Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Nasjonale kvalitetsindikatorer basert på mål for dødelighet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nasjonale kvalitetsindikatorer basert på mål for dødelighet

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Notat

Nasjonale kvalitetsindikatorer basert på mål for dødelighet

Publisert Oppdatert

Kvalitetsindikatoren total dødelighet uansett årsak innen 30 dager etter sykehusinnleggelse, kan produseres fra og med årsskiftet 2008–2009, med gyldighet for året 2008, basert på data fra Norsk pasientregister (NPR) koblet med Folkeregisteret og Statistisk sentralbyrå.

Kvalitetsindikatoren total dødelighet uansett årsak innen 30 dager etter sykehusinnleggelse, kan produseres fra og med årsskiftet 2008–2009, med gyldighet for året 2008, basert på data fra Norsk pasientregister (NPR) koblet med Folkeregisteret og Statistisk sentralbyrå.


Hovedbudskap

Kvalitetsindikatoren total dødelighet uansett årsak innen 30 dager etter sykehusinnleggelse, kan produseres fra og med årsskiftet 2008–2009, med gyldighet for året 2008, basert på data fra Norsk pasientregister (NPR) koblet med Folkeregisteret og Statistisk sentralbyrå. Med supplement fra historiske datasett fra før 1.1.2008 kan indikatorer for dødelighet 30 dager etter innleggelse for hjerteinfarkt, hjerneslag, lårhalsbrudd samt tilstander og prosedyrer med lav forventet dødelighet også beregnes i begynnelsen av 2009.

Risikojustering og statistisk metodikk bør følge fremgangsmåten som Kunnskapssenteret har validert. For total dødelighet og dødelighet ved tilstander og prosedyrer med lav forventet dødelighet må det gjennomføres et utviklingsarbeid for å oversette diagnose- og prosedyrekoder til norske systemer, og det må gjøres en begrenset valideringsstudie av disse to indikatorene. Spesielt må risikojusteringen tilpasses våre datakilder.

Det kreves implementering av egnet programvare, som foreslås basert på programsystemet R. Kravene fra internasjonale indikatorsystemer til norske indikatorer på landsbasis møtes ved å beregne egne landsindikatorer etter de ønskede kriteriene.

På noe lengre sikt bør dødelighetsindikatorsettet utvides. Dette bør skje gjennom en systematisk utvelgelsesprosess. Deltakelse i det internasjonale indikatorarbeidet er anbefalt som grunnlag for arbeidet. Det kan være et rimelig mål å sikte mot driftssetting fra nyåret 2010.

Det bør vurderes om retningslinjene for koding av data i NPR skal tilpasses behovet for å bruke materialet til indikatorberegning, og om de eksisterende kvalitetssikringstiltakene er tilstrekkelige.

 

Sammendrag

Om publikasjonen

  • Utgitt: 2007
  • ISBN elektronisk: 978-82-8121-184-1