Kampanje om hiv og hepatitt 2015
Risikoutsatte bør kjenne til sin hiv- eller hepatittstatus
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Høstens testekampanje for hiv og hepatitter starter den 20. november, og tema for årets kampanje er «teste, behandle, forebygge».
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenMålet for kampanjen er å bevisstgjøre personer som har vært i en risiko for smitte om fordelen av å vite sin hiv- eller hepatittstatus. Både hiv og hepatitt B og C kan i dag behandles med godt resultat. Det er også viktig å bevisstgjøre fastleger og andre leger om viktigheten av å tilby hiv og hepatitt-tester til pasienter som har vært i en risikosituasjon eller som har symptomer.
Hvem bør teste seg for hiv?
Alle kan bli smittet med hiv. Det som avgjør om man bør ta en hivtest er om man har utsatt seg for smitterisiko, uansett om man har symptomer eller tegn på hivsmitte eller ikke.
Dette gjelder spesielt hvis man har hatt ubeskyttet sex med noen i risikoutsatte grupper. Noen grupper er mer utsatt for hiv enn andre. Det kan være mennesker som bor i eller kommer fra land der hiv er utbredt, personer som har hatt sex i områder med høy forekomst av hivinfeksjon, menn som har sex med menn eller injiserende misbrukere. Råd om testing gjelder også for personer som har hatt sex med noen i disse gruppene. Situasjoner hvor du kan ha utsatt deg for smitte kan være:
- hatt usikker sex med en person som kan ha hivinfeksjon (dvs. vaginalt eller analt samleie eller munnsex uten kondom)
- tatt stoff med urene sprøyter
- fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon
Det kan være vanskelig å vurdere om man har vært utsatt for en slik smitterisiko. Alle bør tenke gjennom om de engang kan ha utsatt seg for smitterisiko for hiv og eventuelt teste seg.
Hvem bør teste seg for hepatitt B og C?
De fleste som smittes med hepatitt B eller C får ingen eller få symptomer. Det er derfor viktig at personer som kan ha blitt utsatt for en mulig smitterisiko tester seg. Dette gjelder særlig personer som:
- noen gang har injisert stoff med sprøyte
- noen gang har sniffet kokain
- er født eller oppvokst i land med høy forekomst av hepatitt B eller C
- har vært mottakere av blodprodukter før 1992 i Vest-Europa (inkl. Norge), Nord-Amerika, Japan, New Zealand og Australia og mottakere av blodprodukter uansett tidspunkt i andre enn de nevnte landene
- har eller har hatt ubeskyttet sex med menn som har sex med menn
- har hatt ubeskyttet seksuell kontakt med sprøytemisbruker eller med personer fra områder hvor sykdommene er utbredte
- har vært utsatt for sprøytestikk ved uhell eller har vært utsatt for yrkesmessig eksponering, for eksempel i helsevesenet
- har fått tatovering under utilfredsstillende hygieniske forhold
- er i dialyse
- har fått tannbehandling, profesjonell barbering og lignende i land med høy forekomst av hepatitt B eller C.
Hvor kan man teste seg?
Hivtest og tester for hepatitt B eller C kan man få utført hos alle fastleger eller ved andre legekontorer. I de fleste store byer i Norge finnes det egne klinikker for seksuelt overførbare sykdommer som også tilbyr hivtest. Dersom du har vært i en risikosituasjon eller har symptomer på hivinfeksjon er testen gratis. Det er opprettet egne testtilbud for menn som har sex med menn, bl.a. i Oslo ved Olafiaklinikken og Helseutvalget for bedre homohelse som begge kan tilby hurtigester for hiv. Mer informasjon om disse og andre steder som tilbyr hurtigtest for hiv kan du finner her
Spørsmål og svar
Folkehelseinstituttet har utarbeidet spørsmål og svar om hiv og aids C som omfatter spørsmål om sykdommene, testing og behandling:
Om kampanjen
Siden 2013 har Folkehelseinstituttet i likhet med mange andre norske organisasjoner hver høst deltatt i den europeiske testekampanje for økt hivtesting. Nytt i år er at kampanjen også omfatter anbefalt testing for hepatitt B og C. Årets testkampanje vil foregå i perioden 20-27. november 2015.
Kampanjen ledes av «HIV in Europe» som er et initiativ for å sikre tidlig diagnose og behandling av hivinfeksjon. «HIV in Europe» er et samarbeid mellom kliniske miljøer, folkehelseinstitusjoner og frivillige organisasjoner.