Evaluering av Stine Sofie Barnehagepakke
Rapport
|Publisert
På oppdrag fra Stine Sofies Stiftelse har Folkehelseinstituttet undersøkt effekten av Stine Sofie Barnehagepakke. Hovedformålet var å undersøke hvorvidt Barnehagepakken styrker barnehageansattes handlingskompetanse knyttet til vold og omsorgssvikt.
Hovedbudskap
- Tidlig innsats for å identifisere og håndtere vold og omsorgssvikt mot barn er avgjørende. Barnehageansatte utgjør den faglige gruppen med de beste forutsetningene for å avdekke og rapportere vold og omsorgssvikt mot barn under 6 år.
- Stine Sofie Barnehagepakke (heretter «Barnehagepakken») er et opplæringsprogram for barnehageansatte, utformet for å styrke deres evne til å identifisere barn som er utsatt for vold og omsorgssvikt, og handle på bakgrunn av denne kunnskapen.
- I samarbeid med Stine Sofies Stiftelse har Folkehelseinstituttet undersøkt effekten av Barnehagepakken. Hovedformålet var å undersøke hvorvidt Barnehagepakken fører til sterkere handlingskompetanse knyttet til vold og omsorgssvikt. Sekundærmålet var å undersøke graden av implementering i barnehagene, samt tilfredshet og opplevd nytteverdi av opplæringsprogrammet.
- Vår evaluering viser at Barnehagepakken førte til positiv endring i selvrapportert(e): a) kunnskap om vold og overgrep, b) tro på systemet som skal håndtere slike saker, og c) personlige forutsetninger for å håndtere og handle ved bekymring blant de ansatte. Disse positive effektene vedvarte fire til seks måneder etter endt opplæring.
- Vi fant også at Barnehagepakken førte til mindre vanskeligheter med å følge opp bekymringer om vold og omsorgssvikt, men denne effekten var ikke like robust som øvrige funn.
- Derimot fant vi ingen effekt av Barnehagepakken på selv-rapportert barnehagekultur for åpenhet og støtte i relasjon til bekymringer for vold og omsorgssvikt. I tillegg fant vi ingen effekt av Barnehagepakken på antall innsendte bekymringsmeldinger.
- Vår evaluering indikerer at Barnehagepakken generelt ble godt implementert i barnehagene. Tilfredshet og opplevd nytteverdi av Barnehagepakken var også svært høy blant de fleste ansatte.
- Samlet støtter våre funn at Barnehagepakken kan være et effektivt tiltak for å styrke visse aspekter ved barnehageansattes handlingskompetanse relatert til vold og omsorgssvikt mot barn.
- Vår evaluering fremhever potensialet i opplæringsinitiativer som Barnehagepakken for å øke handlingskompetansen blant barnehageansatte for å sikre tidlig avdekking og håndtering av vold og omsorgssvikt mot barn.
Sammendrag
Innledning
Mange barn utsettes for vold og omsorgssvikt, noe som utgjør en betydelig internasjonal folkehelseutfordring. Tidlig innsats for å identifisere og håndtere vold og omsorgssvikt mot barn er avgjørende for å beskytte barn. Barnehageansatte utgjør den faglige gruppen med de beste forutsetningene for å avdekke og rapportere vold og omsorgssvikt mot barn under 6 år. Stine Sofie Barnehagepakke (heretter «Barnehagepakken») er et opplæringsprogram for barnehageansatte, utformet for å styrke deres evne til å identifisere barn som er utsatt for vold og omsorgssvikt, og handle på bakgrunn av denne kunnskapen.
På oppdrag fra Stine Sofies Stiftelse har Folkehelseinstituttet undersøkt effekten av Barnehagepakken. Vi benyttet et randomisert kontrollert design for å besvare problemstillingen: «fører Barnehagepakken til forbedret handlingskompetanse relatert til vold og omsorgssvikt blant barnehageansatte?»
Metode
Evalueringen omfattet 1363 ansatte fra 163 barnehager. Hver barnehage ble tilfeldig fordelt til intervensjonsgruppen (som mottok Barnehagepakken) eller kontrollgruppen (som ikke mottok Barnehagepakken). Selvrapporterte opplysninger om handlingskompetanse ble samlet inn på tre tidspunkter: Før opplæringen ble iverksatt (T0; baseline), kort tid etter opplæringen (T1), og fire til seks måneder etter opplæringen (T2). Effektene av Barnehagepakken ble målt på fem primære utfallsmål: kunnskap, personlige faktorer, tro på systemet, barnehagekultur, og handlingsbarrierer. Resultatene ble analysert med flernivåanalyser. I tillegg undersøkte vi effekten av Barnehagepakken på antall innsendte bekymringsmeldinger til barnevernet på kommunalt nivå med forskjeller-i-forskjeller analyser.
Resultat
Resultatene viser at Barnehagepakken førte til at barnehageansatte fikk forbedret selvrapportert handlingskompetanse relatert til vold og omsorgssvikt. Barnehagepakken hadde en tydelig positiv statistisk signifikant effekt på tre av de fem primære utfallsmålene: kunnskap, personlige faktorer, og tro på systemet. Disse positive effektene vedvarte fire til seks måneder etter endt opplæring. Vi fant også at Barnehagepakken førte til mindre vanskeligheter med å følge opp bekymringer om vold og omsorgssvikt, men denne effekten var ikke like robust som øvrige funn.
Derimot fant vi ingen effekt av Barnehagepakken på barnehagekultur (kultur for åpenhet og støtte i relasjon til bekymringer for vold og omsorgssvikt). I tillegg fant vi ingen effekt av Barnehagepakken på antall innsendte bekymringsmeldinger til barnevernet.
Det var generelt god implementering av Barnehagepakken i barnehagene, og de ansatte opplevde Barnehagepakken som akseptabel og gjennomførbar. Grad av tilfredshet og opplevd nytteverdi av opplæringsprogrammet var også svært god. Det viser seg derimot at de spesifikke verktøyene som Barnehagepakken inneholder ble benyttet i begrenset grad og ikke ble oppfattet som like nyttige som det øvrige innholdet.
Diskusjon
Resultatene viser at Barnehagepakken øker barnehageansattes selvopplevde handlingskompetanse rundt håndtering av bekymringsfulle forhold knyttet til vold og omsorgssvikt mot barn. De positive effektene var gjeldende kort tid etter opplæringen var gjennomført, og vedvarte over tid. Vår evaluering fremhever potensialet i opplæringsinitiativer som Barnehagepakken for å øke handlingskompetansen blant barnehageansatte for å sikre tidlig identifikasjon og håndtering av vold og omsorgssvikt mot barn.
Begrensninger ved evalueringen omfatter stort frafall av barnehageansatte over tid, mulig begrenset generaliserbarhet, bruk av selvrapporterte opplysninger som mål på handlingskompetanse, og manglende oppfølging ut over seks måneder.
Konklusjon
Våre funn viser at Barnehagepakken førte til forbedret handlingskompetanse relatert til vold og omsorgssvikt mot barn, gjennom positive endringer i selvrapportert(e): a) kunnskap om vold og overgrep, b) forutsetninger for å håndtere og handle ved bekymring blant de ansatte, og c) tro på systemet som skal håndtere slike saker. Samlet støtter våre funn at Barnehagepakken kan være et effektivt tiltak for å styrke visse aspekter ved barnehageansattes handlingskompetanse relatert til vold og omsorgssvikt mot barn.