Forord
Publisert
En infeksjon i operasjonsområdet, POSI, er en infeksjon som oppstår etter en operasjon i det området på kroppen hvor operasjonen fant sted. Denne nasjonale håndboken gir råd om hvordan infeksjoner i operasjonsområdet kan forebygges.
Innledning
En infeksjon i operasjonsområdet, POSI, er en infeksjon som oppstår etter en operasjon i det området på kroppen hvor operasjonen fant sted.1 Slike infeksjoner kan oppstå som overfladiske infeksjoner, dype infeksjoner eller infeksjoner i organ/hulrom. Vedrørende definisjon av ulike typer POSI, se Kasusdefinisjoner av infeksjon i operasjonsområde .2 Forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten pålegger helseinstitusjoner å ha et infeksjonskontrollprogram med skriftlige retningslinjer som blant annet skal omfatte forebygging og kontroll av POSI.3 I tillegg skal det gjennomføres overvåking og rapportering av antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI) hos pasienter i sykehus, dagkirurgiske klinikker og sykehjem i henhold til NOIS-forskriften.2 Pålegget i forskriften har resultert i kontinuerlig overvåking av definerte infeksjoner i operasjonsområdet, NOIS-POSI.4 Systematisk overvåking av pasienter som har fått utført et kirurgisk inngrep, vil kunne avdekke POSI, noe som igjen kan benyttes for å utvikle og iverksette kvalitetsforbedringstiltak for å redusere forekomsten av POSI.5
Formålet med håndboken
Formålet med håndboken er å legge til rette for god praksis ved å gi oppdatert kunnskap og generelle anbefalinger om infeksjonsforebyggende tiltak i forbindelse med kirurgiske inngrep. Håndboken gir et faglig rammeverk for utforming og implementering av lokale prosedyrer for infeksjonsforebyggende tiltak ved kirurgi.
Anbefalingene i håndboken gjelder alt klinisk helsepersonell som har ansvar for og oppgaver rundt pasienter som får utført kirurgi, samt driftspersonell som har ansvar for og oppgaver rundt pasienter som får utført kirurgi. Anbefalingene er gjeldende for alle deler i helsetjenesten der kirurgi utføres, både i spesialisthelsetjenesten og hos avtalespesialister som utfører kirurgiske inngrep. Anbefalingene i håndboken er generelle og vil ikke omtale særlige forhold, eksempelvis omstendigheter som gjelder små barn. For visse kirurgiske inngrep vil det være aktuelt med flere spesifikke infeksjonsforebyggende tiltak. Disse vil stort sett ikke bli omtalt her. Anbefalingene i håndboken har som mål å beskrive tiltak som kan bidra til å forebygge eller å redusere forekomsten av POSI, først og fremst for å redusere sykelighet og dødelighet blant pasienter som får utført kirurgi.
Håndboken er oppbygd rundt de tre fasene av en operasjon, preoperativ, intraoperativ og postoperativ fase, og følger dermed kronologien i et operasjonsforløp. Anbefalinger som omhandler henholdsvis pasienten og personalet, omtales hver for seg og innenfor aktuell fase. Utover de tre fasene, er det flere overgripende temaer som omtales separat, eksempelvis homeostase og ventilasjon i operasjonsrom, ettersom anbefalingene her gjelder i flere eller alle faser av en operasjon. Infeksjonsovervåking og implementering omtales også i egne kapitler. Anbefalingene er oppsummert i tabell i et eget kapittel.