Hopp til innhold

Artikkel

Utbrudd av legionellose i Norge

Publisert Oppdatert

Kronologisk oversikt over større utbrudd av legionellose som har vært i Norge.

Kronologisk oversikt over større utbrudd av legionellose som har vært i Norge.


Østfold i 2008

Sommeren 2008 ble fem personer diagnostisert med legionellasykdom i Østfold. Tre av pasientene var bosatt i Fredrikstad, to i Sarpsborg. Alle de fem pasientene ble innlagt i sykehus og to døde som følge av sykdommen. Hos tre av pasientene ble det i dyrkningsprøver påvist samme legionellastamme. Den samme bakteriestammen ble også påvist i prøver fra Borregaards anlegg. Fra de to første pasientene ble det ikke foretatt dyrkning av bakterien.

Østfold i 2005

I alt 56 personer, de fleste bosatt i Sarpsborg/Fredrikstad-området, ble smittet med legionellasykdom våren 2005. Ti av de smittede døde av sykdommen. Et skrubberanlegg ved Borregaard Industries Ltd. i Sarpsborg ble identifisert som smittekilde.

Nesodden i 2003

En kvinne ble innlagt sykehus med legionærsykdom etter å ha brukt et boblebad i et solsenter på Nesodden. Hun badet sammen med to venninner, og disse fikk milde symptomer på legionellose. Boblebadet ble stengt, men ble likevel utleid og syv personer som brukte boblebadet fikk lette symptomer på legionellose. Dette er det første mulige utbruddet av legionellose fra boblebad som er rapportert i Norge.

Stavanger i 2001

I august 2001 var det et utbrudd av legionellose i Stavanger. I alt 23 personer med verifisert diagnose ble knyttet til utbruddet, fire av disse er døde. Noen av pasientene var bare i det smittefarlige området i to timer. Smittekilden viste seg å være et kjøletårn på Radisson SAS Atlantic Hotel.