Begreper og forkortelser
Publisert
Forklaringer på begreper og forkortelser som benyttes i håndboken.
Begreper
Antibiotikaresistens. Beskriver bakteriers evne til å leve og formere seg selv om de utsettes for antibiotika. Noen bakterier er naturlig resistente overfor enkelte antibiotika, mens andre kan utvikle resistens når de utsettes for antibiotika. Dette kalles ervervet resistens.
Antibiotisk infeksjonsprofylakse (ofte kalt antibiotikaprofylakse). Bruk av antibiotika umiddelbart før, under og kort tid etter et operativt inngrep for å forebygge infeksjon ved å redusere bakterieantall i operasjonsfeltet og hindre spredning til blod og vev.
Antiseptisk middel. Middel som inaktiverer mikroorganismer. Virker ved direkte kontakt og brukes til desinfeksjon av hud og slimhinner.
Antiseptikum. Se Antiseptisk middel.
Aseptisk teknikk. Metoder som har som mål å hindre at det tilføres mikroorganismer. Kalles også «steril teknikk».
Benchmarking. Sammenligning av produkter, arbeidsmåter eller lignende ut fra gitte kriterier eller standardverdier, særlig for å oppnå forbedringer.
Colony forming unit (CFU/cfu). Bakteriebærende partikkel som gir opphav til en koloni på en dyrkningsskål.
Dekolonisering. Eliminering av bærertilstand med mikrobe.
Desinfeksjon. En metode som eliminerer de fleste mikroorganismer, men ikke bakteriesporer. Ved avsluttet desinfeksjon skal færre enn 1 av 100.000 av vegetative bakterier ha overlevd.
Diatermi. Oppvarming/brenning av vev ved hjelp av elektrisk strøm for å stanse blødninger, f.eks. under en operasjon.
Elektiv kirurgi/operasjon. Kirurgisk inngrep som er planlagt, i motsetning til akutt eller øyeblikkelig hjelp-operasjon.
Evidens. Bevismateriale fremkommet ved medisinsk forskning.
Forced-air warming. Aktiv oppvarmingsmetode der varm luft blåses fra en varmekilde inn i et tynt engangsteppe plassert over pasienten.
Helsetjenesteassosiert infeksjon (HAI). En infeksjon som rammer pasienten som følge av opphold eller behandling i helseinstitusjon.
HEPA-filter. High-Efficiency Particulate Air filter - en luftfilterstandard som skal fange opp minst 99,97 % av alle partikler.
Homeostase. Organismens opprettholdelse av stabile fysikalske og kjemiske forhold i det indre miljøet.
Hyperglykemi. Unormalt høy konsentrasjon av sukker (glukose) i blodet. Glukosekonsentrasjonen i blodet er vanligvis omkring 4–6 millimol per liter (mmol/L). Hyperglykemi foreligger når blodsukkerverdien er høyere enn behandlingsmålet. Perioperativt foreligger det hyperglykemi når blodsukkeret måles til høyere enn 11 mmol/L.
Hypotermi. Nedsatt kroppstemperatur. Kan defineres som kjernetemperatur under 36⁰C. Inkonsekvent definert i litteraturen, fra en kjernetemperatur på under 35,5⁰C til under 36,5⁰C (utdypes nærmere i kapittelet om normotermi).
Håndhygiene. Desinfeksjon av hender med hånddesinfeksjonsmiddel eller rengjøring av hender med såpe og vann.
Infeksjonsfølsom kirurgi. Kirurgi hvor det pga. operasjonens varighet, kompleksitet, type eller pasientrelaterte risikofaktorer, er økt risiko for infeksjon i operasjonsområdet (POSI). Eksempler er kirurgi med innsetting av fremmedlegemer, ortopedi, hjerte-/karkirurgi og nevrokirurgi.
Incisjonsfilm/innsnittsduk. Selvklebende og gjennomsiktig plastfilm/-duk der operasjonssnittet lages gjennom filmen/duken. Finnes med og uten antimikrobielle midler.
Intraoperativt. Under operasjonen, dvs. tiden fra den invasive prosedyren starter og inntil bandasje er anlagt.
Kirurgisk inngrep, operasjon. I medisinsk forstand er en operasjon det samme som et kirurgisk inngrep som utføres et sted på kroppen, som del av en behandling. Det legges ett eller flere snitt gjennom hud eller slimhinne, og pasienten får enten lokal eller regional bedøvelse eller legges i narkose. Dette utføres på en operasjonsstue eller tilsvarende, enten ved innleggelse eller poliklinisk.
Kjemoterapi. Bruk av kjemisk fremstilte legemidler (kjemoterapeutika) i behandling av sykdom. Begrepet brukes først og fremst om cellegift til behandling av kreft, men kan også brukes om immundempende behandling, f.eks. i forbindelse med transplantasjonskirurgi og visse autoimmune sykdommer.
Klorheksidin (klorheksidindiglukonat). Antiseptikum med bredspektret antibakteriell effekt.
Konsensus. Betegner et samsvar i meninger og holdninger som rår mellom kompetente fagfolk innen et avgrenset fagområde. Kan gi rom for en viss, men ikke radikal, uenighet.
Kontaminering. Forurensing med smittestoff, som oftest bakterier. I andre sammenhenger kan begrepet benyttes om forurensning med annen urenhet eller annet uønsket fremmedstoff, f.eks. radioaktivt materiale.
Laminær luftstrøm (LAF). Betyr at luften beveger seg i parallelle baner i en bestemt retning med tilnærmet samme hastighet.
Mikrobiell hudflora. Alle de mikroorganismer som normalt finnes på huden og som beskytter mot invasjon av sykdomsfremkallende (patogene) mikrober. Finnes i øverste lag av epidermis og hårfolliklene. På fuktige hudområder (f.eks. i armhulen) er antallet bakterier mye større enn på tørre områder (f.eks. arm, rygg).
Mikroorganisme. Encellet, levende organisme som er så liten at den kun kan sees gjennom et mikroskop. Kalles også mikrobe. Omfatter bakterier, virus, protozoer (encellede parasitter), mange sopparter og noen alger.
Nasal mupirocin. Smalspektret antibiotikum som påføres som salve i nesen med tanke på å utrydde bakterien Staphylococcus aureus.
Non-touch teknikk. Aseptisk metode hvor formålet er å unngå å tilføre mikroorganismer til et område eller til utstyr. I stedet for å bruke sterile hansker, berøres området/utstyret ved hjelp av sterile kompresser eller instrumenter.
Normotermi. Normal kroppstemperatur.
Operasjon. Se Kirurgisk inngrep.
Perioperativt. Før, under og etter operasjonen (fra innleggelse til utskrivning etter operasjonen).
Postoperativt. Etter operasjonen.
Preoperativ håndhygiene. Fellesbetegnelse for preoperativ hånddesinfeksjon og preoperativ håndvask.
Preoperativt. Før operasjonen.
Randomisert, kontrollert studie (RCT). Metoden regnes som gullstandarden (den ypperste metoden) for undersøkelse av effekt av behandling/intervensjon fordi den kan utelukke feilkilder og gi de mest troverdige resultatene.
Ren. Fri for synlig forurensning.
Rengjøring. En prosess som fjerner forurensning og organisk materiale mekanisk og kjemisk ved bruk av rengjøringsmidler. Innebærer ikke direkte drap av bakterier.
Renhetsgrad. Operasjonsår deles inn i renhetsgrad (rene, rene-kontaminerte, kontaminerte, og urene/infiserte sår) etter følgende kriterier:
- Rene sår: Inkluderer ikke-infiserte operasjonssår uten tegn til betennelsesreaksjon, og hvor verken luftveier, gastrointestinaltractus, urogenitaltractus eller nese-svelgkaviteten er berørt. I tillegg er de lukket primært, og om nødvendig drenert med lukket drenasje. Operasjonssår etter inngrep pga. ikke-penetrerende (stumpe) traumer bør plasseres i denne kategorien.
- Rene-kontaminerte sår: Inkluderer operasjonssår hvor luftveier, gastrointestinal- eller urogenitaltractus er berørt under kontrollerte betingelser og uten uvanlig forurensing. Spesielt operasjoner i galleveier, appendix, vagina og svelg kan plasseres i denne kategori, dersom det ikke er tegn til infeksjon og det ikke har oppstått større svikt i teknikken.
- Kontaminerte sår: Inkluderer åpne, friske, traumatiske sår; operasjoner med stor svikt i den aseptiske teknikk eller med mye søl fra mage-tarmtractus og sår, hvor det viser seg at det ikke finnes purulent betennelsesreaksjon.
- Urene/infiserte sår: Inkluderer gamle traumatiske sår med rester av devitalisert vev og alle sår med klinisk manifest infeksjon, eller perforerte innvoller. Denne definisjonen peker på at mikroorganismene som forårsaker den postoperative sårinfeksjonen var til stede i operasjonsområdet før operasjonen.
Renromsdrakt. Arbeidsantrekk som minimerer forurensning av luften i operasjonsstuen ved å hindre at brukerens hudceller trenger gjennom den.
Resistens. Se Antibiotikaresistens.
Staphylococcus aureus. Gule stafylokokker. Bakterie som kan finnes i normal flora i hud og slimhinner, men som også kan forårsake alvorlige, potensielt livstruende infeksjoner.
Steril. Fravær av mikroorganismer, inkludert sporer.
Steroider. Når begrepet steroider brukes i behandlingsøyemed, menes vanligvis en gruppe stoffer som kalles glukokortikoider. Glukokortikoider er i utgangspunktet stoffer som finnes i kroppen under normale forhold. Hvis disse tilføres som medisin, har de en betennelsesdempende effekt, og de brukes ved mange tilstander hvor en betennelse (inflammasjon) utgjør en viktig del av sykdomsprosessen.
Tiltakspakke (engelsk bundle). En bundle er et knippe med evidensbaserte tiltak som hver for seg har vist seg å forbedre resultatet. Består av 3–6 elementer som er etablert i praksis og ikke gjennomføres konsistent. Når de gjennomføres sammen, er det forventet at de gir et bedre resultat enn når de gjennomføres hver for seg. Det er bare når alle tiltakene (100 %) er etterlevd at de har samlet effekt.
Ultraren luft. Luft i en operasjonsstue med CFU < 10/m3 (ofte ned mot 1/m3) i operasjonsfeltet, omtales som ultraren luft.
Vevsperfusjon. Blodgjennomstrømning på kapillærnivå.
Forkortelser
ASP: Antibiotikasenteret for primærmedisin
CDC: Centers for Disease Control and Prevention (Det amerikanske folkehelseinstituttet)
CFU: Colony forming unit
CRE: Carbapenem-resistant Enterobacterales (Karbapenemresistente Enterobacterales)
DMP: Direktoratet for medisinske produkter (tidligere Statens legemiddelverk).
ECDC: European Centre for Disease Prevention and Control (Det europeiske smittevernbyrået)
ESBL: Extended spectrum betalactamase (Betalaktamaser med utvidet spektrum)
FHI: Folkehelseinstituttet
FiO2: Fraksjon av inspirert oksygen
GRADE: Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations.
HAI: Helsetjenesteassosiert infeksjon
LAF: Laminar air flow (Laminær luftstrøm)
NHSScotland: National Health Service Scotland (Offentlig helsetjeneste i Skottland)
MRSA: Meticillinresistente Staphylococcus aureus
NICE: National Institute for Health and Care Excellence (Institutt/helsemyndighet under National Health Service (NHS) i England og Wales.) Publiserer retningslinjer.
NOIS: Norsk overvåkingssystem for antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner
NOIS-PIAH: Prevalensundersøkelser av antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner med tilhørende dataverktøy, PIAHnett
NOIS-POSI: Insidensundersøkelser av infeksjoner etter fem hovedkategorier av kirurgiske inngrep, med tilhørende dataverktøy, NOISnett
NPE: Norsk pasientskadeerstatning
NSAS: Nasjonal kompetansetjeneste for antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten
pNPWT: Prophylactic negative pressure wound therapy (Profylaktisk negativ trykkterapi)
POSI: Infeksjoner i operasjonsområdet, tidligere kalt postoperative sårinfeksjoner (som ga opphav til forkortelsen)
RCT: Randomized controlled trial (Randomisert, kontrollert studie)
RKS: Regionalt kompetansesenter for smittevern
VRE: Vankomycinresistente enterokokker
WHO: World Health Organization (Verdens helseorganisasjon)