Rapport - stiftelsen GRUK
Koordinering av psykososialt arbeid - Erfaringer og resultater fra Folloklinikken og 7 tilhørende kommuner
Rapport
|Oppdatert
Rapport om erfaringene med innføring av modell for koordinering av psykososialt arbeid
Last ned
Hovedbudskap
45 brukere fikk tildelt hver sin personlig koordinator som skulle følge dem opp i tjenestenettverket. Koordinatorene fikk opplæring og veiledning i modellen gjennom tverrfaglige veiledningsgrupper. Veilederne kom fra Folloklinikken og fikk opplæring i KPA og i metodeveiledning. Veiledningsgruppene møttes 1 1/2 time hver 14. dag i ett år. Her fikk koordinatorene metodeveiledning på oppfølgingen av sin bruker i tråd med et skriftlig handlingsprogram. Som ledd i opplæringen, og for å kvalitetsvurdere arbeidet, lærte koordinatorene å måle sin egen arbeidsprosess og effekten av denne for brukerne.
Hver kommune (Enebakk, Frogn, Nesodden,Oppegård, Ski, Vestby og Ås) og Folloklinikken utnevnte en tilrettelegger som skulle sikre forankring av KPA i nettverket og sikre at koordinatorene hadde nødvendig legitimitet og rammebetingelser for å gjennomføre arbeidet. Stiftelsen GRUK (Gruppe for kvalitetsutvikling i helsetjenesten) var prosjektansvarlig for innføringen.
Prosjektet ble gjennomført etter planen. Resultater viser at brukerne får et bedre tilbud og får dekket flere av sine behov. Brukertilfredsheten øker, selv om det gjenstår en god del før brukerne er tilfredse. Mange brukere forteller hvordan systematisk oppfølging med en ansvarlig koordinator førte til store endringer i deres livssituasjon og livskvalitet.
Koordinatorene har lært å arbeide etter KPA-modellen, selv om arbeidsprosessen ikke er sluttført for alle koordinatorer etter 12 måneder. Koordinatorene er godt fornøyd med veiledningen, selv om de ønsker enda større vekt på metodeveiledning. Veilederne opplever å bli bedre kjent med kommunens medarbeidere og forteller at samarbeidet har blitt bedre.
De følte seg usikre på modellen og på sin rolle som veiledere i modellen når de startet, og det tok en del måneder før alle var fortrolige med dette. De ønsket seg bedre opplæring i KPA i starten av prosjektet og mer veiledning på sin veiledning underveis.
Folloklinikken og kommunene har ønske om å fortsette med modellen. Det gjenstår en god del arbeid før rollen som personlig koordinator og arbeidsbetingelsene for disse er godt forankret i alle deltagende organisasjoner.Prosjektledelsen anbefaler at tilretteleggerne fortsetter sitt arbeid når prosjektet er slutt.
Dette er en rapport fra Stiftelsen GRUK - Gruppe for kvalitetsutvikling og sosial- og helsetjenesten. GRUK ble en del av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i 2007.