Råd for helsevirksomheter med én-til-én-kontakt
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
For å forebygge spredning av covid-19 og opprettholde normal drift er det viktig å følge de basale smittevernrutiner og beholde noen ytterligere smitteverntiltak i helsevirksomheter med en-til-en kontakt i og utenfor offentlig helsetjeneste.
Artikkelen er erstattet med Råd til helsepersonell utenfor helse- og omsorgsinstitusjoner
Regjeringen endret nasjonale tiltak og TISK strategien 12. februar 2022, og mange tiltak ble fjernet:
- Koronasituasjonen (regjeringen.no).
Forskriftsfestet krav til isolasjon oppheves og erstattes med en anbefaling om at personer som er bekreftet smittet med SARS-CoV-2 holder seg hjemme i 4 døgn fra symptomstart og til man har vært feberfri i ett døgn.
I kommunelegehåndboka gis anbefalinger til kommunene om lokale tiltak tilpasset deres situasjon.
Lokale myndigheter skal ha beredskap for å kunne ta i bruk ytterligere råd og tiltak ved økende smitte i befolkningen.
Forsterkede smitteverntiltak, som er beskrevet nedenfor, er fortsatt anbefalt i helsetjenesten.
Det gjelder imidlertid fortsatt krav til smittevernfaglig forsvarlig drift etter forskrift om miljørettet helsevern, som gjelder for alle virksomheter, og som peker på at virksomheten skal planlegges drives og avvikles slik at smittsomme sykdommer forebygges.
Krav til ansvarlig/leder for virksomhet:
- Sikre at virksomheter har skriftlige, oppdaterte og iverksatte basale smittevernrutiner iht. internkontrollforskriften.
- Sikre at ansatte/behandlere har fått tilbud om koronavaksine (inkludert oppfriskningsdose) og influensavaksine.
- Gjennomføre risikovurdering i virksomheten. I virksomheter med ansatte bør dette skje i samarbeid med arbeidstakerne og de tillitsvalgte, slik at en eventuelt kan sette i verk tiltak overfor uvaksinerte ansatte.
- Sikre at det foreligger rutiner for at ansatte/behandlere holder seg hjemme ved nyoppståtte infeksjonssymptomer og tilrettelegge for selvtesting hjemme.
- Sikre korrekt bruk av beskyttelsesutstyr, inkludert opplæring.
- Tilrettelegge for håndhygiene, enten håndvask eller hånddesinfeksjon, både for helsepersonell, pasienter/brukere og eventuelle ledsagere
- Ha etablert rutiner for behandling av pasienter med luftveissymptomer.
- Ha etablert rutiner for daglig renhold og håndtering av tekstiler og avfall.
- Tilrettelegge for testing for SARS-CoV-2 i henhold til Råd om testing for SARS-CoV-2 av ansatte og pasienter/brukere av helse- og omsorgstjenester.
Råd til helsepersonell
- Alle følger lokale smittevernrutiner.
- Alle med nyoppståtte luftveissymptomer, skal holde seg hjemme og bør testes for SARS-CoV-2. Følg Råd om testing for SARS-CoV-2 av ansatte og brukere av helse- og omsorgstjenester.
- Ansatte som har smitte blant husstandsmedlemmer og tilsvarende nære, testes i henhold til råd om: Råd om testing for SARS-CoV-2 av ansatte og brukere av helse- og omsorgstjenester.
- Ved positiv selvtest hjemme, bør den enkelte registrere dette i kommunens smittesporingssystem. En positiv selvtest registreres ikke på helsenorge.no, og vises ikke i koronasertifikatet.
- Alle som har hatt covid-19 de siste 3 mnd. eller har fått oppfriskingsdose/boosterdose trenger ikke bekreftende PCR etter positiv hurtigtest
- Alle bør få tilbud om opplæring i bruk av personlig beskyttelsesutstyr og valg av beskyttelsesutstyr, se Bruk av personlig beskyttelsesutstyr.
Råd ved oppmøte
- Som et forsterket smitteverntiltak anbefales pasienter og ledsagere å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten og at det legges til rette for 1 meter avstand i venterom og andre oppholdsrom, der det er mulig.
- Så langt det er mulig anbefales det å legge konsultasjoner/behandling av pasienter med akutte luftveissymptomer på slutten av dagen.
- Pasienter med symptomer på akutt luftveisinfeksjon bør holdes adskilt fra andre pasienter på venterom og bruke munnbind.
- Alle pasienter bør gjennomføre håndhygiene.
Forsterket smitteverntiltak ved økt smitterisiko i kommunen
I situasjoner med økt smitterisiko er det ansvarlig/leder i den enkelte virksomhet som beslutter om og eventuelt hvilke tiltak skal iverksettes.
Ansvarlig/leder bør iverksette følgende tiltak, i angitt rekkefølge:
- Sikre at alle har fått tilbud om korona- og influensavaksine
- Gjenta systematisk opplæring i bruk av personlig beskyttelsesutstyr for å sikre etterlevelse av gjeldene råd.
- Gjennomgå rutiner og sikre at det holdes 1 meters avstand i alle situasjoner hvor det er mulig. Dette gjelder i venterom, felles behandlings- og oppholdsrom og i møterom.
- Vurdere mulighet for å etablere arbeidskohorter (grupper).
- Vurdere at ansatte/behandlere ved all nær kollega- og pasientkontakt benytter munnbind og øyebeskyttelse.
- Vurdere å etablere systemer for mer omfattende testing av ansatte/behandlere ved høy smitterisiko i samfunnet for en begrenset periode.
- Vurdere om fysisk konsultasjon er nødvendig, eller om videokonsultasjon kan benyttes, ev. vurdere å utsette behandling som ikke er nødvendig for å opprettholde funksjon eller hindre forverring av tilstand.