Omtale av Cochrane-oversikt
Lavglykemiske dietter ved diabetes
Forskningsomtale
|Oppdatert
Lavglykemiske dietter kan bedre kontrollen av blodsukkeret hos personer med diabetes. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter å ha gått systematisk gjennom relevant forskningslitteratur.
Hovedbudskap
Diabetes
Diabetes er en metabolsk sykdom som skyldes mangel på insulin, at insulinet ikke har god nok virkning eller en kombinasjon av dette. Som konsekvens oppstår det kronisk hyperglykemi (forhøyet blodsukker). Dette forstyrrer forbrenningen av karbohydrater, fett og protein i kroppen. Langtidskomplikasjoner ved dårlig regulert diabetes inkluderer øyesykdommer, nyresykdom, nerveskader og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Til sammen har rundt 250.000 nordmenn diabetes. Av disse har ca 25.000 diabetes type I og ca 225.000 diabetes type II.
Kostholdsbehandling av diabetes
Målet med behandlingen av diabetes er å normalisere blodsukkerverdiene. Dette vil redusere utvikling og progresjon av langtidskomplikasjoner. Kostholdet påvirker blodsukkeret, men det er uenighet om hvilke kostholdsstrategier som fungerer best for personer med diabetes. I Norge får personer med diabetes de samme anbefalingene for kosthold som den generelle befolkningen (se www.helsedirektoratet.no).
Forskjellige typer karbohydrater påvirker blodsukkeret ulikt. Det er utarbeidet et register over karbohydraters påvirkning på blodsukkeret, kalt glykemisk index. Glykemisk belastning (glycaemic load) viser til den blodsukkerstigende effekten av et måltid. Dette beregnes ved å multiplisere glykemisk indeks med antall gram karbohydrater i måltidet. Inntak av lavglykemiske matvarer som linser, bønner og havre gir langsommere blodsukkerstigning enn høyglykemske matvarer som hvitt brød. Lavglykemiske dietter (dietter der man erstatter matvarer med høy glykemisk indeks med matvarer med lavere glykemisk indeks) kan derfor trolig minimere blodsukkersvingninger og redusere insulinsekresjon.
Virker lavglykemiske dietter i behandlingen av diabetes?
Glykosylert hemoglobin A1c (HbA1c) er en markør for glukose i blodet, og brukes som et mål for langtidsblodsukker. Enhver reduksjon i HbA1c vil trolig redusere risikoen for (langtids)komplikasjoner hos personer med diabetes. En reduksjon på 0,5 %-poeng HbA1c er det man forventer å oppnå ved å medisinere nylig diagnostiserte diabetes II-pasienter.
Studiene viste at:
- lavglykemiske dietter senker muligens % HbA1c hos personer med diabetes type I og II
Utfall |
Dietter med lav glykemisk indeks |
Dietter med høyere glykemisk indeks |
Kvalitet på dokumentasjonen |
|
Glykosylert hemoglobin (HbA1c) |
I gjennomsnitt |
8 – 11 % |
Lav |
|
*Tallene vi oppgir her, er våre mest presise anslag. Der det er mulig, har vi også presentert en spennvidde fordi det er 95 % sannsynlig at tiltakets sanne effekt ligger et sted innenfor denne spennvidden. |
|
|||
Høy kvalitet: Det er usannsynlig at videre forskning vil påvirke vår tillit til effektestimatet. |
Hva er denne informasjonen basert på?
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som har undersøkt hvordan lavglykemiske dietter virker på personer med diabetes. Forskerne fant seks studier som målte HbA1c. Studiene inkluderte 247 personer med diabetes type I og II, og disse ble fulgt opp fra fire til 52 uker. I studiene ble dietter med lav glykemisk indeks eller lav glykemisk belastning sammenlignet med dietter med høyere glykemisk indeks. Lavglykemiske dietter ble definert som dietter der man erstatter matvarer med høy glykemisk indeks med matvarer med lavere glykemisk indeks. Både energi-, fett- og proteininnhold i diettene var ellers tilnærmet lik.
- Les hele artikkelen i Cochrane Library: http://www.mrw.interscience.wiley.com/cochrane/clsysrev/articles/CD006296/frame.html