Omtale av Cochrane-oversikt
Vanskelig å dokumentere om terapi har forebyggende effekt mot posttraumatisk stresslidelse
Forskningsomtale
|Oppdatert
Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en tilstand som kan oppstå hos personer som har vært utsatt for en traumatisk hendelse.
Hovedbudskap
Psykologiske tiltak over to eller flere konsultasjoner ser ikke ut til å kunne forebygge posttraumatisk stresslidelse. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter å ha gått systematisk gjennom relevant forskningslitteratur.
Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en tilstand som kan oppstå hos personer som har vært utsatt for en traumatisk hendelse, for eksempel i forbindelse med naturkatastrofer, alvorlige ulykker, krig eller fysiske/seksuelle overgrep .
Det er vanlig å oppleve sterke psykiske reaksjoner etter slike påkjenninger, men for de fleste er plagene forbigående og behandling ikke nødvendig. Diagnosen posttraumatisk stresslidelse stilles hos personer som utvikler langvarige problemer. Tilstanden regnes som kronisk hvis symptomene varer tre måneder eller lenger. Symptomene omfatter blant annet stadig gjenopplevelse (flashbacks) av hendelsen både i drømme og i våken tilstand, unngåelse av situasjoner som minner om hendelsen, konsentrasjonsvansker, søvnvansker og humørsvingninger.
Mange opplever også en følelse av likegyldighet og håpløshet. Personer med posttraumatisk stresslidelse vil ofte ha store problemer med å fungere både i yrkesliv og privatliv. Noen har større risiko for å utvikle posttraumatisk stresslidelse enn andre. Det kan gjelde blant annet personer som har en psykisk lidelse forut for den traumatiske hendelsen, eller personer som befinner seg i fremmede/utrygge omgivelser eller opplever å miste en av sine nærmeste idet hendelsen inntreffer.
En rekke ulike psykologiske tiltak benyttes i forbindelse med kriser og ulykker for å prøve å hindre utvikling av posttraumatisk stresslidelse hos de involverte. Det er uenighet blant fagfolk om tilbud om psykologiske tiltak bør omfatte alle som utsettes for en traumatisk hendelse, eller bare personer med økt risiko for å utvikle posttraumatisk stresslidelse.
I Norge har kommunehelsetjenesten det primære ansvaret for oppfølging av personer som har vært utsatt for ulykker og katastrofer. I de fleste kommuner finnes det egne kriseteam. Kommunehelsetjenesten vurderer hvem som bør henvises til utredning og behandling i psykisk helsevern.
Kan psykologiske tiltak over to eller flere sesjoner forebygge posttraumatisk stresslidelse (PTSD)?
Studiene viste at psykologiske tiltak gitt to eller flere ganger for å forebygge PTSD:
- påvirker muligens ikke hvor mange som har fått diagnosen PTSD 3-6 måneder etter behandlingen
- påvirker muligens ikke alvorlighetsgraden av selvrapporterte symptomer målt rett etter behandlingen og 3-6 måneder etter behandlingen
- påvirker muligens ikke graden av depresjon målt rett etter behandlingen
Kvaliteten på tilgjengelig dokumentasjon er for lav til å avgjøre om psykologiske tiltak har innvirkning på graden av depresjon målt 3-6 måneder etter behandlingen, graden av angst målt rett etter behandlingen og hvor mange som får diagnosen PTSD målt rett etter behandlingen.
Hva er denne informasjonen basert på?
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som har undersøkt om psykologiske tiltak gitt over to eller flere sesjoner kan forebygge posttraumatisk stresslidelse hos voksne som har vært involvert i en traumatisk hendelse. Forskerne fant 11 studier som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd. Studiene var fra hhv. Australia, Canada, Frankrike, Israel, Nederland, Sverige og USA, og hadde til sammen 941 deltakere.
De fleste av studiene de fant sammenlignet personer som fikk tilbud om ulike psykologiske tiltak (kognitiv atferdsterapi, samtaleterapi/rådgivning m.m.) gitt innen tre måneder etter at den traumatiske hendelsen fant sted, med personer som fikk standard oppfølging.
Alle studiedeltakerne hadde vært involvert i hendelser som rammer enkeltindivider, for eksempel trafikkulykker, voldskriminalitet og traumatiske fødsler. Ingen av studiene tok utgangspunkt i hendelser som krig og naturkatastrofer, som berører større befolkningsgrupper. Den forebyggende effekten av psykologiske tiltak gitt i form av en enkelt behandling er undersøkt i en annen Cochrane-oversikt.
Kilde:
Roberts NP, Kitchiner NJ, Kenardy J, Bisson J. Multiple session early psychological interventions for the prevention of post-traumatic stress disorder. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 3. Art. No.: CD006869. DOI: 10.1002/14651858.CD006869.pub2.
Les hele artikkelen i Cochrane Library.