Få varsel ved oppdateringer av «EpiKorona: Analyse av risikofaktorer og konsekvenser»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- EpiKorona: Analyse av risikofaktorer og konsekvenser
Oops, noe gikk galt...
... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.
... last inn siden på nytt og prøv igjen.
Artikkel
EpiKorona: Analyse av risikofaktorer og konsekvenser
Publisert
Denne fagsatsingen handler om å skaffe mer kunnskap om risikofaktorer og risikogrupper for smitte, alvorlig sykdom og død ved covid-19, og om pasientene får følgetilstander eller nye sykdommer i ettertid.
Denne fagsatsingen handler om å skaffe mer kunnskap om risikofaktorer og risikogrupper for smitte, alvorlig sykdom og død ved covid-19, og om pasientene får følgetilstander eller nye sykdommer i ettertid.
Vi vet stadig mer om risikogruppene for alvorlig forløp av covid-19, men fremdeles er det mangel på oppdatert kunnskap om situasjonen i Norge. I tillegg er det viktig å følge med på hvilke komplikasjoner, følgetilstander og nye sykdommer som forekommer etter smitte med SARS-CoV2 og covid-19.
Denne kunnskapen trenger vi for å utforme og målrette tiltak, for å planlegge vaksinering og for å forstå situasjonen rundt pandemien og dens alvorlighetsgrad bedre. Kunnskap om kortsiktige og langsiktige følgetilstander og sykdommer er i tillegg viktig for å optimalisere behandling, planlegge helsetjenester og for å sikre at pasienter og befolkningen får pålitelig informasjon om mulige komplikasjoner etter sykdom og smitte. Dette er også viktig for å kunne skille eventuelle bivirkninger av vaksinene fra komplikasjoner etter gjennomgått sykdom.
Om fagsatsingen
Vi skal bygge opp analysekapasitet og utføre prioriterte epidemiologiske analyser i håndteringen av pandemien. Målet er å koble det rikholdige datagrunnlaget som finnes i Norge for å kunne levere rask og oppdatert forskning både på kort og lang sikt.
Koblinger og analyser vil gjøres i beredskapsregisteret Beredt C19, CoronaREG- og CoronaPREG-forskningskoblingene, og på et senere tidspunkt eventuelt ved kobling med Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) og utfallsdata som i Meldingssystem for smittsomme sykdommer MSIS og Beredt C19.
Prioriterte problemstillinger i fagstastingen er:
- Definisjon og operasjonalisering av medisinske risikotilstander og senfølger/komplikasjoner.
- Identifisere betydningen av underliggende sykdommer som risikofaktorer for smitte, alvorlig sykdom og død i Norge.
- Følge opp helseutfall relatert til covid-19 sykdom.
Vi skal samarbeide med kliniske miljøer, Helsedirektoratet og andre fagmiljøer som er koblet opp mot arbeidet med covid-19, inkludert arbeidet med ny nasjonal NCD-strategi.
Datakilder
- Beredskapsregisteret (Beredt C19)
- Corona-REG
- CoronaPREG
- NCDNOR
Har du spørsmål?
Kontakt Hanne Løvdal Gulseth