Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av tularemi i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av tularemi i Norge

Artikkel

Utbrudd av tularemi i Norge

På denne siden finner du en kronologisk oversikt over større utbrudd av tularemi (harepest) som har vært i Norge.

På denne siden finner du en kronologisk oversikt over større utbrudd av tularemi (harepest) som har vært i Norge.


Østlandet i 2019

I slutten av juli ble det varslet mistanke om Francisella tularensis (tularemi, 4 tilfeller) i Engerdal kommune. I begynnelsen av august 2019 ble det varslet om mistanke om ett utbrudd av tularemi i Tynset kommune hvor til sammen 12 personer var antatt
smittet. Det ble meldt om forekomst av tularemi på hare i regionen. Mistenkt smittekilde var primært vann fra naturen. Det ble gjennomført lokal informasjonskampanje med råd om ikke å drikke vann fra naturen. Folkehelseinstituttet ble varslet i begynnelsen av september 2019 om mistanke om tularemi fra utendørsområder i kommunene Hamar, Ringsaker, Løten og Stange. Insekter (særlig mygg), vann, kontakt med smittet hare og gnageravføring ble oppgitt som mistenkt smittemåte. Til sammen 34 tilfeller var antatt smittet. Fastlegene i berørte kommuner fikk skriv om tularemi. Lokal presse skrev også en artikkel om temaet, og det ble gjennomført en lokal informasjonskampanje. Folkehelseinstituttet iverksatte derfor en nasjonal informasjonskampanje på facebook og på nett om hvordan tularemi smitter, inkludert råd om ikke å drikke vann fra naturen.

Midt-Norge i 2011

I første kvartal ble det meldt 50 tilfeller av harepest hos personer bosatt i 13 kommuner i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag. Flertallet av tilfellene hadde private vannkilder og smitten kunne knyttes til bruk av forurenset brønnvann.

Meldal i 2008

I februar 2008 identifiserte kommuneoverlegen et utbrudd av harepest i en bygd i Meldal. Totalt ble det påvist 17 tilfeller i Meldal kommune, og 15 av disse hadde felles privat vannkilde.

Nordland i 2007

I løpet av noen måneder ved årsskiftet 2006/2007 ble det diagnostisert i alt 20 tilfeller med harepest i kommunene Andøy, Hadsel, Kvæfjord og Tjelsund. Det dreide seg om flere mindre, lokale utbrudd som ble knyttet til forurenset brønnvann. Francisella tularensis ble påvist i minst en av drikkevannskildene. 

Midtre Gauldal i 2002

Totalt ble 11 personer (herav 5 barn) syke i et lokalt utbrudd. Alle de syke hadde en brønn som vannkilde og det ble funnet et lemenkadaver i brønnen. Francisella tularensis ble også påvist i brønnvannet.