Fullstendig metodevurdering
Kostnadseffektivitet av å inkludere vaksinasjon mot rotavirus i det norske barnevaksinasjonsprogrammet
Metodevurdering
|Oppdatert
Kunnskapssenteret fikk i oppdrag av Nasjonalt folkehelseinstitutt å evaluere kostnadseffektiviteten ved å inkludere vaksinasjon mot rotavirus i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.
Hovedbudskap
Bakgrunn
Rotavirusinfeksjoner er en ledende årsak til akutt gastroenteritt hos barn under 5 år. Det finnes i dag to vaksiner (Rotarix® og Rotateq®) mot rotavirusinfeksjoner som har fått innvilget markedsføringstillatelse i Norge. Kunnskapssenteret fikk i oppdrag av Nasjonalt folkehelseinstitutt å evaluere kostnadseffektiviteten ved å inkludere vaksinasjon mot rotavirus i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.
Metode
Det ble foretatt en helseøkonomisk evaluering som sammenlignet kostnader og helsegevinster for de to vaksinekandidatene mot en ikke-vaksinasjonsstrategi. Analysene ble basert på en modell som beregnet kostnader per kvalitetsjusterte leveår for de to vaksinene. Resultatene av analysene ble presentert som inkrementelle kostnadseffektivitetsratioer, både fra et helsetjenesteperspektiv og et samfunnsperspektiv. NOK 500 000 per vunnet kvalitetsjusterte leveår ble brukt som terskelverdi for å definere kostnadseffektivitet.
Resultat
Inkrementelle kostnadseffektivitetsratioer fra et helsetjenesteperspektiv:
- Rotarix®: NOK 687 500 per vunnet kvalitetsjusterte leveår
- Rotateq®: NOK 762 000 per vunnet kvalitetsjusterte leveår
Inkrementelle kostnadseffektivitetsratioer fra et samfunnsperspektiv:
- Rotarix®: NOK 27 500 per vunnet kvalitetsjusterte leveår
- Rotateq®: NOK 104 000 per vunnet kvalitetsjusterte leveår
Konklusjon
Med en terskelverdi på NOK 500 000 per vunnet kvalitetsjusterte leveår som definisjon på kostnadseffektive intervensjoner, er det lite sannsynlig at vaksinasjon mot rotavirus vil være kostnadseffektivt i Norge sett fra et helsetjenesteperspektiv. I et tilnærmet samfunnsperspektiv som også inkluderte indirekte kostnader som følge av produktivitetstap ved foreldres sykefravær vil det derimot være overveiende sannsynlig at vaksinasjon vil være et kostnadseffektivt behandlingsalternativ.
Sammendrag
Bakgrunn
Infeksjon med rotavirus er en ledende årsak til akutt gastroenteritt hos barn under 5 år, og er på verdensbasis regnet å være den viktigste årsaken til alvorlig diaré i denne aldersgruppen. På verdensbasis er det anslått at mellom 454 000 og 705 000 barn hvert år dør av denne sykdommen. Majoriteten av dødsfallene inntreffer i lavinntektsland, men insidensen er like høy i høyinntektsland og man regner med at stort sett alle barn har gjennomgått en eller flere rotavirusinfeksjoner før de er fylt 5 år. Selv om dødeligheten av rotavirusinfeksjoner er lav i høyinntektsland utøver likevel sykdommen et betydelig press på helsesektoren i form av sykehusinnleggelser og legekonsultasjoner. I et bredere samfunnsøkonomisk perspektiv er det også betydelige kostnader forbundet med foreldres fravær fra jobb for å passe syke barn. Nytten av vaksinasjon mot rotavirus i Norge vil derfor først og fremst være å redusere sykehusinnleggelser og legekonsultasjoner, samt å redusere foreldres sykefravær.
Vaksinasjon er regnet for å være et effektivt tiltak for å redusere sykdomsbyrden av rotavirusinfeksjoner, og det er i dag utviklet to vaksiner som har markedsføringstillatelse i Norge. Disse er Rotarix® (GlaxoSmithKline plc., Brentford, United Kingdom) og Rotateq® (Merck & Co. Inc., Readington, New Jersey, USA). Begge har vist god beskyttelse mot rotavirusinfeksjoner og høy grad av sikkerhet i store randomiserte studier. Det er likevel store kostnader relatert til å innføre vaksinene, og vaksinasjon mot rotavirus er i dag ikke inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge.
Kunnskapssenteret fikk i oppdrag av Nasjonalt folkehelseinstitutt å evaluere kostnadseffektiviteten av å innføre vaksinasjon mot rotavirus i Norge, og rapporten er ment å være et hjelpemiddel for en ekspertgruppe, nedsatt av Nasjonalt folkehelseinstitutt, med mandat om å gi råd til Helse- omsorgsdepartementet om riktig bruk av rotavirusvaksine.
Metode
Den helseøkonomiske evalueringen ble gjort som en kost-nytte-analyse der relevante kostnader ble målt i norske kroner, og effekten av vaksinering ble målt i kvalitetsjusterte leveår. Analysen ble gjort både fra et helsetjenesteperspektiv som inkluderte direkte kostnader forbundet med vaksinasjon, og et tilnærmet samfunnsperspektiv som i tillegg inkluderte indirekte kostnader relatert til produktivitetstap ved foreldres sykefravær. Vi undersøkte to intervensjoner, henholdsvis vaksinering med Rotarix® og Rotateq®, som ble sammenlignet med en ikke-vaksineringsstrategi.
Den helseøkonomiske evalueringen ble basert på en beslutningsmodell utviklet i programvaren TreeAge®, og modellen ble fylt med data på relevante kostnader, effekt av vaksinasjon, sykdomsbyrde og livskvalitet. Modellen ble designet som en Markov-modell med 4 Markov stadier, hvor en hypotetisk norsk fødselskohort på 60 000 barn ble fulgt i et livslangt perspektiv. En terskelverdi på NOK 500 000 per vunnet kvalitetsjusterte leveår ble brukt for å definere kostnadseffektive intervensjoner. Både kostnader og helsegevinster ble diskontert med en diskonteringsrate på 4 % per år.
Resultatene ble uttrykt i kostnader per vunnet kvalitetsjusterte leveår, og ble presentert separat fra et helsetjenesteperspektiv og et tilnærmet samfunnsperspektiv. Helsetjenesteperspektivet ble supplert med resultater som beregnet kostnader per unngåtte sykehusinnleggelse som følge av vaksinering, mens samfunnsperspektivet ble supplert med reduksjon i foreldres sykefravær som følge av vaksinasjon. Det ble også foretatt probabilistiske sensitivitetsanalyser, samt enveis sensitivitetsanalyser på parametere brukt i modellen.
Resultat
Helsetjenesteperspektiv:
Inkrementelle kostnadseffektivitetsratioer:
- Rotarix®: NOK 687 500 per vunnet kvalitetsjusterte leveår
- Rotateq®: NOK 762 000 per vunnet kvalitetsjusterte leveår
Kostnad per unngåtte sykehusinnleggelse ved innføring av vaksinasjon:
- Rotarix®: NOK 63 000
- Rotateq®: NOK 66 000
Sannsynlighet for mest kostnadseffektive intervensjon ved en betalingsvillighet på NOK 500 000 per vunnet kvalitetsjusterte leveår:
- Ingen vaksinering: 86 %
- Rotarix®: 14 %
- Rotateq®: 2,5 ‰
Tilnærmet samfunnsperspektiv:
Inkrementelle kostnadseffektivitetsratioer:
- Rotarix®: NOK 27 500 per vunnet kvalitetsjusterte leveår
- Rotateq®: NOK 104 000 per vunnet kvalitetsjusterte leveår
Reduksjon i foreldres sykefravær som følge av vaksinering:
- Rotarix®: 73 %
- Rotateq®: 69 %
Sannsynlighet for mest kostnadseffektive intervensjon ved en betalingsvillighet på NOK 500 000 per vunnet kvalitetsjusterte leveår:
- Ingen vaksinering: 4 %
- Rotarix®: 94 %
- Rotateq®: 2 %
Budsjettmessige konsekvenser:
Årlige budsjettmessige konsekvensene ved å vaksinere en fødselskohort på 60 000 barn med en vaksinedekning på henholdsvis 90 og 100 %:
- Rotarix®: NOK 80,5 mill og NOK 89,5 mill
- Rotateq®: NOK 83,5 mill og NOK 92,5
Diskusjon
Modellen bygger på en rekke antagelser og begrensninger som må tas hensyn til når man tolker resultatene, i tillegg er det betydelige usikkerheter i flere av modellparameterne som har størst innvirkning på resultatene. Sammenligninger mellom de to vaksinekandidatene er basert på indirekte sammenligninger, og må derfor tolkes med forsiktighet.
Konklusjon
Vaksinering er et effektivt tiltak mot rotavirus og gastroenteritt, men er også forbundet med betydelige kostnader. Konklusjonen av kostnadseffektiviteten av å innføre vaksinasjon er basert på en terskelverdi for betalingsvillighet per vunnet kvalitetsjusterte leveår på NOK 500 000. Med de antagelsene som ble gjort for modellen er det lite trolig at vaksinasjon vil være kostnadseffektivt sett fra et helsetjenesteperspektiv (ca 14 % sannsynlighet for vaksinasjon med Rotarix® og ca 2,5 ‰ for vaksinasjon med Rotateq®).
Ved å gjøre analysen fra et tilnærmet samfunnsperspektiv, der indirekte kostnader av produktivitetstap på grunn foreldres fravær fra jobb ble inkludert, endret konklusjonen seg til at vaksinering med stor sannsynlighet vil være kostnadseffektivt for samfunnet (Rotarix®: ca 94 % og Rotateq®: ca 4 % ). Fra et samfunnsperspektiv viste resultatene at vaksinering med en sannsynlighet på ca 39 % også kan være kostnadsbesparende for samfunnet.
Rapporten gir ikke entydig svar på hvilken av de to vaksinekandidatene som eventuelt bør foretrekkes. Dette kan imidlertid lettere gis svar på så snart utfallet av eventuelle anbudskonkurranser foreligger.