Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner
Artikkel
|Sist endret
For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie. Dette er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer, men ved å følge noen enkle råd kan du redusere risikoen for flere av de typiske «sommerinfeksjonene».
Ofte kan utendørsaktiviteter som tilberedning av mat by på noen utfordringer dersom du ikke husker å ivareta god kjøkkenhygiene. En rekke forskjellige smittestoffer kan føre til at du får infeksjoner som kan overføres fra vann eller matvarer. Flere av disse smittestoffene trives også ekstra godt i sommertemperatur.
Bruk av vann med dårlig kvalitet i utmark og på hytter, samt kontakt med som lam, kalver og killinger kan også være risikofaktorer for smitte. Infeksjonene kan hovedsakelig gi akutt diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad.
I de aller fleste tilfellene går plagene over av seg selv og det er sjelden behov for sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling. Alvorlige følgetilstander og dødsfall kan imidlertid i sjeldne tilfeller forekomme. Dette gjelder særlig for spesielt utsatte grupper som små barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar.
Forebyggende råd for å redusere risiko for smitte fra mat og vann
Gjennomsteking og gjennomkoking av mat er viktige forebyggende råd. Varmebehandling forebygger de fleste infeksjoner som kan smitte gjennom mat og vann, både fra bakterier, virus og parasitter. Vær bevisst på hvor maten kommer fra, om maten fra produsentens side er ment å spises rå eller varmebehandlet, og hvordan maten bør tilberedes.
Generelle råd:
- Vask hendene godt
- etter toalettbesøk
- før matlaging og måltider
- etter håndtering av rått kjøtt, både ferskt og frossent
- etter kontakt med dyr.
- Personer som har diaré bør unngå å lage mat til andre.
Tilberedning av varmmat:
- Hold rått kjøtt adskilt fra andre matvarer, det gjelder også rått kjøtt som har vært frosset fordi bakterier og virus overlever frysing.
- Vask brukte kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat for å unngå å forurense matvarer som ikke skal varmebehandles (f.eks. salater) med matvarer som skal varmebehandles.
- Gjennomstek (Mattilsynet anbefaler varmebehandling til en kjernetemperatur på 70 grader) hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker, og all annen mat laget av kvernet kjøtt. I kvernet kjøtt blir bakterier på overflaten fordelt i hele produktet.
- Alt kjøtt av fjørfe og svin bør gjennomstekes før servering.
- For andre hele kjøttstykker holder det å steke dem godt på overflaten. I hele kjøttstykker finnes bakterier kun på overflaten.
- Husk god kjøkkenhygiene ved grilling ute også.
- Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.
Tilberedning av frukt, grønt og bær:
- Grønnsaker, salater, frukt og bær som skal spises rå bør skylles godt og tørkes dersom det er mulig, spesielt importerte varer.
- Noen importerte produkter som frosne bær, bør også varmebehandles før de spises.
Upasteurisert melk:
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
Drikkevann:
- Ved tvil om drikkevannskvaliteten bør man benytte flaskevann. Ved mangel på flaskevann kan man koke vann før det brukes.
- Sjekk at vann fra naturen er rennende, klart og uten lukt eller smak før det drikkes. Unngå vann i nærheten av
- avføring fra dyr eller døde dyr (for eksempel døde lemen),
- beitedyr eller vann som har tilsig fra landbruk.
Ved opphold i utlandet bør du i tillegg til rådene over:
- Unngå egg der plommen fortsatt er flytende og produkter laget av rå egg, for eksempel majones og aioli.
- Påse at frukt er godt vasket med rent vann og tørket.
- Ved reiser til land med dårlige hygieniske forhold og/eller land der forekomst av mage- og tarmsykdom er høy, bør man:
- kun benytte flaskevann, også til tannpuss
- unngå ukokte grønnsaker, salat, bær og iskrem som ikke er meieripakket
- unngå frukt som ikke er skrelt
- unngå rå skalldyr
FHI har laget en plakat med disse rådene for god kjøkkenhygiene. Plakaten kan skrives ut og henges opp både hjemme og på jobb:
Mer informasjon om forebygging av mat- og vannbårne infeksjoner:
Mat- og vannbårne sykdommer har en topp om sommeren
Typiske mat- og vannbårne sykdommer som har en topp om sommeren, er enterohemoragisk E.coli (EHEC)-infeksjon, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose.
Smitte innen- og utenlands
For mange av infeksjonssykdommene som kan smitte fra mat og vann er forekomsten i 2024 på nivå med tidligere år, og campylobacteriose er fortsatt den vanligste. Samtidig var det en økning for enkelte sykdommer som blant annet salmonellose, cryptosporidiose og giardiasis.
Andelen personer smittet i utlandet ligger mellom 45-60 % for salmonellose, giardiasis og campylobacteriose. For EHEC-infeksjon og cryptosporidiose ligger den på 25-30 %. Ytterligere informasjon om forekomst av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr finnes i årsrapporten for 2024.