Om Seniorkohorten
Artikkel
|Oppdatert
Forskningsprosjektet Seniorkohorten ble opprettet for å få bedre kunnskap om konsekvensene av koronapandemien. Prosjektet ser på konsekvenser av smitte og vaksinasjon, og på konsekvensene av tiltak for å bekjempe spredningen av viruset.
Folkehelseinstituttet (FHI) inviterte i 2020/2021 personer mellom 65 og 80 år bosatt i Oslo til å være med i forskningsprosjektet Seniorkohorten. Formålet er å få bedre kunnskap om konsekvenser av koronasykdom, og om effekter og bivirkninger av vaksinasjon. Vi ønsker å se på kort- og langvarige plager etter infeksjon og innmeldte bivirkninger. Det er også ønskelig å se på konsekvensene av belastende tiltak under pandemien. I tillegg ønsker vi mer kunnskap om helse, livskvalitet og sykdom for denne aldersgruppen.
Personer som mottok invitasjon til å delta i Seniorkohorten var tilfeldig trukket ut fra Folkeregisteret. Til sammen samtykket rundt 5000 personer til å delta i studien.
I Seniorkohorten sendes spørreskjemaer elektronisk med jevne mellomrom. Noen deltakere har også avgitt blodprøver, dette for å undersøke beskyttelsen (immunresponsen) som covid-19-sykdommen og koronavaksinen gir, samt varighet av immunitet.
Seniorkohorten er en langsiktig studie, og vi ønsker å følge deltakerne over tid.
Regionale etiske komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) har godkjent forskningsprosjektet (229359).
En fagfellevurdert beskrivelse av Seniorkohorten er publisert her: Ravussin et al., Lancet Healthy Longevity 2023 (doi: 10.1016/S2666-7568(23)00055-7)