Rapport - stiftelsen GRUK
”Planen skal være god for meg” - koordinering av psykososialt arbeid
Rapport
|Oppdatert
Koordinering av psykososialt arbeid: Eksempel på en kvalitetsstrategi for individuell oppfølging på tvers av tjenester.
Hovedbudskap
Denne rapporten samler hovedresultatene fra en serie KPA-prosjekter for personer med langvarige og alvorlige psykisk lidelser. Prosjektene er gjennomført som læringsnettverk i samarbeid mellom spesialisthelsetjenestens distriktspsykiatri (DPS) i sju distrikter og førstelinjetjeneste i 28 kommuner og seks bydeler som yter tjenester til psykisk syke. Stiftelsen GRUK har vært prosjektledere, og samarbeidet tett med lokale tilretteleggere i kommuner/bydeler og DPS. Sosial- og helsedirektoratet, avdeling for tjenesteøkonomi, har bidratt økonomisk til arbeidet med rapporten i 2004.
KPA-modellen bidrar til å etablere rammer og struktur for krevende arbeidsoppgaver og utfordringer. Modellen er på ingen måte en fasit for arbeidet, men en hjelp til å tenke gjennom og utføre koordineringsarbeid for og med alvorlig syke tjenestemottakere. Det er dreier seg om å få fram det nødvendige som skaper en god helhetssituasjon for hver brukeren.
Gjennom KPA-prosjektene har jeg fått møte flere hundre helse- og sosialarbeidere, som har bidratt til å samle erfaringer og utvikle arbeidet med modellen videre. ”Her har vi (endelig) en metode som virker!” Og: ”Det er slik vi må arbeide”, har vært vanlige utsagn i oppsummeringen av prosjektene.
Dette er en rapport fra Stiftelsen GRUK – Gruppe for kvalitetsutvikling og sosial- og helsetjenesten. GRUK ble en del av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i 2007.