Bakgrunn
Publisert
Infeksjoner i operasjonsområdet (POSI) er blant de hyppigst forekommende helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI). Forebygging av POSI er komplisert og innebærer iverksettelse av en rekke infeksjonsforebyggende tiltak.
Om infeksjoner i operasjonsområdet
En helsetjenesteassosiert infeksjon (HAI) er en komplikasjon som oppstår som følge av opphold eller behandling i helseinstitusjon. Infeksjoner i operasjonsområdet (POSI) er blant de hyppigst forekommende HAI, og medfører økt sykelighet og dødelighet, samt økte kostnader knyttet til behandling og forlenget liggetid. Pasienter med POSI vil kunne ha en forlenget liggetid i sykehus på 7 til 11 dager.1 Tall fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) viser at det alene for ortopediske inngrep ble utbetalt erstatninger på grunn av POSI på mer enn 12 millioner kroner i perioden 2018 til oktober 2021. I henhold til sist publiserte tall fra overvåkingen i NOIS-POSI (fem hovedkategorier av kirurgi som overvåkes), ble det registrert 852 infeksjoner i 2020. Av disse var 482 overflatiske sårinfeksjoner, 174 dype sårinfeksjoner og 196 infeksjoner i organ/hulrom.2
POSI krever ofte langvarig behandling med antibiotika, også bredspektrede. Det er et mål i seg selv å redusere bruken av antibiotika, spesielt bredspektrede medikamenter, for å forebygge utvikling av antibiotikaresistens og bidra til at vi har virksomme antibiotika også i fremtiden. Forebygging av POSI kan bidra til redusert bruk av antibiotika og kan dermed være et bidrag i kampen mot utvikling av antibiotikaresistens.2
Mange faktorer påvirker tilhelingen av og infeksjonsrisikoen i et kirurgisk sår. Både pasientrelaterte og prosedyrerelaterte faktorer påvirker en pasients risiko for å utvikle en sårinfeksjon. Noen faktorer kan ikke endres (alder, kjønn), mens andre kan forbedres for å forbygge POSI, for eksempel ernæringsstatus, røyking, bruk av antibiotikaprofylakse og kirurgisk teknikk.3
Forebygging av POSI blir stadig viktigere ettersom antall kirurgiske prosedyrer utført ser ut til å øke. Det er anslått at omtrent halvparten av alle POSI kan forebygges ved bruk av evidensbaserte strategier.4
Arbeidsgruppen
Håndboken er et samarbeid mellom Regionalt kompetansesenter for smittevern (RKS) i Helse Midt-Norge og Folkehelseinstituttet (FHI), initiert av Nettverksforum.
Nettverksforum for smittevern
Nettverksforum er et faglig samarbeidsorgan mellom regionale helseforetak, regionale kompetansesentre for smittevern og FHI, og siden 2019 også Helsedirektoratet. RKS i Helse Midt-Norge påtok seg å utarbeide faglige råd for forebygging av infeksjoner i operasjonsområdet i samarbeid med FHI.
Håndboken er skrevet av Kaja Linn Fjeldsæter ved Regionalt kompetansesenter for smittevern (RKS) i Helse Midt-Norge og Anita Wang Børseth ved Seksjon for resistens og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet (FHI) og RKS i Helse Midt-Norge. I tillegg har Mette Fagernes, Unni Trondsen, Torunn Alberg, Thale Berg og Hanne-Merete Eriksen-Volle ved Seksjon for resistens og infeksjonsforebygging ved FHI bidratt inn i arbeidet, sammen med Nicola Kols fra RKS i Helse Midt-Norge. Vedrørende råd knyttet til kapittelet om homeostase, har arbeidsgruppen fått bistand fra Sigurd Fasting dr.med., spesialist i anestesiologi, overlege og avdelingssjef ved Anestesiavdelingen ved St. Olavs hospital HF og førsteamanuensis II ved NTNU.
Om håndboken
FHI er faglig ansvarlig for innholdet, og håndboken publiseres som en digital håndbok der denne oppdateres dersom ny kunnskap og forskning som har innvirkning på anbefalingene tilkommer. Håndboken ble sendt på en begrenset høring av utkast til de regionale kompetansesentre for smittevern 19.12.2022. Fra denne høringen mottok arbeidsgruppen nyttige og konkrete innspill.
Endelig høring av håndboken er gjennomført i november 2023 og innspill fra denne høringen er tatt med inn videre i arbeidet. Håndboken er første gang publisert 12.04.2024.
Håndboken ble sendt på høring til følgende instanser: De regionale helseforetakene, de regionale kompetansesentrene for smittevern som har ansvar for høring blant smittevernpersonell i helseforetakene, Helsedirektoratet, referansegruppen for NOIS-POSI, aktuelle interessegrupper for leger og sykepleiere innen kirurgi, ortopedi, anestesi, infeksjon, smittevern og mikrobiologi, Nasjonal kompetansetjeneste for antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten (NSAS) og Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP).
Håndbokens digitale format gjør at den lett kan oppdateres og revideres når det er behov for det.