Koordinert hjelp til palliative kreftpasienter og deres pårørende
Rapport
|Oppdatert
Rapport fra et prosjekt for å bedre oppfølging og koordinering for pasienter som får palliativ behandling.
Last ned
Hovedbudskap
”Koordinert hjelp til palliative kreftpasienter og deres pårørende” har vært et utviklingsprosjekt mellom Skien kommune og Sykehuset Telemark og ledet av Stiftelsen GRUK. Prosjektet er finansiert av kommunen og sykehuset med støtte fra Norsk Sykepleierforbund og Kreftforeningen.
Prosjektet startet i mars 2004 og ble avsluttet med en sluttkonferanse 23. mai 2005. Målet med prosjektet har vært å bedre oppfølging og koordinering for pasienter som får palliativ behandling. Til sammen 33 pasienter fikk tilbud om en personlig koordinator i kommunen eller en kontaktsykepleier i sykehuset. Koordinatorene/kontaktsykepleierne møttes halvannen time hver fjortende dag i prosjektperioden, og fikk veiledning på arbeidsmetoden og oppfølgingen av sin pasient i tråd med et skriftlig handlingsprogram. Som ledd i opplæringen, og for å kvalitetsvurdere arbeidet, lærte koordinatorene å måle sin egen arbeidsprosess og pasientenes og pårørendes tilfredshet med oppfølgingen. Veilederne kom fra spesialisthelsetjenesten og Kreftforeningen.
Skien kommune og Sykehuset Telemark oppnevnte hver sin tilrettelegger som skulle forankre arbeidet i organisasjonen og sikre at koordinatorene og veilederne hadde nødvendig legitimitet og rammebetingelser for å gjennomføre arbeidet. Prosjektet ble gjennomført etter planen, resultater fra prosjektet viser at pasientene får et mer koordinert tilbud og bedre oppfølging i kommunen. Planlegging ved utskriving fra sykehuset er bedret og pasientmedvirkningen har økt. Resultatene fra prosjektet er overførbare til nettverket av kontaktsykepleiere for kreftpasienter i Telemark, og man fant det hensiktsmessig å kombinere sluttkonferansen med en samling for hele kontaktsykepleiernettverket og deres nærmeste ledere.
- Koordinatorene i kommunen og kontaktsykepleierne i sykehuset har lært å arbeide etter KPA-modellen selv om mange ikke har sluttført arbeidsprosessen i løpet av 12 måneder. Dette har sin årsak i at pasientene ofte er forholdsvis dårlige, med kort forventet levetid. Pasientene trenger primært hjelp til lindring av plagsomme symptomer, dersom dette lykkes velger de fleste å være mest mulig hjemme
- Deltakerne følte seg usikre på arbeidsmodellen og på sine roller da de startet, og det tok tid før alle ble mer fortrolige med denne måten å arbeide på
Veiledere og koordinatorer/kontaktsykepleiere rapporterte om bedret samarbeid omkring pasientene mellom 1. og 2 linjen. - Det er et ønske om å fortsette med koordineringen og bruk av tilpasset Individuell plan.
- Det gjenstår en del arbeid før rollen som personlig koordinator og arbeidsbetingelsene for disse er godt forankret i de deltagende organisasjoner
Koordinatorene og kontaktsykepleierne er godt fornøyd med veiledningen og ønsker at denne skal fortsette etter prosjektslutt. Koordinatorer/kontaktsykepleiere og veilederne rapporterte at de har blitt bedre kjent med hverandre og de ulike tjenestenivåene og at læringsutbytte av veiledningsgruppene har vært stort.
Dette er en rapport fra Stiftelsen GRUK – Gruppe for kvalitetsutvikling og sosial- og helsetjenesten. GRUK ble en del av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i 2007.