Hopp til hovedinnhold
FHI logo
smitte-mat-vann.png

Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

Artikkel

|

Sist endret

For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie. Dette er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer, men ved å følge noen enkle råd kan du redusere risikoen for flere av de typiske «sommerinfeksjonene».

Ofte kan utendørsaktiviteter som tilberedning av mat by på noen utfordringer dersom du ikke husker å ivareta god kjøkkenhygiene. En rekke forskjellige smittestoffer kan føre til at du får infeksjoner som kan overføres fra vann eller matvarer. Flere av disse smittestoffene trives også ekstra godt i sommertemperatur.

Bruk av vann med dårlig kvalitet i utmark og på hytter, samt kontakt med som lam, kalver og killinger kan også være risikofaktorer for smitte. Infeksjonene kan hovedsakelig gi akutt diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad.

I de aller fleste tilfellene går plagene over av seg selv og det er sjelden behov for sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling. Alvorlige følgetilstander og dødsfall kan imidlertid i sjeldne tilfeller forekomme. Dette gjelder særlig for spesielt utsatte grupper som små barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

Råd for å forebygge smitte 

Risiko for smittsomme sykdommer som kan overføres fra mat eller vann kan reduseres ved å følge noen generelle råd:

  • Vask hendene godt
    • etter toalettbesøk
    • før matlaging og måltider
    • etter håndtering av rått kjøtt, både ferskt og frossent
    • etter kontakt med dyr
  • Husk god kjøkkenhygiene også ved grilling ute
  • Personer som har diaré, bør unngå å lage mat til andre

Tilberedning av varmmat

  • Hold rått kjøtt adskilt fra andre matvarer, det gjelder også rått kjøtt som har vært frosset fordi bakterier og virus overlever frysing

  • Vask brukte kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat for å unngå å forurense matvarer som ikke skal varmebehandles (f.eks. salater) med matvarer som skal varmebehandles

  • Gjennomstek hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker, og annen mat laget av kvernet kjøtt. I kvernet kjøtt blir bakterier på overflaten fordelt i hele produktet  

  • For andre hele kjøttstykker holder det å steke dem på overflaten. I hele kjøttstykker finnes bakterier kun på overflatenGjennomstek alt kjøtt av fjørfe og svin  
  • Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.

Tilberedning av frukt, grønt og bær

  • Grønnsaker, salater, frukt og bær som skal spises rå bør skylles godt og tørkes dersom det er mulig, spesielt importerte varer
  • Noen importerte produkter som frosne bær, bør også varmebehandles før de spises

Upasteurisert melk

  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk

Drikkevann

  • Ved tvil om drikkevannskvaliteten bør du drikke flaskevann. Ved mangel på flaskevann kan du koke vann før det brukes.
  • Sjekk at vann fra naturen er rennende, klart og uten lukt eller smak før det drikkes. Unngå vann i nærheten av:
    • avføring fra dyr eller døde dyr (for eksempel døde lemen)
    • beitedyr eller vann som har tilsig fra landbruk

Ved opphold i utlandet bør du i tillegg til de generelle rådene over:

  • Unngå egg der plommen fortsatt er flytende og produkter laget av rå egg, for eksempel majones og aioli.
  • Påse at frukt er godt vasket med rent vann og tørket
  • Ved reiser til land med dårlige hygieniske forhold og/eller land som ikke har drikkevann i springen, bør du også:
    • Kun benytte flaskevann, også til tannpuss
    • Unngå ukokte grønnsaker, salat, bær og iskrem som ikke er meieripakket
    • Skrelle all frukt
    • Unngå rå skalldyr

Disse rådene om god kjøkkenhygiene er også tilgjengelig som plakat, som kan skrives ut og henges opp på kjøkken i private hjem og på arbeidsplasser:

Mer informasjon om forebygging av mat- og vannbårne infeksjoner:

Mat- og vannbårne sykdommer har en topp om sommeren

Typiske mat- og vannbårne sykdommer som har en topp om sommeren, er enterohemoragisk E.coli (EHEC)-infeksjon, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose.

figur som viser antall tilfeller meldt tl MSIS 2019-2025.png
Figur 1: Antall tilfeller meldt til Meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) fra 2019 og frem til og med mai 2025 for Campylobacteriose, Cryptosporidiose, EHEC-infeksjon, Giardiasis og Salmonellose. Kilde: MSIS, Folkehelseinstituttet.

Smitte innen- og utenlands 

For mange av infeksjonssykdommene som kan smitte fra mat og vann er forekomsten i 2024 på nivå med tidligere år, og campylobacteriose er fortsatt den vanligste. Samtidig var det en økning for enkelte sykdommer som blant annet salmonellose, cryptosporidiose og giardiasis.

Andelen personer smittet i utlandet ligger mellom 45-60 % for salmonellose, giardiasis og campylobacteriose. For EHEC-infeksjon og cryptosporidiose ligger den på 25-30 %. Ytterligere informasjon om forekomst av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr finnes i årsrapporten for 2024.

Publisert |Sist endret
Fant du det du lette etter?