, på oppdrag fra Stine Sofies Stiftelse, evaluert effekten av programmet. Hovedformålet med evalueringen var å undersøke hvorvidt Barnehagepakken fører til sterkere handlingskompetanse knyttet til vold og omsorgssvikt.
– Evalueringen viser at Barnehagepakken bidro til å styrke de ansattes kunnskap om vold og omsorgssvikt. Opplæringsprogrammet ga dem også bedre personlige forutsetninger for å håndtere bekymring om vold og omsorgssvikt, sier Lasse Bang, seniorforsker i FHI.
Barnehagen spiller en nøkkelrolle
Mange barn utsettes for vold og omsorgssvikt, noe som utgjør en betydelig folkehelseutfordring. Tidlig identifikasjon og tiltak er avgjørende for å beskytte barn. Små barn er særlig sårbare - barnehagen har derfor en nøkkelrolle i å avdekke og håndtere bekymringsfulle forhold relatert til vold og omsorgssvikt for barn i alderen 1–5 år.
– Det er flere grunner til at barnehageansatte kan oppleve det som utfordrende å håndtere bekymringer om vold og omsorgssvikt, sier Bang. Dette kan skyldes mangel på kunnskap og kompetanse, frykt for å gjøre vondt verre, mistillit til barnevernet, og tvil på egen evne til å håndtere og avdekke vold og omsorgssvikt.
En tidligere studie publisert av Folkehelseinstituttet, basert på data fra evalueringen av Barnehagepakken, viste at særlig frykt for negative konsekvenser for barnet er en viktig barriere for å håndtere og melde fra om bekymringer knyttet til vold og omsorgssvikt.
Disse funnene understreker betydningen av kompetansehevingstiltak som Barnehagepakken for å redusere usikkerhet og styrke ansattes trygghet i å handle ved bekymringer.
Bedre rustet til å håndtere bekymringer om vold og omsorgssvikt
Folkehelseinstituttet har evaluert effekten av Barnehagepakken gjennom en randomisert kontrollert studie. Studien omfattet 1363 ansatte fra 163 barnehager, hvor halvparten mottok opplæringen og halvparten fungerte som kontrollgruppe. Effekten ble målt på tre tidspunkter: før opplæringen, rett etter opplæringen og fire til seks måneder senere. Tre hovedfunn peker seg ut:
Økt kunnskap: Ansatte som deltok i Barnehagepakken rapporterte økt selvopplevd kunnskap om vold og omsorgssvikt.
Styrket tro på systemet: Ansatte hadde større selvrapportert tillit til at systemet håndterer saker om vold og omsorgssvikt på en god måte.
Bedre forutsetninger for å handle ved bekymring: Barnehagepakken bidro til at ansatte opplevde seg bedre rustet til å håndtere bekymringer om vold og omsorgssvikt.
De positive endringene vedvarte i fire til seks måneder etter endt opplæring.
Barnehagepakken hadde derimot ingen effekt på selvrapportert barnehagekultur for åpenhet og støtte knyttet til bekymringer om vold og omsorgssvikt. Det ble heller ikke funnet noen effekt på antall innsendte bekymringsmeldinger.
– Samlet støtter våre funn at Barnehagepakken kan være et effektivt tiltak for å styrke visse aspekter ved barnehageansattes kompetanse om vold og omsorgssvikt mot barn, avslutter FHI-forskeren.
Hva er Stine Sofie Barnehagepakke?
Barnehagepakken er et opplæringsprogram utviklet av Stine Sofies Stiftelse for å øke handlingskompetansen til barnehageansatte i møte med vold og omsorgssvikt. Programmet består av tre heldagssamlinger basert på en "train-the-trainer"-modell, hvor to representanter fra hver barnehage får opplæring og viderefører kunnskapen til sine kollegaer.
Evalueringen er finansiert av Stine Sofies Stiftelse gjennom midler de er tildelt av Gjensidigestiftelsen.