Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Personvern og databehandling»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Personvern og databehandling

Artikkel

Personvern og databehandling i Miljøbiobanken

Prøver og data fra Miljøbiobanken skal utelukkende benyttes i tråd med formålet med undersøkelsen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Prøver og data fra Miljøbiobanken skal utelukkende benyttes i tråd med formålet med undersøkelsen.


Formålet med undersøkelsen er å følge med på hvordan nivåer av næringsstoffer, miljøgifter og andre uønskede stoffer i kroppen vår endrer seg over tid, og hvordan disse påvirker markører for helse målt i blod/urin og tilgjengelig informasjon fra spørreskjema fra MoBa og data i andre helseregistre. Det kan også være aktuelt å studere mulige sammenhenger mellom miljøgifter, genetikk og helse.

Forskerne får ikke tilgang til personidentifiserende opplysninger, slik som navn og personnummer.

Innsamlingen er godkjent av Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk med saksnummer 2015/1340 og vi har gjennomført en personkonsekvensvurdering i samsvar med personvernforordningen (GDPR).

Gjennom Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) har deltakere tidligere samtykket til forskningen som gjennomføres. Innhenting av registerdata fra helseregistre og behandlingsrettede registre, inkludert pasientjournaler, omfattes av dette samtykket.

Miljøbiobanken skal være et arkiv hvor den største delen av prøvene lagres som «tidskapsler» for fremtidig bruk. Formålet med bruken er beskrevet her: Om Miljøbiobanken. For å utnytte det biologiske materialet og data som genereres fra de ulike analysene på en best mulig måte vil alle analyseresultater og opplysninger fra spørreskjema lagres i et register sammen med MoBa data for å kunne gjenbrukes.

Mer om personvern og helsedata ved Folkehelseinstituttet