Forebygging av infeksjon med gruppe B-streptokokker i nyfødtperioden
Forskningsomtale
|Oppdatert
Publikasjonen viser resultatene av en vurdering av nyere dokumentasjon for tiltak som kan redusere infeksjoner med gruppe B-streptokokker (GBS) hos spedbarn.
Last ned
Hovedbudskap
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten ble juli 2006 bedt av Sosial- og helsedirektoratet om å foreta en vurdering av nyere dokumentasjon for tiltak som kan redusere infeksjoner med gruppe B-streptokokker (GBS) hos spedbarn.
Kunnskapssenteret har lagt til grunn for dette notatet systematiske oversikter som har vurdert nytten av ulike strategier for å redusere overføring av GBS fra mor til barn, samt tidlig sykdom og død hos nyfødte. Slike kunnskapsoppsummeringer er utformet etter felles internasjonale kriterier.
En samlet vurdering av disse oversiktene identifiserer tiltak som reduserer smitteoverføring og tidlige infeksjoner med gruppe B-streptokokker, men ingen av de identifiserte tiltakene vil kunne eliminere GBS-infeksjoner hos nyfødte.
Konklusjoner
De viktigste konklusjonene er sammenfattet nedenfor:
Antibiotikaprofylakse
-
Intrapartum antibiotikaprofylakse gitt til alle GBS-positive reduserer overførsel av GBS-smitte fra mor til barn i forbindelse med fødsel fra 45 % til rundt 3 %, og forekomst av GBS-infeksjon fra 5,4 % til 0,3 % (Smaill 1996).
-
Intrapartum antibiotikaprofylakse til høyrisiko GBS-positive fødende reduserer overførsel av GBS-smitte fra 50 % til 9,4 %. Resultatene for effekt på GBS-infeksjon varierer og er kun evaluert i en RCT (Shah, Ohlsson 2001).
-
Det foreligger ikke tilstrekkelige data til å konkludere om neonatal død for noen av strategiene.
-
Intramuskulær antibiotikaprofylakse gitt til nyfødte av mødre som er bærere av GBS, forhindrer ikke tidlig GBS-infeksjon/sepsis hos den nyfødte og har ingen innvirkning på neonatal død (Woodgate et al, 2004).
- Intrapartum antibiotikaprofylakse kan gis til alle GBS-positive eller høyrisiko gravide. Vi har ikke identifisert gode systematiske oversikter av studier som har sammenliknet disse strategiene.
Klorhexidin
- Klorhexidin desinfeksjon av vagina under fødsel hos GBS-positive gravide reduserer kolonisering av nyfødte. Det foreligger ikke tilstrekkelig data for å konkludere om effekt på neonatal sepsis og død.
Helseøkonomi
- Kostnadseffektivitet av de enkelte tiltakene vil bli påvirket av forhold som GBS-insidens, screeningtestens sensitivitet og spesifisitet, tidspunkt for screening, samt forventet effekt av profylakse.