Innhold av dioksin og dioksinliknende PCB i fisk og fiskeprodukter
Artikkel
|Oppdatert
|Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Tabellen nedenfor viser gjennomsnittlig innhold av dioksiner og dioksinliknende PCB (dl-PCB) i ulike fiskearter og fiskeprodukter.
Tabell 1. Innhold av dioksiner og dioksinliknende PCB (dl-PCB) i fisk og annen sjømat angitt i "Lower bound" (LB) og "Upper bound" (UB). For LB er analyseverdier under deteksjonsgrensen satt som 0. For UB er analyseverdier under deteksjonsgrensen satt som deteksjonsgrensen.
Tabellen gjelder ikke for matvarer fra forurensede områder, her vil verdiene være høyere.
Forkortelser: pg TE står for pikogram toksiske ekvivalenter. BB = lower bound, UP = upper bound.
|
Totalt dioksiner UB |
Totalt dioksiner LB |
Dioksiner LB |
dl-PCB LB
|
Kilde |
Mager og halvfet fisk (≤ 5 % fett) |
|
|
|
|
|
Atlantisk torsk |
0,056 |
0,035 |
0,005 |
0,030 |
1 |
Sei |
0,097 |
0,072 |
0,005 |
0,067 |
1 |
Hyse |
0,054 |
0,045 |
0,010 |
0,034 |
1 |
Flyndre (rødspette) |
0,34 |
0,33 |
0,098 |
0,23 |
1 |
Uer |
0,61 |
0,60 |
0,20 |
0,39 |
1 |
Steinbit |
0,49 |
0,49 |
0,23 |
0,26 |
1 |
Fet fisk (>5 % fett) |
|
|
|
|
|
Kveite, Atlantisk |
4,4 |
4,0 |
1,1 |
3,3 |
1 |
Blåkveite |
4,4 |
4,3 |
1,7 |
2,6 |
1 |
Sild (vårgytende) |
0,63 |
0,56 |
0,28 |
0,28 |
1 |
Sild (Nordsjø) |
1,2 |
1,0 |
0,52 |
0,48 |
1 |
Makrell |
0,87 |
0,63 |
0,14 |
0,49 |
1 |
Brisling |
1,3 |
1,1 |
0,49 |
0,64 |
1 |
Laks (vill) |
0,96 |
0,82 |
0,28 |
0,54 |
1 |
Laks (oppdrett) |
0,52 |
0,36 |
0,08 |
0,28 |
1 |
Ørret (oppdrett) |
0,58 |
0,33 |
0,06 |
0,27 |
1 |
Torskelever |
22 |
21 |
4,8 |
17 |
1 |
Skalldyr |
|
|
|
|
|
Krabbe, brunmat |
IA |
7,8 |
IA |
IA |
2 |
Krabbe, klokjøtt |
IA |
0,52 |
IA |
IA |
2 |
Fiskepålegg |
|
|
|
|
|
Rognleverpostei |
4,3 |
IA |
0,61 UB |
3,82 UB |
1 |
Makrell i tomat |
IA |
0,75 |
0,22 |
0,53 |
1 |
Tran |
1,1 |
0,46 |
0,17 |
0,30 |
1 |
Kilder:
1) Benefit-risk assessment of fish and fish products in the Norwegian diet – an update. Tabell 6.2.1.2-1. Scientific Opinion of the Scientific Steering Committee. VKM Report 15 [293 pp], 2014, ISBN: 978-82-8259-159-1, Oslo, Norway.
2) Scenariofremstilling: inntak av dioksiner og PCB fra krabbe. Uttalelse fra Faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester i matkjeden 5. november 2010.
Kommentarer til tabellen
Mengdene toksiske ekvivalenter (TE) er angitt per gram spiselig vare. Dersom man ønsker å regne ut mengde per porsjon, kan følgende porsjonsstørrelser benyttes: En porsjon fiskefilet tilsvarer cirka 150 g for et varmt måltid for voksne. En porsjon fiskemat som pålegg tilsvarer cirka 20 g. En porsjon tran tilsvarer cirka 5 g (en barneskje).