Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Helsepersonell utenfor helse- og omsorgsinstitusjoner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Helsepersonell utenfor helse- og omsorgsinstitusjoner

Artikkel i nettpublikasjon

Råd til helsepersonell utenfor helse- og omsorgsinstitusjoner

Her finner du oppdaterte råd til helsepersonell ved legevakt, legekontor, tannhelsetjenesten, i helsevirksomheter med en-til-en kontakt i og utenfor offentlig helsetjeneste, ol.

Her finner du oppdaterte råd til helsepersonell ved legevakt, legekontor, tannhelsetjenesten, i helsevirksomheter med en-til-en kontakt i og utenfor offentlig helsetjeneste, ol.


Innhold på denne siden

Høy vaksinasjonsdekning, og mange som har gjennomgått infeksjon, betyr at befolkningen i stor grad er beskyttet mot alvorlig sykdom med SARS-CoV-2. Det er derfor mindre behov for særskilte tiltak for å begrense smitte, men det er fortsatt behov for å opprettholde beredskap for håndtering av pandemien i helsetjenesten.

For å opprettholde normal drift i nåværende fase av SARS-CoV-2 pandemien er det viktig å følge de basale smittevernrutiner, og å ha oppdaterte beredskapsplaner for økning i tilfeller med alvorlig sykdom og for høyt sykefravær blant ansatte.

I henhold til Regjeringens strategi og beredskapsplan for håndteringen av covid-19-pandemien må helsetjenestene kunne mobilisere, oppskalere og håndtere bølger av covid-19 samtidig med håndtering av andre tilstander og sykdommer som kan oppstå.

Krav til ansvarlig/leder for virksomheten

 • Sikre at virksomheten skal ha skriftlige, oppdaterte rutiner for smittevern iht. internkontrollforskriften og forskriften om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten.
 • Sikre beredskapsplaner for pandemihåndtering
 • Sikre at utarbeidet smittevernrutiner er implementert.
 • Sikre at ansatte/behandlere har fått tilbud om koronavaksine og influensavaksine.
 • Sikre at alle får opplæring i korrekt bruk av beskyttelsesutstyr.
 • Tilrettelegge for håndhygiene, enten håndvask eller hånddesinfeksjon, både for helsepersonell, pasienter/brukere og eventuelle ledsagere.
 • Ha etablert rutiner for daglig renhold og håndtering av tekstiler og avfall.

Råd til helsepersonell

 • Bruk riktig beskyttelsesutstyr. Munnbind er anbefalt brukt ved pasientnært arbeid. Valg av type beskyttelsesutstyr er avhengig av type prosedyre/behandling og pasientens/brukers smittestatus.

Håndtering av pasienter/brukere

 • Krav til testing av pasienter/brukere for covid-19 med eller uten nyoppståtte symptomer før konsultasjon anbefales ikke.
 • Pasienter med symptomer på akutt luftveisinfeksjon eller som nylig er bekreftet covid-19 positive, bør så langt det lar seg gjøre unngå ventetid, holdes adskilt på venterom og bruke munnbind.

Historikk

08.04.2022: Råd revidert i henhold til Regjeringens strategi og beredskapsplan for håndteringen av covid-19-pandemien, hold deg hjemme i 4 dager er tatt bort, man skal være seg hjemme til man er frisk. Testing av pasientene iverksettes av diagnostiske formål.