Smittevernråd ved besøk i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner under covid-19-pandemien - arkivert
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Smittevernråd for besøk i og ut av kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner.
Rådene gjelder for institusjoner definert i Forskrift om kommunal helse- og omsorgsinstitusjon.
Det er viktig å legge til rette for besøk og besøk kan kun begrenses dersom det er strengt nødvendig. For mer informasjon om beboernes rett til å motta besøk, samt mulighet for besøksrestriksjoner se Helsedirektoratets anbefalinger.
Det er god vaksinasjonsdekning i sykehjem og andre kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner, men det er fortsatt beboere og ansatte som ikke er beskyttet mot covid-19. Rådene om å holde seg hjemme ved sykdom, avstand, håndhygiene og hostehygiene bør følges. Nedenfor er det beskrevet generelle smittevernråd som gjelder for institusjoner, men det bør gjøres en vurdering rundt eventuell skjerming av ubeskyttede beboere. Ved økt smitterisiko i samfunnet (lokalt, regionalt, nasjonalt), bør behov for forsterkede smitteverntiltak vurderes i tillegg. Samtidig må helsetjenesten ha økt årvåkenhet for andre infeksjonssykdommer som kan forårsake utbrudd i helsetjenesten, dette er blant annet influensa, norovirus og RS-virus.
For å begrense smitte i forbindelse med besøk, bør ansatte få opplæring i smittevern og være kjent med rådene nedenfor. Ansatte bør informere beboere og pårørende om at det er betydelig mindre risiko for covid-19 og videre spredning etter vaksinasjon eller gjennomgått infeksjon, men det er ingen garanti mot sykdom og smittespredning.
Pårørende og andre som reiser fra et område med høy lokal smitterisiko til et område med lav smitterisiko, bør ved samvær med en beboer i en kommunal helse- og omsorgsinstitusjon, følge smittevernrådene for området med høyest smitterisiko. Dette gjelder både ved besøk i og utenfor institusjonen.
Generelle smittevernråd ved besøk
Institusjonen bør orientere om
- Besøkende som er sannsynlig eller bekreftet med covid-19, kan i henhold til covid-19-forskriften ikke komme på besøk i institusjonen.
- Besøkende som har luftveissymptomer på akutt luftveissykdom (se andre infeksjonssykdommer nevnt over) eller er i karantene, skal som hovedregel ikke komme på besøk, men unntak kan i noen tilfeller vurderes. Unntak fra karantene i forbindelse med besøk er beskrevet i 6j i covid-19-forskriften. Se avsnittet nedenfor «Smittevernråd for besøkende som er unntatt karantene eller har luftveissymptomer».
- Besøk til beboere som er mistenkt, sannsynlig eller bekreftet med covid-19 bør som hovedregel ikke gjennomføres, men det kan gjøres individuelle vurderinger, se eget avsnitt nedenfor.
- Institusjonen bør holde oversikt over besøkende, slik at smittesporing kan gjennomføres på en effektiv måte dersom smitte oppdages hos beboere, besøkende eller ansatte. Det er frivillig for besøkende å oppgi personopplysninger for smittesporingsformål. Opplysningene kan ikke lagres lenger enn 10 dager.
- Eventuelle nasjonale eller lokale, anbefalinger eller bestemmelser for antall besøkende skal følges.
- Besøkende må informeres om gjeldende smittevernrutiner.
- Alle besøkende bør utføre håndhygiene ved ankomst, også når besøk gjennomføres utendørs.
Under besøket
- Beboere kan ta imot gaver, blomster og lignende. Det er ikke behov for spesielle forholdsregler, men viktig å følge generelle råd for håndhygiene.
- Hvis besøkende har med mat, bør alle utføre håndhygiene før maten serveres og inntas. Besøkende skal ikke benytte kjøkken i institusjonen.
- Besøkende bør holde minst 1 meters avstand til ansatte og andre beboere enn den de besøker. Hvis beboeren er beskyttet, kan vedkommende ha nær fysisk kontakt, også ansikt-til-ansikt, med både beskyttede og ubeskyttede besøkende.
- Hvis beboeren ikke er beskyttet mot covid-19 kan vedkommende ha nær fysisk kontakt, også ansikt-til-ansikt, med både beskyttede og ubeskyttede besøkende. Men her må det gjøres en vurdering, ev. i samråd med pårørende, basert på om beboeren er i risikogruppe og om det er økt smitterisiko i kommunen.
- Antall besøkende bør ikke være flere enn nasjonale, eventuelt lokale, anbefalinger tilsier.
- Det må ikke være flere besøkende enn at de som ikke er beskyttet mot covid-19 kan holde minst 1 meter avstand seg imellom.
- Besøk kan skje i fellesarealer, men gjeldende råd om avstand må kunne overholdes. Dersom det er flere ubeskyttede beboere i enheten som bør skjermes, kan det vurderes om besøk bør foregå på beboers eget rom, eller besøksrom.
I etterkant av besøk
- Alle felles berøringspunkter (f.eks. dørhåndtak, armlener, brytere, toalett) i areal hvor det foregår besøk bør rengjøres eller desinfiseres daglig i henhold til institusjonens renholdsplan.
Smittevernråd ved nødvendig besøk hos beboere i karantene eller med mistenkt, sannsynlig eller bekreftet covid-19
Se definisjoner av mistenkt, sannsynlig og bekreftet tilfelle av covid-19.
- Personer i karantene, eller med mistenkt, sannsynlig eller bekreftet covid-19 bør ikke få besøk, men det kan unntaksvis gjennomføres i situasjoner hvor dette vurderes nødvendig.
- Dersom besøk vurderes nødvendig, skal det skje i det rommet hvor beboeren er i karantene eller isolert.
- Besøket må koordineres med en ansatt ved institusjonen for å sikre at de generelle rådene for besøk overholdes, og at besøkende får veiledning av den ansatte i korrekt bruk og av-/påkledning av beskyttelsesutstyr før de går inn i rommet.
- Ved besøk til beboere i karantene, bør munnbind og øyebeskyttelse benyttes.
- Ved besøk til beboere med mistenkt, sannsynlig eller bekreftet covid-19, bør følgende beskyttelsesutstyr benyttes:
- medisinsk munnbind (type II eller IIR)
- frakk med lange ermer
- hansker
- øyebeskyttelse (beskyttelsesbriller eller visir)
- Besøkende bør utføre håndhygiene når de forlater rommet.
Vær oppmerksom på definisjoner av nærkontakter i covid-19-forskriften §3.
Smittevernråd for besøkende som er unntatt karantene eller har luftveissymptomer
Vedrørende unntak fra karantenefor personer som er alvorlig syke eller døende, se §6j i covid-19-forskriften. Besøkende som er unntatt karantene har plikt til å teste negativt for SARS-CoV-2 før besøket. Personer med luftveissymptomer bør også testes før besøk. Som hovedregel bør ikke personer med symptomer på akutt luftveissykdom komme på besøk til beboere i kommunale helse – og omsorgsinstitusjoner, men det kan unntaksvis gjennomføres i situasjoner hvor dette vurderes nødvendig.
En ansatt bør møte den besøkende ved ankomst og sørge for at vedkommende:
- utfører håndhygiene
- får utlevert munnbind og instrueres i korrekt bruk
- beholder munnbindet på under hele besøket
- går direkte til og fra beboer-/besøksrom, og ikke oppholder seg i fellesarealer
- overholder de generelle smittevernrådene for besøk om avstand, håndhygiene og hostehygiene
Tjenester og besøk av eksterne aktører i kommunale omsorgsinstitusjoner
Det må legges til rette for at tjenesteytere opprettholder tilbudet ved institusjonen. Tjenestene eller tilbudene må gjennomføres i tråd med gjeldene forskrifter, nasjonale smittevernråd, smittevernrutiner i institusjonen og veiledere for tjenesten.
For helsepersonell som utfører tjenester i institusjonen (f.eks. fotterapeuter og fysioterapeuter) gjelder smittevernfaglige råd for helsetjenester med én-til-én kontakt, i tillegg til institusjonens egne smittevernrutiner.
Frisørvirksomhet og lignende som ikke er helsetjeneste må gjennomføres i tråd med smittevernråd for virksomheter med én-til-én-kontakt.
For mer informasjon til hjelp i vurderinger rundt besøk av eksterne aktører se veileder for besøk fra Helsedirektoratet.
Beboere på besøk utenfor kommunale omsorgsinstitusjoner
Beboere i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner har ingen juridiske restriksjoner med hensyn til å dra på besøk utenfor institusjonen, med mindre det er fattet et tvangsvedtak.
Generelle smittevernråd i forkant av besøk utenfor kommunal omsorgsinstitusjon
- I samråd med beboeren, eventuelt pårørende, anbefales det at ansatte gjør en vurdering av smitterisiko ved besøket utenfor institusjonen. Smitterisiko må veies opp mot grad av behov for besøket. Vurderingen bør også ta hensyn til om beboeren er beskyttet mot covid-19, beskyttelse av andre beboere i institusjonen og dermed faren for smittespredning og risiko for alvorlig forløp av covid-19. Hvis besøket utenfor institusjonen vil medføre stor risiko for smitte inn, bør en i dialog med beboer/pårørende vurdere om det kan utsettes eller gjennomføres på en måte som reduserer smitterisiko. Vurdering av smitterisiko i lokalsamfunnet, er kommunelegens ansvar.
- Hvis besøk utenfor institusjonen gjennomføres, må det skje i tråd med gjeldene nasjonale smittevernråd til befolkningen, om transport, avstand og antall kontakter, samt hygienetiltak og renhold. Dersom beboeren har risiko for alvorlig forløp av covid-19, bør en følge «Råd og informasjon til risikogrupper og pårørende». Nasjonale og lokale forskrifter og anbefalinger vedrørende besøk må følges. Det er viktig at pårørende informeres grundig om gjeldende anbefalinger i forkant.
I etterkant av besøk utenfor kommunal omsorgsinstitusjonen
- Institusjonen bør legge til rette for håndhygiene etter retur til institusjonen.
Forsterkede smitteverntiltak i kommunale omsorgsinstitusjoner ved økt smitterisiko i samfunnet
Smitterisiko under pandemien vil variere geografisk. Helsetjenesten bør som normalt forholde seg til det smitterisikonivå som er definert lokalt og ha økt årvåkenhet, inkludert lav terskel for testing. Vurdering av smitterisikonivå er beskrevet i:
Økt spredning av SARS-CoV-2 i samfunnet kan medføre økt risiko for smitte inn i kommunale omsorgsinstitusjoner. For å redusere denne risikoen bør forsterkede smitteverntiltak vurderes i tillegg. Se mer om forsterket smitteverntiltak ved økt smitterisiko.
Nødvendigheten av supplerende smitteverntiltak bør vurderes basert på om beboerne er beskyttet mot covid-19, muligheter for etterlevelse av anbefalte smitteverntiltak, og risiko for alvorlig forløp av covid-19. Individuelle vurderinger av risiko må gjøres av lege, i samråd med den enkelte beboer, eventuelt pårørende.
Ved høy forekomst av covid-19 i samfunnet:
- Begrens antall besøkende til færrest mulig, og de samme over tid.
- Overholde de generelle smittevernrådene for besøk om avstand, håndhygiene og hostehygiene
- Vurder å innføre bruk av munnbind for besøkende under hele besøket.
- Besøk bør fortrinnsvis foregå på beboers rom, dette er spesielt viktig om det fortsatt er beboere som er uvaksinert i avdelingen.
- Besøk holder minst 1 meters avstand til ansatte og andre beboere.
Besøk utenfor kommunale omsorgsinstitusjoner
- Besøk utenfor institusjonen skal kun skjer etter vurdering av smitterisiko sammen med beboer og eventuelt pårørende. Nasjonale, eventuelt lokale, anbefalinger eller bestemmelser for sosial kontakt / private besøk bør følges (helsedirektoratet.no).
- Pårørende som ikke er beskyttet mot covid-19 bruker munnbind i situasjoner hvor de ikke kan opprettholde anbefalt avstand til en ubeskyttet beboer (inkl. transport til og fra).