Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner
Artikkel
|Sist endret
For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie. Dette er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer, men ved å følge noen enkle råd kan du redusere risikoen for flere av de typiske «sommerinfeksjonene».
Ofte kan utendørsaktiviteter som tilberedning av mat by på noen utfordringer dersom du ikke husker å ivareta god kjøkkenhygiene. En rekke forskjellige smittestoffer kan føre til at du får infeksjoner som kan overføres fra vann eller matvarer. Flere av disse smittestoffene trives også ekstra godt i sommertemperatur.
Bruk av vann med dårlig kvalitet i utmark og på hytter, samt kontakt med som lam, kalver og killinger kan også være risikofaktorer for smitte. Infeksjonene kan hovedsakelig gi akutt diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad.
I de aller fleste tilfellene går plagene over av seg selv og det er sjelden behov for sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling. Alvorlige følgetilstander og dødsfall kan imidlertid i sjeldne tilfeller forekomme. Dette gjelder særlig for spesielt utsatte grupper som små barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar.
Råd for å forebygge smitte
Risiko for smittsomme sykdommer som kan overføres fra mat eller vann kan reduseres ved å følge noen generelle råd:
- Vask hendene godt
- etter toalettbesøk
- før matlaging og måltider
- etter håndtering av rått kjøtt, både ferskt og frossent
- etter kontakt med dyr
- Husk god kjøkkenhygiene også ved grilling ute
- Personer som har diaré, bør unngå å lage mat til andre
Tilberedning av varmmat
Hold rått kjøtt adskilt fra andre matvarer, det gjelder også rått kjøtt som har vært frosset fordi bakterier og virus overlever frysing
Vask brukte kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat for å unngå å forurense matvarer som ikke skal varmebehandles (f.eks. salater) med matvarer som skal varmebehandles
Gjennomstek hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker, og annen mat laget av kvernet kjøtt. I kvernet kjøtt blir bakterier på overflaten fordelt i hele produktet
- For andre hele kjøttstykker holder det å steke dem på overflaten. I hele kjøttstykker finnes bakterier kun på overflatenGjennomstek alt kjøtt av fjørfe og svin
- Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.
Tilberedning av frukt, grønt og bær
- Grønnsaker, salater, frukt og bær som skal spises rå bør skylles godt og tørkes dersom det er mulig, spesielt importerte varer
- Noen importerte produkter som frosne bær, bør også varmebehandles før de spises
Upasteurisert melk
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
Drikkevann
- Ved tvil om drikkevannskvaliteten bør du drikke flaskevann. Ved mangel på flaskevann kan du koke vann før det brukes.
- Sjekk at vann fra naturen er rennende, klart og uten lukt eller smak før det drikkes. Unngå vann i nærheten av:
- avføring fra dyr eller døde dyr (for eksempel døde lemen)
- beitedyr eller vann som har tilsig fra landbruk
Ved opphold i utlandet bør du i tillegg til de generelle rådene over:
- Unngå egg der plommen fortsatt er flytende og produkter laget av rå egg, for eksempel majones og aioli.
- Påse at frukt er godt vasket med rent vann og tørket
- Ved reiser til land med dårlige hygieniske forhold og/eller land som ikke har drikkevann i springen, bør du også:
- Kun benytte flaskevann, også til tannpuss
- Unngå ukokte grønnsaker, salat, bær og iskrem som ikke er meieripakket
- Skrelle all frukt
- Unngå rå skalldyr
Disse rådene om god kjøkkenhygiene er også tilgjengelig som plakat, som kan skrives ut og henges opp på kjøkken i private hjem og på arbeidsplasser:
Mer informasjon om forebygging av mat- og vannbårne infeksjoner:
Mat- og vannbårne sykdommer har en topp om sommeren
Typiske mat- og vannbårne sykdommer som har en topp om sommeren, er enterohemoragisk E.coli (EHEC)-infeksjon, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose.

Smitte innen- og utenlands
For mange av infeksjonssykdommene som kan smitte fra mat og vann er forekomsten i 2024 på nivå med tidligere år, og campylobacteriose er fortsatt den vanligste. Samtidig var det en økning for enkelte sykdommer som blant annet salmonellose, cryptosporidiose og giardiasis.
Andelen personer smittet i utlandet ligger mellom 45-60 % for salmonellose, giardiasis og campylobacteriose. For EHEC-infeksjon og cryptosporidiose ligger den på 25-30 %. Ytterligere informasjon om forekomst av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr finnes i årsrapporten for 2024.