Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Vil du reservere deg mot forskning?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Vil du reservere deg mot forskning?

Artikkel

Vil du reservere deg mot forskning?

Alle kan reservere seg mot at deres biologiske materiale som er samlet inn i helsetjenesten, blir brukt til forskning. Du reserverer deg ved å fylle ut reservasjonsskjema.

Blodprøver (illustrasjonsfoto)
Blodprøver. Foto: Colourbox.com

Alle kan reservere seg mot at deres biologiske materiale som er samlet inn i helsetjenesten, blir brukt til forskning. Du reserverer deg ved å fylle ut reservasjonsskjema.


Slik reserverer du deg

Du reserverer deg ved å fylle ut skjema for reservasjon mot bruk av biologisk materiale til forskningsformål og sende det til Biologisk forskningsreservasjon:

Folkehelseinstituttet
Postboks 973 Sentrum
5808 Bergen

Så lenge du er oppført i Register for biologisk forskningsreservasjon, kan det biologiske materialet ikke brukes i forskning. Reservasjonen kan gjøres på et hvilket som helst tidspunkt, og du trenger kun å resevere deg én gang.

Forskere er pålagt å fjerne alle som har reservert seg fra utvalget de skal forske på.

Samtykke til å delta i forskningsprosjekter uten tilgang til biologisk materiale

Dersom du har reservert deg i Registeret for biologisk forskningsreservasjon, kan bli spurt om å delta i forskningsprosjekter der du selv gir ditt samtykke. Reservasjonen medfører at ditt biologiske materiale ikke blir med i forskningsprosjekter uten eget samtykke.

Forskning på biologisk materiale uten samtykke

Helseforskningsloven (Lovdata.no) krever at forskningsprosjekter skal være forhåndsgodkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) for at biologiske materiale kan benyttes uten pasientens samtykke.

Historikk

Faglig gjennomgått november 2019