Få varsel ved oppdateringer av «Kardiopulmonære effekter av eksponering for ekstreme temperaturer og luftforurensning i Europa»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Kardiopulmonære effekter av eksponering for ekstreme temperaturer og luftforurensning i Europa
Prosjekt
Kardiopulmonære effekter av eksponering for ekstreme temperaturer og luftforurensning i Europa - prosjektbeskrivelse
Publisert Oppdatert
Prosjektet vil bruke epidemiologiske data og modellering for å avdekke sårbarhetsfaktorer av betydning for å anslå framtidig forekomst av CPD og å identifisere kostnadseffektive tiltak i Europa.
Sammendrag
Prosjektets formål er å undersøke sammenhengen mellom klimaparametere, luftforurensnings-komponenter og helseutfall. Mer spesifikt er målene følgende:
-
Å etablere kvantitative eksponerings-responsforhold mellom lufttemperatur og CPD (dødelighet og morbiditet)
-
Å produsere kvantitative prognoser for forekomst og befolkningseksponering for ekstrem varme- og luftforurensning (PM2.5 og O3) i Europa for 2030, 2050 og 2100 under tre alternative utslippsscenarier.
-
Å produsere kvantitative framskrivninger for hele Europa av fremtidig CPD-dødelighet og sykelighet på grunn av ekstreme temperaturer og luftforurensning.
-
Å lage prognoser om de økonomiske konsekvensene av de tilskrivbare CPD-tilfellene for scenariene.
I dette prosjektet undersøker vi hvordan et bredt spekter av sårbarhetsfaktorer endrer virkningen av ekstrem varme og luftforurensning på CPD-dødelighet og sykelighet og i hvilken grad og hvordan tilpasningsstrategier er i stand til å speile og redusere disse sårbarhetsfaktorene.
Prosjektet vil bruke epidemiologiske data og modellering for å avdekke sårbarhetsfaktorer av betydning for å anslå framtidig forekomst av CPD og å identifisere kostnadseffektive tiltak i Europa. Mens det er påvist en statistisk sammenheng mellom klimaparametere og helseproblemer, er de underliggende årsaksmekanismer og faktorer som øker eller reduserer sårbarheten fortsatt dårlig forstått. I dette prosjektet undersøker vi hvordan et bredt spekter av sårbarhetsfaktorer endrer virkningen av ekstrem varme og luftforurensning på CPD-dødelighet og sykelighet og i hvilken grad og hvordan tilpasningsstrategier er i stand til å speile og redusere disse sårbarhetsfaktorene. Prosjektet vil bruke registerdata, data fra helseundersøkelser og andre relevante datakilder til å undersøke kardiopulmonære effekter av ekstern temperatur og luftforurensning i den norske voksen populasjonen.
Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer
Prosjektdeltakere
Prosjektleder
Shilpa Rao-Skirbekk, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Shilpa Rao-Skirbekk, Avdeling for luftkvalitet og støy, Folkehelseinstituttet
Torbjørn Wisløff, Avdeling for metodeutvikling og analyse, Folkehelseinstituttet
Terese Bekkevold, Avdeling for metodeutvikling og analyse, Folkehelseinstituttet
Per Everhard Schwarze, Avdeling for global helse, Folkehelseinstituttet